fbpx

Създават механизъм за защита на бедните при приемане на еврото

България разполага с по-малко от една година, за да изпълни предписанията на Европейската централна банка и Eвросъюза за влизане в чакалнята на еврозоната.

Това на практика означава затягане на банковата система и подготовка на икономиката и на ценовите равнища. Около това мнение се обединиха експерти на конференция на тема членството ни във валутния механизъм, считан за последна стъпка преди приемане на еврото, съобщава БНТ.

Кои групи от хора ще бъдат най-засегнати от въвеждането на общата валута и какви мерки ще вземе държавата вижте в репортажа на БНТ.

Най-бедните хора са тези, които първи усещат въвеждането на еврото заради закръгляването на цените, прогнозира подуправителят на БНБ Калин Христов.

Калин Христов, подуправител на БНБ: Не самият растеж на цените, а усещането за растежа на цените, това, което го имаше в първите страни членки. Обикновено това усещане го има, тъй като по-бедните хора купуват много често евтини стоки, но те са стоките, в които закръгляващият ефект от въвеждане на еврото е най-голям.

Калин Христов препоръча задължително създаване на контролен механизъм, който да гарантира, че най-уязвимите от социална гледна точка хора няма да бъдат най-засегнати. България продължава да изостава от останалите страни членки по отношение на доходите.

Калин Христов, подуправител на БНБ: Данните излязоха преди две седмици за 2017 година, според тях сме средно 50% от ценовото равнище в Европа и 50% от дохода на глава на населението.

Поскъпването на горивата, отоплението и газа, и оттам на стоки и услуги, стана повод да се говори и за формирането на така наречената лоша инфлация. Това означава, че нарастването на цените изпреварва нарастването на доходите. Един от вариантите за справяне с този проблем е увеличаване на средствата в бюджетната сфера, обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ: За мен е важно, че икономическият растеж от 4% дава възможност 10% да бъдат увеличени в бюджетната сфера всички възнаграждения, и разбира се това ще даде възможност за осигуряването на необходимия финансов ресурс и за социалния пакет, който е необходим в ситуацията. Когато нарастват доходите съвсем нормално е да бъдат взаимно свързани с повишаване на цените, но по-важното е, че доходите трябва да нарастват повече отколкото инфлацията, която би могла да се образува.

Цветанов обясни, че днес в ГЕРБ е разискван държавният бюджет за догодина, който трябва да бъде приет от парламента до края на ноември. Според него най-вероятно промени от първоначалните текстове за увеличение както на бюджетните заплати, така и на социалните разходи ще се прави между двете четения в пленарната зала.

А пенсиите какво ще кажете.Защо и тях с 15% не вдигнете.

А за тези, които не са в бюджетната сфера? Пенсионери, деца и работещи бедни? Дори за построяване на газови камери или крематориуми не си помислил, г-н Цветанов! Ама и аз съм една глупачка – как не се сетих, че за целта има екарисаж!!! Сигурно там ще се оттървавате от нас?!

Когато пенсията ми от 200лв стане 200евро, тогава ще говорим…

ТОЗИ ГЛУПАК ОЩЕ ЛИ СЕ НАМИРА НЯКОЙ ДА ГО ПИТА ЗА НЕЩО? КАКВО МОЖЕ ДА ВИ КАЖЕ ЕДНА КУХА ГЛАВА? КАКЪВ Е ТОЙ? СПЕЦИАЛИСТ ЛИ Е ПО НЕЩО В НЯКАКВА ОБЛАСТ? НЕ. ЕДНО ПРОТЕЖЕ НА Б. ТЕ СА КАМЪК НА ШИЯТА НИ. ЩЕ НИ ЗАВЛЕКАТ НА МЯСТО, КОЕТО СЛЪНЦЕТО НИКОГА НЕ ОГРЯВА.

4 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!