fbpx

Това е дар от Бога! Помага за над 30 болести, а го има във всеки дом

hera.bg

Тази билка е дар от Бога!

 

 

Вече почти сме забравили как изглежда един истински морков. По сергиите и магазинчетата рядко се продават и български, а какво да говорим за такива със зелената част на зеленчука. Но дори и във времето, когато те се продаваха на връзка със зелените листенца, аз нямам спомен да сме ги използвали у дома. А листата на морковите са изключително полезни. Не се колебайте – опитайте.

Правя вметка, че е добре да се консумират само, ако сте наясно, че морковите не са третирани с химикали. Най-вероятно, така или иначе, ще намерите моркови със зеленина само в техния сезон и само чрез познати. Някои смятат, че зеленината е отровна заради леко горчивия вкус. Притесненията идват от наличието на алкалоиди, но от тях има и в много зеленчуци, които ядем: пипер, домати, картофи, патладжани. Ако не сте алергични към тези вещества, няма никакъв повод за притеснение. За сметка на това, леко горчивият вкус, така както в руколата, придава приятен пикантен вкус на салатата.

В миналото зелената част на морковите се е използвала като антисептично средство, добавена към вода за уста. Дъвченето на листа спомага оздравяването на афти в устата, спирането на кървенето на венците и лошия дъх в устата.

 

Действат диуретично и спомагат добрата работа на бъбреците. Освен това са добър източник на витамин К, който в самия корен го няма. Очеизвадно е източник и на хлорофил – той спомага за пречистването на кръвта, надбъбречните жлези и въобще цялостно пречистване на организма. Прекрасен източник на калий (част от горчивината е поради това), който, знаем, е пръв приятел на здравото сърце, понижава кръвното налягане и е важен в борбата с остеопорозата.

Можем да ги добавяме към супи и ястия. Но най-добре е да се консумират сурови към всякакви салати, фрешове, смутита и сурови пастети.
Чудесно се комбинират с кореноплодни зеленчуци, зелена салата, спанак, киноа, булгур, можете да си направите дори и песто от листата.

Листенцата на морковите увяхват бързо, но, ако имате моркови с ясен произход, ето и една идея как да си поникнем листенца от тях.

Отрежете моркова на около 2 см от края в горната му част (останалата част използвайте за салати и ястия).
Поставете „пънчетата“ в подходящ съд.
Добавете вода, която да ги покрие около половин сантиметър.
Сложете ги до прозореца или друг източник на дневна светлина. При нужда добавяйте по малко водичка.
След около седмица – две ще се радвате на лично отгледаните от вас листа от моркови 🙂

 

И още:

Тази билка цери хемороиди, разширени вени, псориазис, пясък и камъни в бъбреците.

Има я почти във всеки селски двор.

Не струва пари и дори е безплатна, но ефектът й е уникален.

Това са добре познатите ни морковени листа.

Същите съдържат почти всички елементи на Менделеевата таблица.

Малцина знаят за невероятните им лечебни свойства.

Ценен източник са на желязо, фосфор, калций, кобалт, цинк, бор, сяра, натрий, никел, мед, манган, йод, силиций и калий.

Освен това съдържат витамините С, В2 и фолиева киселина.

Много е важно да се знае, че билката има лечебни свойства единствено, ако листата на морковите се берат през юни и най-късно през юли.

Приготвят се много лесно.

Измиват се, подсушават се и се нарязват на ситно.

После се поставят на чиста хартия и се изсушават на сянка.

Готовите листа се поставят в буркан, на сухо место.

Използват се в зависимост от болестта, която страдате.

Например при камъни в бъбреците се слага компрес в долната част на корема.

Кърпата се мокри и се топи в отвара, приготвена от морковени листа и семена от морков.

При възпаление на простатата се прави каша от пресни листа и компресът също се поставя в долната част на корема.

Циститът се лекува с чай от листата на моркови или комбинирана напитка с магданоз в съотношение 1:1.

При миома, заболявания на очите или замъглено зрение, матомчно кървене също се препоръчва чай от морковени листа.

При артрит слагаме компрес, напоен с отвара от морковени листа, семена от морков, сок от лук и настърган морков.

При дерматит, псориазис и алергии кожата се маже с лечебния чай.

Помага и при косопад, като скалпа се намазва обилно с отвара от морковените листа.

Билката помага и при открити рани.

Върху болното место се слага каша, приготвена от изсушените листа на моркова.

Морковените листа са противопоказни за употреба при язва на стомаха и дванадесетопръстника,

както и при остри възпалителни процеси на тънките и дебелите черва.

 

zdravno.net

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

Блиц Новини
Киара след изгонването: Губила съм си времето в „Ергенът”

кадри bTV Поредната отпаднала от „Ергенът” хубавица заяви, че след като е изгледала предаването, си е дала сметка, че си е изгубила времето да преследва Алек. Киара Маджарова осъзнала това след като чула коментар от главния герой в шоуто, че не е негов тип човек, въпреки че го привлича по …

Hell's kitchen
Кой ще смени шеф Ангелов в „Хелс китчън”? Всички тръпнат в очакване

кадри Нова телевизия Кой ще води Кухнята на Ада, след като шеф Виктор Ангелов хвърли куртката? Въпросът вълнува всички фенове на шоуто, които видяха драматичния изход на водещия в сряда вечер. Шеф Ангелов се отказа да се занимава повече с кандидатите за наградата от 100 000 лева, след като те …

error: Content is protected !!