fbpx

Създателят на BG йога: Виновни сме, че не живеем до 150 г.

Марица

Правя 100 класически коремни преси само за 4 минути, казва Дамян Глуховски

В гените на човека са заложени възможности за живот от 120 до над 150 години, докато на практика повечето хора живеят от 50 до 80 г. Човечеството днес е в окаяно здравословно състояние. Съвсем възможно е обаче човек не само да възстанови и да поддържа отлично здраве, независимо от възрастта, но и да поддържа активност като в годините на своята младост. Това не е медийна сензация, а констатация, подкрепена с железни факти. Прави я писателят Дамян Глуховски, който описва личния си опит в книги.

Философ, спортист, еколог, откривател, бизнесмен – това са само малка част от интересите на уникалния асеновградчанин. Дамян Глуховски е живо доказателство, че с воля и упоритост човек може да пребори и болестите, и възрастта.

На 75 Глуховски работи успешно в различни сфери с динамика, на която биха завидели и младежи. Грижи се за градини от череши и орехи на площ от 40 декара, пише книги, намира време за семейството си, за своите дъщери и внуци.

С помощта на създадената от него уникална система упражнения, Глуховски е преборил дузина сериозни заболявания, сред които дископатия, дискова херния, лумбаго, плексит, невропатия , високо кръвно налягане, язва на стомаха и дванадесетопръстника, стеснение на пилора на стомаха, пиелонефрит. Преодолял е няколко очни болести и в момента чете и пише без очила.

Невероятните си на пръв поглед постижения Глуховски дължи на активния житейски цикъл, който си е създал. Повече от 20 години използва създадената от него уникална гимнастическа система “Българска динамична йога” от собствени дихателни упражнения.

Непрекъснато подлага на изпитания физиката и духа си. От години е заковал теглото си на 60 килограма. Започва деня със стотици лицеви опори сутрин. Тича до стария римски път след Асеновата крепост и обратно – в дъжд и сняг, в темпо, непосилно за повечето хора.

Глуховски е автор на четири книги, третиращи проблеми на приложната психология и философията – „Духът на истината – Духовно израстване“, „Гимнастика за ума“, „Българска динамична йога“ и „Българска динамична и статична йога – Дамян Глуховски“. През 2014 г. „Българска динамична йога” бе трета в топ 10 на най-продаваните книги в България. В собствен интернет сайт той ще дава съвети и ще организира летните си семинари.

Дамян Глуховски със сигурност е единственият писател с няколко спортни рекорда – за правене на класически коремни преси на земя без прекъсване. Той е и актуалният кандидат световен рекордьор за Гинес по коремни преси.

Постиженията му са впечатляващи. През януари 2003 г. прави 700 класически коремни преси с ръце зад врата, свободно лежащи крака на пода и навеждане на тялото над колената. Бройките са записани от д-р Петков от Асеновград на десетки! Засечено време с хронометър – 59 минути при средна скорост – 11.9 коремни преси в минута.

През март 2012 г. Глуховски прави 719 класически коремни преси за 47 минути – рекордът е осъществен в камерната зала на библиотеката в Асеновград, в присъствието на няколко класа ученици, 4-членна комисия и телевизионни репортери. Записът от рекорда е качен в YouTube.com.

Година по-късно атлетът демонстрира 665 класически коремни преси за 42 минути при рекордна средна скорост 15.83 коремни преси в минута в спортната зала на ОУ „Петко Каравелов“ в Асеновград.

Планираните 800 класически коремни преси Глуховски постига на 73-годишна възраст за 50 минути през януари 2016 г. По този повод водещият популярното тв предаване „Пълен абсурд“ Румен Бахов прави репортаж, в който част от кадрите – в овощната градина на Глуховски, са заснети с дрон.

Месец след 75-годишния си юбилей Глуховски прави последния си рекорд – 100 класически коремни преси само за 4 минути, по 25 за минута!

В момента атлетът тренира за поредното предизвикателство – състезание пред телевизионни камери с гимнастици и шампиони от различни спортове. С тях Глуховски ще премери издръжливост и бързина.

Рекордите не са самоцел, а мисия. Искам да докажа невероятните възможности на човешкото тяло и дух. Без кураж и воля няма как да извървиш пътя към съвършенството и дълголетието, категоричен е неуморният родопчанин Дамян Глуховски.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Шеф Кустев за скандала със Сашо Кадиев: Преди да ме ядоса, да пита майка си!

кадри bTV От няколко дни зрителите на bTV очакват с интерес новия епизод на „Аз обичам България”. Основният им мотив е да видят ще яде ли Сашо Кадиев бой от шеф Кустев. От кадрите в аноннса за играта се вижда, че актьорът и звездата на „Мастършеф” не просто се карат, …

Блиц Новини
Мила Михова вдигна скандал на Криси от „Ергенът” на живо по БТВ

кадри bTV Оперната певица Мила Михова надскочи ролята си на коментатор на любовното риалити „Ергенът” и буквално се скара на една от отпадналите участнички. Това беше Криси Горджъс, която в последните епизоди беше особено заядлива, най-вече към една от останалите „ергенки” – Екатерина. Михова реши да използва студиото на bTV, …

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

error: Content is protected !!