fbpx

Това важно финансово число ще изчезне до три години

След три години финансовият свят вероятно ще трябва да каже „сбогом“ на една цифра, която е в основата на много данни. И поне засега не е ясно как ще продължат нещата. Референтният лихвен процент Libor (съкращение от London Interbank Offered Rate) се публикува ежедневно и служи за бенчмарк за почти всички договори с променлив лихвен процент. От тези лихвени проценти зависят трансакции и договори в обем от трилиони долари. Всичко това обаче ще трябва да бъде регламентирано по различен начин от 2021 г., както съобщава в. New York Times, а темата бе засегната на глобална среща в Ню Йорк през тази седмица, предаде Блиц.

В четвъртък глобалните регулатори осъществиха съгласуван натиск, призовавайки банките и дилърите да започнат своя преход отвъд използването на скандализирания лондонски междубанков лихвен процент.

На срещи и речи по целия свят те призоваха банките да изготвят план за наследствените договори, които ще се ползват в преходния период след сбогуването с Libor в края на 2021 г.

Въпреки че някои аспекти на прехода продължават да се движат по график или дори по-бързо, Андрю Бейли, изпълнителен директор на Комисията по финансов надзор на Великобритания, предупреди в своя реч в Лондон, че като цяло „темпото на този преход все още не е достатъчно бързо“.

Съветът за финансова стабилност – група международни регулаторни органи, която се председателства съвместно от председателя на Федералния резерв Джерoм Пауъл и от гуверньора на Английската централна банка Марк Карни, подчерта нуждата новите референтни лихвени проценти „да бъдат заложени на база активни, ликвидни пазари“ в изявление, съвпадащо с речта на Бейли, пише The Wall Street Journal.

Също в четвъртък международната Асоциация за суапове и деривати стартира консултации с пазарни участници за плана за преходния период. Организацията работи в момента над преходния процес за фискални ставки, който би послужил като механизъм за договорите, използващи Libor.

Референтният лихвен процент Libor се определя, като редовно няколко големи банки се анкетират за това какви лихви ще плащат, ако заемат пари от други банки. Най-високите и най-ниските лихви от отговорите им се премахват, а остатъкът се усреднява. В края на 2016 г. в глобален план е имало договори за 190 трлн. долара, базирани на Libor.

Ето защо е особено опасно, че референтният лихвен процент е бил манипулиран в миналото. Тъй като броят на анкетираните институции е сравнително малък, някои банкери са забелязали, че биха могли да повлияят на числото, като съвместно съгласуват данните си и така биха могли да намалят собствения си риск от загуба. Това стана известно след скандала „Либор“ през 2011 г., след който някои банки бяха принудени да платят глоби за милиарди долари, а някои дилъри бяха осъдени с лишаване от свобода до единадесет години.

В четвъртък Кристиан Битар, бивш дилър на Deutsche Bank, бе осъден на пет години и четири месеца лишаване от свобода. Той, заедно с други търговци, е манипулирал в периода между 2005 и 2009 г. в техен собствен интерес европейския вариант на Libor – Euribor. Филип Морйосеф, 50-годишен бивш трейдър от Barclays, получи осем години, след като съдебните заседатели го осъдиха единодушно през миналата седмица – за манипулиране на Euribor между 2005 и 2009 г.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!