fbpx

Татуировките влязоха в потребителската кошница в Белгия

www.dnes.bg

Харчовете за диетолози също значими за семейния бюджет

Татуировките са насъщна част от живота не белгийците. Това става ясно, след като те бяха включени в потребителската кошница на цените, чрез която властите наблюдават стандарта на живот в страната.

В кошницата се следят цените на 12 групи от най-търсените стоки и услуги от населението. Тя служи за изчисляване на индекс на цените, който е определящ за индексирането на доходите.

Тази година към списъка освен татуировките за първи път се добавят още цените за смяна на брава, почасовата надница за ремонт на покрив, покупката детска количка и на автомобил на старо, както и стойността на готварските книги. Консултацията с диетолог, цената на термокомпресорите и наемът на студентско общежитие завършват допълненията към списъка за 2019 г., който се обновява всеки януари.

Подборът на съдържанието на потребителската кошница се определя от тенденциите в търсенето, като дял от разходите на домакинствата. Данните се събират основно от магазините. От 2019 г. ще започне по-детайлно наблюдение на онлайн продажбите заради увеличаването на покупките през интернет в сравнение с тези в класическите магазини. Индексът за цените на обувките вече ще се взема от онлайн продажбите, съобщават местните медии.

Съдържанието на кошницата се одобрява ежегодно от правителството в съгласие с работодателските организации и синдикатите.

Миналата година към кошницата бяха включени разходите за ремонт на компютри и на жилищни блокове, за правене на педикюр, ортопедичните сделки, детекторите за дим и орхидеите, и бяха извадени празните CD, азалиите и алстроемериите.

Цените на продуктите и услугите в кошницата се използват за изчисляване на индекса на потребителските цени, който служи за определяне на увеличението на пенсии и заплати. Индексацията на доходите цели стандартът на живот да се поддържа в съответствие с инфлацията.

През 2018 г. статическата агенция на Белгия отчита най-голямо поскъпване на енергията и пътуванията в чужбина. Цените на наемите, културните събития, дрехите и телекомуслугите са поевтинели най-значимо.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Киара след изгонването: Губила съм си времето в „Ергенът”

кадри bTV Поредната отпаднала от „Ергенът” хубавица заяви, че след като е изгледала предаването, си е дала сметка, че си е изгубила времето да преследва Алек. Киара Маджарова осъзнала това след като чула коментар от главния герой в шоуто, че не е негов тип човек, въпреки че го привлича по …

Hell's kitchen
Кой ще смени шеф Ангелов в „Хелс китчън”? Всички тръпнат в очакване

кадри Нова телевизия Кой ще води Кухнята на Ада, след като шеф Виктор Ангелов хвърли куртката? Въпросът вълнува всички фенове на шоуто, които видяха драматичния изход на водещия в сряда вечер. Шеф Ангелов се отказа да се занимава повече с кандидатите за наградата от 100 000 лева, след като те …

Hell's kitchen
Шеф Ангелов предложи работа на Гатьо, а Алекс и Бони се захапаха

кадри Нова телевизия Риалити героят Пеньо Гатевски – Гатьо има възможности на готвач, които да му осигурят работа във всеки софийски ресторант. Този комплимент направи шеф Ангелов на „гладиатора” в „Хелс китчън”, като в думите му нямаше и капка ирония. Похвалата дойде след като бившият рейнджър сготви перфектно месо от …

error: Content is protected !!