fbpx

С грижа за историята: Фамилия от Лясковец почиства доброволно занемарени паметници

автор: Галина Георгиева, „Борба“

Трима мъже от Лясковец – двама братя и баща им, не пестят сили и енергия, за да вършат доброволно общественополезен труд. Това са Милен, Атанас и Валери Богданови. Ентусиастите създали своя семейна фирма за професионално почистване чрез пясъкоструене. Така периодично лъсват до блясък паметници на възрожденци и революционни дейци в региона и различни краища на страната. Правят го изцяло на доброволни начала и с надеждата, че постъпката им ще послужи за вдъхновение на други хора.

Фирмата била основана преди 7 години, разказа единият брат – Милен. По думите му в началото имало много трудности, но с времето и с общи усилия ги преодолели. Научили се да боравят с машините и да работят по специфичните методи, касаещи този тип почистване.

„Под пясъкоструйна обработка се разбира почистване на повърхност под въздействието на абразив, който се изпуска чрез въздух под налягане. Тази дейност е подходяща за почистване на метали, каменни повърхности, пластмаса, дърво и други. Водното бластиране е другата услуга, която предлагаме, и тя представлява почистване само с вода под много високо налягане. Това е екологично чист процес, подходящ главно за каменни повърхности“, обясни той.

Милен Богданов

Преди да се премине към същинската част обаче, е нужно специално облекло. Включва защитна маска, ръкавици, а костюмът покрива цялото тяло. Макар външно костюмът да наподобява скафандър на космонавт, всъщност е лек и удобен, увери Милен.

Младият мъж сподели, че идеята да почистват безвъзмездно паметници се родила тази година. Първите, на които върнали предишния облик, били монументите на Цани Гинчев и Никола Козлев в Лясковец.

 

След това се погрижили за този на Елена Грънчарова в Горна Оряховица. Излезли от рамките на регионалното културно историческо наследство и върнали едновремешната визия на скулптура във Варна.

„Преди време инвестирахме в нови машини, които искахме да тестваме и да видим какъв ще е ефектът на работа с тях. Същевременно с това си дадохме сметка, че можем да сме полезни на обществото. Не е нужно да търсиш усилено замърсени паметници, защото, за съжаление, днес се пренебрегва грижата за тях. Смятаме, че постъпката ни е хубав модел за подражание от други хора и фирми, за да вършат и те благородни неща. България има нужда от това”, заяви доброволецът.

По думите му всеки обект, за който поемат ангажимент, е предизвикателство. Уточни още, че различните видове замърсявания се третират по индивидуални начини, с определени машини. По тази причина постоянно е нужно влагане на средства в оборудване, за да няма замърсяване, което да им се опре.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
“Ергенът” разсипа здравето на Васка, получила паник атаки и припаднала

кадри bTV, YouTube/Надкаст Истински кошмар е изживяла любимата ергенка на мъжете Васка. Тоталното игнориране от страна на продукцията я докарало истински срив, разкри тя в подкаста “Надкаст”. Месеци след снимките на “Ергенън”, тя буквално припаднала от това, което видяла да се излъчва по bTV. “В началото бях много разочарована. Отрази …

Блиц Новини
Изгонената Силви към Ергена Алек: Ще си понесе последствията

Кадри БТВ От надпреварата за сърцето на „Ергенът“ отпадна една доста противоречива личност, а именно Силви, която се оказа нехаресвана от никой и дори дамите вътре се страхуваха от нея Не съм очаквала така да стане, беше изключително неприятно. Това бяха интриги, които Криси направи, но това си е за …

Блиц Новини
„Бригадата“ помага на семейство с девет деца

Кадри БТВ Този сезон на „Бригада нов дом“ е обърнат в помощ на многодетни семейства. Такива явно се намират в България, макар да не се срещат често. Хора, които са отдадени на семейството и децата получават и помощ от бригадата. След двойката с шест деца, чийто ремонт проследихме вече, сега …

error: Content is protected !!