fbpx

С една десета са нараснали продажбите на нови коли в България през 2018 г.

www.expert.bg

Продажбите на нови коли в България са се увеличили с 9,9% през 2018 г. Общо 34 322 нови автомобила са били закупени, показват данните на Асоциацията на европейските производители на автомобили.

Ръст в продажбите за миналата година има в 17 от 27 страни от ЕС. Най-сериозен е той в Литва (25.4%), Румъния (23.1%) и Хърватия (18.7%). На другия полюс са Швеция и Великобритания със спад на търсенето от по 6.8%.

В Германия търсенето е спаднало с незначителните 0.2 пункта, докато в Италия продажбите са се понижили с 3.1 на сто.

Само през през декември повишаване на търсенето има само на пет пазара – Литва, Хърватия, Румъния, Холандия и Италия. Спадът за целия ЕС е 8.4%.

За цялата 2018 г. в ЕС се отчита ръст на продажбите от 0,1 на сто. Купените леки коли са общо 15,2 милиона. Независимо че продажбите са се повишили минимално, това все пак е пета поредна година на ръст, отбелязват от АСЕА.

През декември само Daimler и Jaguar Land Rover са продали повече коли, отколкото през 2017-а. Що се отнася до годишните реализации, седем от 14 компании са на плюс.

Най-сериозно подобрение има при PSA Group – 32.8%. От марките на групата най-сериозен е скокът в търсенето на Opel Vauxhall – над 157%, което е обяснимо предвид факта, че това е първа пълна година на бранда под шапката на френския концерн.

Най-сериозно отстъпление се забелязва при Nissan (-14.3%), Jaguar Land Rover (4.1%), Honda (3%).

Най-популярната автомобилна марка в Европа остава Volkswagen с почти 1.70 млн. продажби и ръст на доставките от 3.2 процента.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

USA news
Horoscope for Friday, April 19: Do not access the Internet through the phone zodiac sign

Pixabay Libra should not go online on April 19. Here is the horoscope of the Lama: Aries Today you can not only have a pleasant time, but also achieve significant changes in your personal life, which will be of a positive sign. Indeed, this will require patience and caution, but …

Блиц Новини
Скандално твърдение в „Ергенът” накара българките да намразят Алек

кадри bTV Има и ли няма „проникване”? Този въпрос тормози феновете на „Ергенът” още от сряда вечер, когато Валерия подлуди имението с твърдението, че любовната игра между нея и Алек от игра си е станала същински акт. На кадрите в анонса на следващия епизод на любовното риалити се виждат разгорещени …

Блиц Новини
Козунаци от 2 до 100 лв на пазара

Кадри България он ер. Остава по-малко от месец до светлия празник Великден и темите за козунаци и яйца се завъртяха.  Увеличават се и проверките за качеството и цената на козунаците, казват от Сдружението за достъпна и качествена храна. Ако козунакът от магазинната мрежа е без етикет, е притеснително, тъй като …

error: Content is protected !!