fbpx

Те правят нещо чудесно за Родината: Двама българи обикалят света в народни носии

източник: bTV

Двама българи, които живеят в Германия, са намерили начин да носят родината навсякъде със себе си. Където и да пътуват, не изваждат от куфара си нещо много специално – българска народна носия.

Меги и Ивайло са заедно близо осем години. Пътешествията са това, което ги събира. Запознават се на морето, където работят като екскурзоводи. Още в началото на връзката им посоката се променя.

През лятото на 2012 г. Меги е приета да учи в Германия и предлага на Иво да замине с нея. Без колебание той се съгласява. В Дюселдорф и двамата работят като банкови служители в различни банки.

Обичат да разнообразяват ежедневието си с пътешествия. На едно от тях им хрумва идеята, че не само в Германия могат да показват, че са българи и се гордеят с това.

„Идеята ни дойде 2015 г., когато решихме да посетим „Октоберфест” в Мюнхен и бяхме страшно впечатлени от местните хора, които без значение дали са млади, или стари, мъже или жени, всички бяха облечени с традиционните си носии. И не само на самия „Октоберфест” – и в града дори си ги носеха с невероятна гордост и са известни с това”, разказа Иво.

Оттогава стягането на багажа е лесно и винаги в него има три важни неща – носия, паспорт и фотоапарат.

Мексико, Италия, Кения, Виетнам, Камбоджа, Испания и Португалия са само малка част от местата, където двамата са показали българската носия. Едно от странните места за тях е село в Кения, където хората са проявили голям интерес към облеклото им. Дори им показали право хоро.

Снимка: btvnovinite.bg

„Аз съм от Димитровград и може би донякъде има връзка между тракийската риза и произхода ми от Димитровград, а Меги е от София. Аз съм от София, няма нищо общо добруджанската носия. Но майка ми е от град Добрич, така че може да се приеме като един вид уважение към майка ми”, сподели още Иво.

„Много ще се радвам, ако успеем да мотивираме по този начин и други млади хора да обличат с гордост българската национална носия и да я носят с гордост. Не в града, не в центъра на София, но по такива събирания и мероприятия”, допълва Меги.

Двамата признават, че България им липсва и затова винаги, когато могат, се връщат в родината.

 

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пълен обрат с Вики след „Ергенът”: Прави много пари от прякора Цър-пър

кадри bTV, Инстаграм/Виктория Асенова Ако Алек ми беше дал роза в последния епизод, щях да му я откажа, това заяви Виктория Асенова, която напусна „Ергенът” след като се превърна в най-обсъжданата участничка този сезон. Тя направи това изказване в подкаста „Надкаст”, където стана ясно, че вече е започнала да капитализира …

Блиц Новини
Илия Луков разтърси ефира на БНТ с баладата за Гунди и Котков

кадри БНТ Народният певец Илия Луков разтърси с емоция студиото на БНТ в предаването на Георги Любенов. Той дойде за интервю, което много бързо се превърна в мини концерт. Луков изпя три песни, като първата беше легендарната балада за Аспарухов и Котков. Певецът не спести нищо от емоцията, която му …

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

error: Content is protected !!