fbpx

Сърбия вдигна магистралните такси за чужденци

automedia.investor.bg

Местните ще плащат по старому. Скандалната мярка се обяснява с валутния курс

От днес Република Сърбия увеличи таксите, които събира за магистралите си от автомобилите с чужда регистрация, съобщава телевизия RTS. Увеличението е с около 7%, и занапред българите, пътуващи от Ниш до Белград, ще плащат по 7 евро за лек автомобил вместо досегашните 6.50 евро. За автомобилите със сръбска регистрация таксата в динари си остава без промяна.

Компанията Puteva Srbije, която стопанисва магистралите, увери, че решението е съгласувано с правителството в Белград. Оправданието за скандалната мярка, която третира по различен начин чуждестранните и местните граждани, е в промяната във валутния курс. От компанията напомнят, че досегашните тарифи в евро били изчислени по официалния курс от ноември 2014 година, който беше 120.4 динара за евро. Сега за база е взет курсът от 10 септември тази година – 118.29 динара за евро.

Обяснението не е съвсем убедително, защото разликата в курса е едва 1.7%, а поскъпването на таксите е с над 7%. Политиката на Puteva Srbije е таксите да се закръгляват до половин или цяло евро – тоест ако тарифата в динари излиза 1.02 евро, ще платите 1.50, а ако е 6.55 евро, ще платите 7.

Засега не е ясно и дали българските и други граждани ще могат да плащат по непроменените тарифи в динари, ако притежават такава валута.Ако няма такава възможност, става дума за откровен случай на дискриминация.

Сърбия вдигна магистралните такси за чужденци
Новите тарифи за сръбските магистрали, оповестени от националната телевизия RTS

Правилата на Европейския съюз за свободно движение на хора и услуги не позволяват въвеждането на различни ставки за гражданите в зависимост от националността им. Сърбия не е член на ЕС, но е кандидат, който получи активната подкрепа на България по време на изтеклото през юни българско председателство на съюза. Нещо повече – някои от магистралите, за които се събират такси, са част от транспортен коридор номер 10 и бяха изградени с европейски средства.

Поскъпват и другите два участъка, които най-вече касаят българските шофьори. От пограничния Димитровград до Ниш вече ще се плащат 2 евро за лек автомобил, вместо 1.55 евро. 180-те километра от Белград до Суботица на унгарската граница ще струват занапред 5 евро.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Киара след изгонването: Губила съм си времето в „Ергенът”

кадри bTV Поредната отпаднала от „Ергенът” хубавица заяви, че след като е изгледала предаването, си е дала сметка, че си е изгубила времето да преследва Алек. Киара Маджарова осъзнала това след като чула коментар от главния герой в шоуто, че не е негов тип човек, въпреки че го привлича по …

Hell's kitchen
Кой ще смени шеф Ангелов в „Хелс китчън”? Всички тръпнат в очакване

кадри Нова телевизия Кой ще води Кухнята на Ада, след като шеф Виктор Ангелов хвърли куртката? Въпросът вълнува всички фенове на шоуто, които видяха драматичния изход на водещия в сряда вечер. Шеф Ангелов се отказа да се занимава повече с кандидатите за наградата от 100 000 лева, след като те …

Hell's kitchen
Шеф Ангелов предложи работа на Гатьо, а Алекс и Бони се захапаха

кадри Нова телевизия Риалити героят Пеньо Гатевски – Гатьо има възможности на готвач, които да му осигурят работа във всеки софийски ресторант. Този комплимент направи шеф Ангелов на „гладиатора” в „Хелс китчън”, като в думите му нямаше и капка ирония. Похвалата дойде след като бившият рейнджър сготви перфектно месо от …

error: Content is protected !!