fbpx

Това е тайната за най-вкусната баница, всички ще полудеят по нея!

За целта са ви нужни просто готови кори – всичко е елементарно
Преди време си говорех с една приятелка, която сподели, че тя баница не правила, защото не знаела как. Замислих се, че много начинаещи домакини са изправени пред тази елементарна рецепта. Елементарна, елементарна, ама като не си правил нещо, никак не е така, пише кулинарката Инна Георгиева от сайта hera.bg.

 

Затова реших да покажа и как се прави баница с готови кори, като направя и няколко коментара, които биха били в полза на начинаещите кулинари.

Продукти:

1 пакет тънки кори
(500 гр)
6 яйца
300 гр сирене
1 ч.л захар
500 мл прясно мляко
80 мл олио
50 грама краве масло

Начин на приготвяне:

Като се замисля, единствения начин по-който не правя баница е стандартното „ред кори, ред плънка“ (изключвам новогодишната). Набързо навивам листите я на рула, я на хармоника. Та втория вариант ще предложа днес.

– Обърнете внимание, че 1 пакет кори е много разтегливо понятия, ако се зачетеш в грамажите ще установиш, че се продават кори с различни грамажи 350, 400, 500 гр.
– Всъщност същото важи и за яйцата, различните размери са с различни грамажи, по подразбиране се смята, че се използват размер М (55-60 гр).
– Сиренето, за баница е добре да е твърдо и не много мазно.
– Някои домакини предпочита да правят баницата само с масло, ако и вие предпочетете просто разтопете леко маслото и го слагайте с четчица.
– Това количество е подходящо за тава с диаметър 35 см и дълбочина 5 см.
– Всяка домакиня прави баницата различно, от броя на яйцата,сиренето, мазнината, та до това дали да има мляко, прясно или кисело да е то и т.н.

3 от яйцата разбиваме добре със 100 мл прясно мляко.

Намазняваме с олио добре тавата, включително страните й.

Върху всяка кора разпръскваме натрошено сирене (с големина колкото орех да речем), няколко капки олио, и малко от разбитото яйце (около 1 с.л ).

Листът набръчкваме под формата на хармоника (с широчина около 4 см) и нареждаме. По този начин процедираме с всички листи, като подреждаме от външния към вътрешния край на тавата.

Разбиваме останалите три яйца с прясното мляко и захарта. Със сместа поливаме баницата, нарязваме на малки парченца маслото и го поръсваме отгоре.

Печем във фурната до зластисто. (зависи от фурната, но приблизително около 50 минути на 190-200 градуса).

Ако желаем да не е с твърда коричка, а да омекне добре, след като я изпечем я завиваме с кърпа.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!