fbpx

Стъкленият Мост над Големия Каньон в Джандзядзие. Да докоснем облаците или направо да ходим по тях?

Има една категория забележителности, наречени „задължителни”. В Китай те са много, и тези, които ме познават, знаят, че списъкът ми за поднебесната империя е меко казано огромен. Но днес няма да споменавам класиките. Ще потеглим към място, което наистина се намира под облаците и ако се протегнеш ще ги докоснеш. Това е Джандзядзие. Знам, че звучи трудно за произнасяне от нас, затова, когато се учех да го произнасям го пишех на срички – Джан-Дзя-Дзие. Така става по-лесно. Още повече, че зад латинското му изписване Zhangjiajie трудно ще откриете неговото име. Също така знам, че след като прочетете тези редове, насладите се на снимките и затаите дъх с видеото, ще пожелаете на всяка цена да видите това завладяващо кътче.

Стъкленият Мост на Джандзядзие – предизвикателството, което ни очакваше

Всъщност то се състои от три изключителни природни забележителности, които благодарение на модерните технологии са превърнати в спиращи дъха развлечения. Поемайки в тази посока, трябва да знаете някой неща. Джандзядзие се намира в централен Китай. Може да отидете до там било то от Шанхай, Сиан или Чонцин, дори и от Пекин. Това става или със самолет, или със скоростни влакове, които са направо фантастични – като скорост, удобство, чистота и комфорт. Аз, с моите 193 сантиметра, се намествам перфектно в седалките на икономичната класа. Другото, което е добре да знаете е, че трябва да си отделите три дни – единият за Стъкления Мост над Големия Каньон, вторият за спиращите сърцето пътеки на планината ТиенМън/Tianmen и на третия да изкачите каменните игли на Улинюен/Wulingyuan, вдъхновили Джеймс Камерън да създаде планините Алелуя в хита му „Аватар”. И ако се страхувате да не объркате нещо, то тогава просто намирате най-добрия китайски туроператор, който ще се погрижи за разходката ви в облаците – ChinaHighlights. Тази седмица ще ходим по Стъкления Мост над Големия Каньон.

Тук определено ни очакваха много приятели 🙂

Пристигайки с влака, ние директно отидохме в хотела, хвърлихме куфарите и напълнихме раниците. Тъй като знаехме, че ни очаква голямо ходене, ние залагахме на шампионите в тази област. Раниците на Samsonite са уникално леки, обемни и удобни. Напълнихме ги с бутилки вода, резервни батерии за фото апаратите, снаксове и … се оказа, че не знаем къде е автогарата. Трябваше да разберем как да стигнем до нея. В Китай комуникацията с местните хора съвсем не е трудно мероприятие. Вярно е, че съм живял две години там и се разбирам криво –ляво, но за да сте максимално спокойни е добре да си заредите офлайн преводача на Google с китайски. Така няма да зависите от мрежата. От друга страна има китайски приложения, които позволяват на китайците да говорят на телефоните си и преводачът изписва доста добър английски превод на това, което ви казват. Така всичко става много по-лесно. А нашият мил домакин дори ни начерта карта.

Картата, начертана от домакина ни за автогарата и картата на Каньона

Все още не знаехме, колко атрактивно ще се придвижим до целта ни

Самото пътуване с маршрутката до Стъкления Мост си беше атракция, но съм убеден, че ние с моята съпруга Мария, също бяхме атракция за всички в микробуса. Оказа се, че само ние сме туристите, а всички останали в него си пътуват от село до село – те и зелето, което трябваше да продават. Всички ни се радваха, както и ние на тях. Нещо важно – с този градски автобус платихме няколко юана и си спестихме услугите на такситата, които ни искаха по 200 юана, което е 25-30 евро, за да свършат същата работа. Разбира се има много начини да си спестите всички тези операции и формалности. Туристическите фирми в Китай като ChinaHighlights разполагат с перфектни професионалисти и организация. Свързвате се с тях и всичко вече е в техните ръце. Ще ви отведат до най-красивите места на страната.

Ето там горе, на височина 300 метра, трябва да стъпиш на едно стъкълце …

Първоначално усмивката те извинява да не стъпваш на стъклото  

В крайна сметка се достигнахме Стъкления Мост на Джандзядзие и онемяхме пред него. Но, за да стъпим на него трябваше да направим някой неща. Задължително оставихме раниците и тежките предмети на гардероба. Също така ни накараха да сложим на краката си специални платнени калцуни, за да не драскаме стъклото и да не удряме по него с метални токчета. След това заплатихме близо 300 юана / 40 евро входна такса за моста и каньона, и поехме напред с притаен дъх.

