fbpx

С нови законови поправки: Партиите връщат надвзетите субсидии

Партиите и коалициите ще трябва да върнат надвзетите държавни субсидии от 2016 година досега. Това предвиждат поправки в Закона за политическите партии, които кабинетът е одобрил, съобщиха от пресцентъра на правителството, пише „Монитор“.

По-късно през деня стана ясно, че поправките са внесени на подпис от финансовия министър Владислав Горанов и са одобрени неприсъствено от членовете на МС. Всъщност с промените се уточняват правилата за формиране и разпределяне на парите за действително получен глас, така че сумата да бъде фиксирана точно на 11 лева. В момента в закона е записано, че общите пари, предвидени в бюджета се разпределят пропорционално на получените действителни гласове от всички партии и коалиции. Точният размер на субсидията обаче се определя всяка година от бюджета. Това витиевато определение обаче позволява парите за действителните гласове, получени за формациите извън НС, да се разпределят сред останалите.

Именно поради тази причина преди седмица се оказа, че през 2018 г. всички партии в НС са взели с около 6,5 млн. лева повече и вместо по 11 лева за спечелен глас, са им били изплатени по 13,20 лева.

Така за миналата година вместо полагащите им се общо 32 млн. лева партиите и коалиции всъщност са получили над 38 млн. лева. След като това стана ясно, миналата седмица главният прокурор Сотир Цацаров нареди проверка дали средствата са разпределяни законосъобразно, а финансовият министър Владислав Горанов на свой ред обясни, че това се дължи на пропуски в закона.

Сега с промените от кабинета диференцират случаите, в които в рамките на бюджетната година партиите получават субсидия за цяла календарна година или за по-кратък период. Също така се предвижда планираните по бюджет за съответната година разходи да бъдат прогнозни и индикативни. От МС обясняват, че общият размер на субсидиите за година ще бъде намален с 6,5 млн. лева, а за времето от 2016 до 2019 г. икономията в бюджета ще е 18,6 млн. лева.

Междувременно темата по-късно през деня днес коментираха премиерът Бойко Борисов и финансист номер 1 Владислав Горанов след обиколката им в Габровско.

„Така че, ако някой по закона е надвзел повече, да ги върне веднага“,

каза премиерът. На свой ред Горанов обясни, че коригират закона, за да отговорят на обществените очаквания и на „това, което винаги е било справедливо“. „Размерът, определен в годишния Закон за бюджета да се получава точно, а да няма преразпределение на гласовете от всички гласуващи от правоимащите партии. Предлагаме от 26 май 2016г., от както са последните промени в Закона за политическите партии, субсидията да бъде фиксирана, така че да е равна на 11 лв. и да няма съмнение как се определя“, обясни той.

монитор

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Шеф Кустев за скандала със Сашо Кадиев: Преди да ме ядоса, да пита майка си!

кадри bTV От няколко дни зрителите на bTV очакват с интерес новия епизод на „Аз обичам България”. Основният им мотив е да видят ще яде ли Сашо Кадиев бой от шеф Кустев. От кадрите в аноннса за играта се вижда, че актьорът и звездата на „Мастършеф” не просто се карат, …

Блиц Новини
Мила Михова вдигна скандал на Криси от „Ергенът” на живо по БТВ

кадри bTV Оперната певица Мила Михова надскочи ролята си на коментатор на любовното риалити „Ергенът” и буквално се скара на една от отпадналите участнички. Това беше Криси Горджъс, която в последните епизоди беше особено заядлива, най-вече към една от останалите „ергенки” – Екатерина. Михова реши да използва студиото на bTV, …

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

error: Content is protected !!