fbpx

Суперкомпютърът в България ще струва общо 18 млн. евро, държавата ни дава 12 млн.

Снимка: Министерски съвет

България ще даде 12 млн. евро за суперкомпютъра, който трябва да заработи у нас до 2020 г. Общата стойност на проекта е 18 млн. евро, като остатъкът от финансирането ще бъде осигурено от Европейската комисия (ЕК). Това каза еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел след срещата с премиера Бойко Борисов и ръководителя на дирекция „Свързаност“ към ЕК Роберто Виола, предава агенция „Фокус“.

В Европейския съюз (ЕС) ще бъдат изградени общо 8 суперкомпютъра и България успя да се пребори за домакинството на един от тях. Проектът е част от амбицията на Блока да се върне в световната технологична надпревара. Това личи и от бъдещата програма „Цифрова Европа“, каквато досега не е имало. Нейният бюджет е 9 млрд. евро, 2.7 от които са предвидени именно за суперкомпютри.

„Тези средства ще бъдат включени в по-нататъшното развитие, защото веднъж създадена и работеща, машината вече става европейска и европейските средства ще бъдат част от тези, които ще се използват за България“, обясни Габриел.

„Компютърът, който ще бъде изграден в България, е толкова мощен, колкото компютъра на НАСА“, изтъкна Роберто Виола. По думите то ще е най-мощният суперкомпютър – „ще бъде сред първите 10 в Европа и сред първите 50 в света“, каза още той.

Няколко са основните сфери на приложение на машината. „Хората ще имат по-добро разбиране за редица болести като рака. На второ място е околната среда“, обясни Виола. „Суперкомпютърът ще да де огромна възможност за автомобилните производители, медицината и строителния бранш“, включи се и премиерът Борисов.

По думите му предстои технологична революция. „Ще вложим милиони евро с ЕК“, изтъкна още той, добавяйки, че се отварят както възможности за инвестиции, така и нови работни места.

АБЕ ВИЕ С КОМПЮТРИТЕ ЗА ИЗБОРИТЕ НЕ МОЖАХТЕ ДА СЕ СПРАВИТЕ.СУМАЙ СКЕНЕРИ, НОЖОВЕ И КАКВО ЛИ НЕ СТОИ. КАК ЛИ ЩЕ ЗАРАБОТИ ТОЗИ КОМПЮТЪР.ИЛИ ДА ИМА .

С компютрите се справиха, но в комисиите оплескаха работата с машините за гласуване- изглежда не им се брояха преференциите от тях…

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Hell's kitchen
Шеф Ангелов предложи работа на Гатьо, а Алекс и Бони се захапаха

кадри Нова телевизия Риалити героят Пеньо Гатевски – Гатьо има възможности на готвач, които да му осигурят работа във всеки софийски ресторант. Този комплимент направи шеф Ангелов на „гладиатора” в „Хелс китчън”, като в думите му нямаше и капка ирония. Похвалата дойде след като бившият рейнджър сготви перфектно месо от …

USA news
Horoscope for April 25 Thursday: Do not enter the Internet zodiac

Libra should not go online today. Here is the horoscope of the „Llama“. Aries Not a bad day, largely conducive to the fulfillment of your wishes. Doubts are possible in the morning, but there will be no trace of them before lunch. This is a good time to systematically expand …

Блиц Новини
Наско от Б.Т.Р. разкри голяма драма с Ал Бано в „Капките”

кадри Нова телевизия Моментът, в който знаменития италиански певец Ал Бано излезе да пее със своето копие в „Като две капки вода”, ще се запомни като един от най-силните в този сезон на шоуто. В интервю за сутрешния блок на Нова телевизия обаче Наско от Б.Т.Р. разкри, че дуетът между …

error: Content is protected !!