fbpx

Схемата, по която се изпразва България: „А, чи ко ши прая в тос скапан град“ и бам, отиват в София, после – в чужбина

източник: chujdozemec.com

Един от основните проблеми е, че децата се възпитават (ако не се и раждат вече с тази идея, знам ли, то ДНК-то се променя) да напуснат страната при първа възможност.

Мама/тати/баба/дядо като им повтарят 12 години „Учи, учи, баба, че са махни после от тука“, какво очаквате? Ако се замислим, от другаде тръгва тази безотговорност към родното.

Я се замислете колко познати имате, които поне веднъж са казали „А, чи ко ши прая в тос скапан град“ и бам, отиват в София (или друг близък по-голям град). Ето я първата стъпка, безотговорност на регионално ниво. После от по-големия град еволюцията продължава.

Почне работа някъде, не вземе 3000 лева начална заплата – „Чи отивам в чужбина е, ше бера ягоди за 1000 евро“. Бере ягоди един месец, сезонът свърши, остане там, живее като куче в тесни квартири и качва снимки на Биг Бен в социалните мрежи, да го видят загубеняците в България. „Мноу сте прости, тез дето сте в България, хааа“ един вид им казва. (Мишо Шамара е много добър пример как да плюем по всичко родно, като в същия момент бягаме от отговорност; може да му погледнете помиите, които излива на фейсбук страницата си)

Любимо ми е оправданието, че отиват в чужбина, щото тук образованието не ставало. Абе, пичове, ако не ставаше образованието, щяха ли българските висшисти да заемат все челни постове в чужбина и като отидат да изместват останалата работна ръка ?

Имаше някакви канали в Ютуб, едно момиче гледах, а после и едно момче, дето си снимат ежедневието и едва ли не агитират зрителите си да ги последват в чужбина. Коментарите отдолу ме накараха да се чувствам ужасно – подрастващите направо са влюбени в идеята да учат от сутрин до вечер по английската система, а накрая да не знаят къде се намира съседна Франция, или че английският не е официален в целия свят.

 

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!