fbpx

Съдът вече няма да бъде „гумен печат“ на кредиторите

19min.bg

Съдът у нас скоро няма да е „гумен печат“ на банките, фирмите за кредити, комуналните дружества, монополите, мобилните оператори и колекторските агенции в делата срещу длъжници, пише Медиапул.

България спешно трябва да синхронизира националното си законодателство така, че кредиторите да не могат автоматично да вадят изпълнителен лист срещу длъжниците си – потребители, следва от започналата в края на януари наказателна процедура срещу България от страна на Европейската комисия. Тя настоява съдът да е длъжен служебно да проверява за неравноправни клаузи в договорите с потребителите.

До края на март родните власти трябва да отговорят на ЕК как ще променят закона. Ако това не стане, ЕК ще отнесе проблема до Съда на ЕС, а той ще наложи глоба на България.

Омбудсманът Мая Манолова видя в стартиралата наказателна процедура срещу България прекрасна възможност да прокара за втори път старата си идея за промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК) в защита на длъжниците. През 2017 г. по нейна инициатива бяха направени изменения в ГПК в полза на длъжниците, които обаче бяха отслабени в парламента и в крайна сметка не решиха проблемите на хората.

Най-сериозната промяна тогава беше, че значително се облекчи процедурата по спиране на принудителното изпълнение, продажбата на имот например, когато длъжникът подаде възражение. В чл. 420 се даде възможност обжалването на изпълнителния лист в 14-дневен срок да спира изпълнението при предоставени от длъжника писмени доказателства, без да е необходимо изискваното дотогава обезпечение на задълженията.

Малко повече от година след промените обаче Брюксел смята, че те не са достатъчни и на този етап са в противоречие с правото на ЕС.

„Нека да се обединим, защото няма да има по-добър момент от сегашния, за да решим този проблем“, каза в понеделник Манолова, която организира обществено обсъждане на предложенията си с участието на адвокати, съдии и засегнати длъжници. Омбудсманът представи нови предложения за промени в ГПК, които се надява да бъдат

Защо Бъгария да плаща глоба на ЕС? Трябва да плати,който е виновен.“ Роднита власт“, ако не даде задоволителен отговор да плати от собствения си джоб. Също съдията издал присъда, опровергана в Страсбург, също да си плати. Иначе е „куче влачи, диря няма“. Полошо от безнаказаността няма.

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Киара след изгонването: Губила съм си времето в „Ергенът”

кадри bTV Поредната отпаднала от „Ергенът” хубавица заяви, че след като е изгледала предаването, си е дала сметка, че си е изгубила времето да преследва Алек. Киара Маджарова осъзнала това след като чула коментар от главния герой в шоуто, че не е негов тип човек, въпреки че го привлича по …

Hell's kitchen
Кой ще смени шеф Ангелов в „Хелс китчън”? Всички тръпнат в очакване

кадри Нова телевизия Кой ще води Кухнята на Ада, след като шеф Виктор Ангелов хвърли куртката? Въпросът вълнува всички фенове на шоуто, които видяха драматичния изход на водещия в сряда вечер. Шеф Ангелов се отказа да се занимава повече с кандидатите за наградата от 100 000 лева, след като те …

Hell's kitchen
Шеф Ангелов предложи работа на Гатьо, а Алекс и Бони се захапаха

кадри Нова телевизия Риалити героят Пеньо Гатевски – Гатьо има възможности на готвач, които да му осигурят работа във всеки софийски ресторант. Този комплимент направи шеф Ангелов на „гладиатора” в „Хелс китчън”, като в думите му нямаше и капка ирония. Похвалата дойде след като бившият рейнджър сготви перфектно месо от …

error: Content is protected !!