След първоначалната уплаха всеки става като малко дете

Първоначално всички стъпват на метала, защото под краката ти няма нищо

Първите крачки върху стъклото ви карат да се чувствате много неудобно. Височината, на която увисвате е между 300 и 360 метра. Ако това не ви говори нищо, ето едно сравнение –Айфеловата кула е висока 300. Мостът е изграден от 120 стъклени плочи, състоящи се от 3 отделни слоя с обща дебелина 5 сантиметра. Аз знаех всичко това , но пулсът ми започна да работи като добре смазана шевна машина. Всъщност мостът представлява метална конструкция с поставени в нея стъклени панели. Дълъг е 430 метра, широк – 6 метра и се държи на четири огромни колони. И тъй като сърцето ми не спираше да бие като лудо, се сетих, че мостът е проектиран да издържа по 800 души едновременно. Сметнах, че с моите сто и повече килограма тежа, колкото двама китайци. Това означаваше че трябва да има максимум още 798 души на моста, но се отказах да ги броя … май бях забравил очилата си в хотела.

Веднъж преодолели страха, разбирате, че сте родени да летите

Видео-разходка по Стъкления Мост на Джандзядзие ТУК

След първоначалния страх, изпадате в друго, също токова опасно, състояние – на еуфория. Всъщност то е по-скоро глупаво, защото започвате да си правите снимки и селфита във всякакви безумни пози. Най-забавно е естествено да лежиш или направо да се въргаляш по стъклото, да се правиш на смел и всички да ти вярват, че наистина си такъв. След като си пропътувал половината свят за няколко порции адреналин и ти започваш да се държиш като останалите, при това правиш глупостите с усмивка на уста. Още древните са казали „В Рим прави като римляните”. И за да бъдете наистина част от всички, моята препоръка е да заложите на местна туристическа компания, която да бъде ваш водач в сърцето на Китай – ChinaHighlights.

Спускането през каньона в сърцето на планината спира и забързва дъха ви

Гигантски стълби с бетонни колони водят направо надолу в бездната

Оказа се, че смелост ще ние необходима и пътя назад. Другата голяма атракция след Стъкления Мост това е Големия Каньон на Джандзядзие. Преминаването през планината в дълбоките няколко стотин метра пукнатини е изпитание за издръжливостта на краката и духа ви. Тесните бетонни стълби се спускат цяла вечност надолу. Когато погледнете пред себе си, буквално виждате как тесния процеп в планината се свива там някъде долу, на стотици метри пред теб. Вие слизате, слизате, слизате и краят все така е далеч и невидим. За щастие има площадки за почивка, където грижливи надписи ви приканят да си поемете дъх и да се насладите на чудото на Големия Каньон.

Да се спуснем в сърцето на Големия Каньон на Джандзядзие ТУК

Когато се обърнеш и видиш в далечината къде си бил, се чувстваш като птица

Мостчета и водопади те карат да вярваш, че се намираш в приказка

И когато голямото слизане през сърцето на планината приключи, вие получавате още по-голяма награда. Тя ще ви накара да забравите умората и страха от височината. Вие буквално попадате в царството на водата. Това е разходка по дървена пътека над красива река, минавате покрай буйни водопади, пресичате бамбукови горички пронизани от малки потоци. И накрая цялата тази, спираща дъха, сага завършва с разходка с корабче в изумрудените води в най-ниската част на каньона.

След като си ходил по облаците, защо да не ходиш и по водата?

Заслужена почивка след километрите по въздух, вода и земя

Следващата седмица оставаме в Джандзядзие. Ще изкачим парка Улинюен/Wulingyuan за да срещнем планината превърнала се в музата на Джеймс Камерън за филма „Аватар”. Ще се возим на Драконовия асансьор, за който се твърди, че е най-високия в света. Ще се запознаем с местните маймунки и ще вържем червена лента с пожелание, както повеляват местните обичаи.

Автор: Велин Пасков

Правата върху снимките са на Мария и Велин Паскови

 

 

 

 

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

USA news
Horoscope for Friday, March 29: Your phone should not pick up a sign

Pixabay On March 29, Taurus better not pick up their phone. Here is the horoscope from the Lama: Aries During this day you will find a brother in reason. Or a sister. In other words, you will meet a member of the opposite sex who will think and feel the …

USA news
On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name

On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name On March 29, name day is celebrated by everyone who bears the name Marco. Marko is the ancient Hebrew for wrestler. According to the Latin reading, however, the name is translated as masculine. In the reign of Emperor Constantine the …

error: Content is protected !!