fbpx

Със сигурност не сте чували за този бизнес за милиарди

profit.bg

В необозначена сграда в предградията на Филаделфия една софтуерна компания следи как хиляди парчета отпадъци се носят из Космоса.

Една от мисиите на Analytical Graphics Inc., или AGI, е да гарантира, че нито един от тези предмети няма да се доближи до сблъсък с някой десетките комуникационни сателити, струващи милиарди долари, които обикалят Земята.

Отломките в Космоса са сериозен проблем. Милиони предмети вече летят безцелно из Космоса в резултат на 50 години космически пътувания и малко регулации с цел опазване на Космоса чист.

Тези отпадъци включват излезли от употреба сателити, неизползваеми ракетни бустери и малки парчета отпадъци от предишни сблъсъци. При орбиталните скорости предмет с размерите на топче за тенис на маса може да пробие дупка във важен сателит.

Сблъсъците пък може да предизвикат катастрофални верижни реакции, създавайки хиляди нови отломки. Прекалено много отпадъци в едно орбитално поле, могат да го направят безполезно. А прекалено многото отломки около Земята може да доведат до прекратяване на космическите полети.

Това може също така да означава край на научното изследване на космоса, на GPS услугите, на сателитната телевизия, на интернет и телефонните услуги за милиони хора.

Проследяването на отломките

Щатското правителство и регулаторните органи по света отдавна работят по проследяването на летящите в Космоса предмети и намаляването на опасностите.

Преди около пет години AGI стартира програма на име ComSpOC, което я превърна в една от малкото частни компании в бизнеса с проследяване на предмети в космоса.

„Казваме, че нямаме конкуренти в частния сектор“, споделя пред CNN главният изпълнителен директор Пол Грациани. „Има някои компании, които се концентрират върху сенсорната страна на нещата. Те имат много телескопи по цял свят. Тези данни обаче трябва да бъдат обработени. Това пък е нашата силна страна. Това е нещото, което ние правим и никой друг не прави.“

Това е нова територия за AGI. 30-годишната софтуерна компания е известна със създаването на сложни 3-D модели и карти. Например картата на Земята, която хората виждат по Коледа, когато NORAD „проследява пътя на Дядо Коледа“ е създадена от AGI.

Централата на ComSpOC е в слабо осветена стая, боядисана в черно, където служители на AGI се взират в огромни светещи монитори, които постоянно актуализират прогнозната траектория на различните предмети. Те гледат осем дена напред в бъдещето, търсейки евентуални сблъсъци.

Разпознаване на риска

ComSpOC следи около 2 500 предмета, които представляват интерес за настоящите или потенциалните клиенти на AGI, въпреки че софтуерът може да обработва информация за стотици хиляди предмети.

AGI е похарчила десетки милиони долари за закупуването на инфомация от компании, разполагащи с телескопи, радио антени и радари, като има и собствено оборудване за събиране на данни.

Ако бъде открит риск като например неработещ сателит, който би могъл да се доближи на 50 километра от активен комуникационен сателит, принадлежащ на клиент на AGI, компанията уведомява собственика на сателита.

След това собственикът може да избере да премести сателита си на по-безопасно място.

Космосът е огромен и въпреки броя на неодушевените предмети, който обикалят земната орбита, рискът от сблъсък остава малък. Да се проследяват предмети в Космоса с абсолютна точност също така е невъзможно, така че винаги има някаква несигурност.

Предвид вероятността за сблъсък, собствениците на сателитите не винаги избират да ги преместят, според Робърт Хол, директор на ComSpOC.

Частна компания срещу държавна

AGI иска ComSpOC да бъде премиум версията на програма, която в момента се поддържа от армията на САЩ. Тази програма носи името JspOC и също следи летящите отломки и предупреждава собствениците на сателити за евентуални рискове. Услугата е безплатна.

От AGI смятат, че някои оператори на сателити са готови да плащат за по-подробна информация и за използването на софтуера на AGI.

Те също така искат да докажат, че AGI може да се справи със задълженията на JspOC и да го направи на по-ниска цена в сравнение с правителството, което плаща над 1 млрд. долара.

AGI вече има държавни договори, свързани с националната сигурност. Клиентите на компанията от частния сектор основно използват сателити в геосинхронна орбита, която се намира приблизително на 35 000 км. от Земята.

Комуникационни компании като базираната в САЩ ViaSat или британската Inmarsat,отделят сериозни разходи за проектирането, построяването и изстрелването на здрави сателити.

Така че е логично този тип компании да са по-склонни да инвестират в услугите на ComSpOC, отколкото картографска компания, която е изстреляла няколко малки и евтини сателити в ниската земна орбита, казва Хол. Въпреки че, според него, AGI постоянно се интересува от това да разширява клиентската си база.

По-голяма част от отпадъците в Космоса се намират в ниската земна орбита – на по-малко от 2 000 км над земята. Това е мястото, където обикаля Международната комсическа станция, както и мястото, където компании като OneWeb и SpaceX планират да разположат съзвездия от хиляди нови сателити в орбита.

Според Пол Уелш, вице-президент на AGI, отговарящ за бизнес развитието, необходимостта от по-добра регулация на космически полети е належаща. Трябва да има по-строги правила в световен мащаб, насочени към това да гарантират, че новите сателити няма да се превърнат в космически отпадъци в бъдеще, смята Уелш.

Подобно на мнозина други, Уелш е предпазливо оптимистично настроен, че светът може да избегне катастрофа.

„Имам вяра в технологиите,“ казва той. Въпросът обаче е: „Необходима ли е да се случи някакъв вид катастрофа, за да се предприемат действия?“

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!