fbpx

Тази красива стара сграда е в България! А в момента граждани и власт спорят каква да е съдбата ѝ

снимки: Ивайло Захариев

Фотографът Ивайло Захариев  публикува в интернет изненадващи и интригуващи снимки от запусната, но красива сграда. На пръв поглед тя прилича на здание някъде „по на Запад“ в Европа със своя класически стил, но всъщност е в България – в Горна баня.

Това е стара минерална баня. За съжаление, съдбата на това място е твърде неясно. Работата е там, че гражданите и общинските власти имат различи идеи за бъдещето ѝ.

„Минералната баня в Горна баня вече никога няма да бъде баня. Общината кандидатства за превръщането й в „Център по музеология“ (но проекта не е получил финансиране). Сградата на банята и санаториума до нея са в кризисно състояния. Защо Общината търси финансиране за превръщането на банята в нещо друго !?! Нито гражданите ще ползваме термалната вода, нито ще имаме повод да посещаваме сградата, която е централна на площада на Горна баня и е била средище за хората там 100 години, до сега !“, пише Ивайло Захариев във фейсбук.

Неговите въпроси не са единствени. По темата за столичните стари бани и запазването им има цяла група в социалната мрежа, наречена „Термално – Нормално“. Ето какво съобщение е публикувано там:

„В Музей на ХХ век с многофункционални зали ще се превърне Северното крило на Централна минерална баня, ако предложението на зам. кмет Чобанов, подкрепено с проект на арх. Станислав Константинов се приеме от Столичен общински съвет. Ето как стратегът д-р Чобанов се опитва да раздели и съответно да владее общественото мнение. В залите, които се предвижда да се реиновират и то с 50% общински средства, а другите по програма, ще текат репетиции на постановки и концерти на общински оркестри и театри, изписани на снимката.

Нямаме нищо против всички тези прекрасни състави, но защо в Банята, защо?

А най-абсурдното е, че представители на тези състави като под команда от дружинната ръководителка дойдоха на обсъждането, за да кажат, колко ще е прекрасно да творят в банята. И това на фона на подсвирвания и плакати, издигащи се сред яросната им сега публика. Наистина ли в Общината не разбират, че проектът за безвъзвратното убийство на минералната баня на София е гол!

Ако все пак това се случи обаче, вината, поне не и цялата, не бива да хвърляме върху Общината, а основно върху нас, гражданите, които не успяваме да защитим богатството на града“

 

Идиотщини ,само който не е влизал в нея не знае какъв шедьовър е.Даспасим хубавото от илитерати и аналфабети

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Hell's kitchen
Шеф Ангелов предложи работа на Гатьо, а Алекс и Бони се захапаха

кадри Нова телевизия Риалити героят Пеньо Гатевски – Гатьо има възможности на готвач, които да му осигурят работа във всеки софийски ресторант. Този комплимент направи шеф Ангелов на „гладиатора” в „Хелс китчън”, като в думите му нямаше и капка ирония. Похвалата дойде след като бившият рейнджър сготви перфектно месо от …

USA news
Horoscope for April 25 Thursday: Do not enter the Internet zodiac

Libra should not go online today. Here is the horoscope of the „Llama“. Aries Not a bad day, largely conducive to the fulfillment of your wishes. Doubts are possible in the morning, but there will be no trace of them before lunch. This is a good time to systematically expand …

Блиц Новини
Наско от Б.Т.Р. разкри голяма драма с Ал Бано в „Капките”

кадри Нова телевизия Моментът, в който знаменития италиански певец Ал Бано излезе да пее със своето копие в „Като две капки вода”, ще се запомни като един от най-силните в този сезон на шоуто. В интервю за сутрешния блок на Нова телевизия обаче Наско от Б.Т.Р. разкри, че дуетът между …

error: Content is protected !!