fbpx

Страшна буря удари Хасковско! Торнадо събори електрически стълбове, остави пет села без ток

Снимки Haskovo.net

Снощната буря нанесе щети в Хасковско, съобщи Хасково.нет, като се позова на данни от областната администрация. Силният вятър и дъжд е изпочупил клони на дърво между димитровградските села Ябълково и Горски извор, заради което пътят е бил временно затворен. Пристигналите на място пожарникари бързо са разчистили платното и движението е било възстановено, пише „Пик“.

4 села в региона за кратко са останали без ток – Подкрепа, Стойково, Динево и Брягово. В населените места електричеството вече е възстановено. Оказа се, че най-засегнато е хасковското село Любеново, където днес предиобед все още няма ток. Там има съборени стълбове и екипи на ЕВН работят по отстраняване на щетите. От дружеството увериха, че до края на деня токът ще бъде пуснат. Репортаж от мястото очаквайте по-късно.

Заради изключване на кладенци е нарушено воподаването в някои части на Хасково. От ВиК работят по отстраняване на повредите.

По данни на метеорологичната станция в Хасково вятърът в областния град снощи е достигнал скорост 15 м/с, което се счита за силен, а количествата на валежите са достигнали 1.3 литра на квадрат.

“Връхлетя ни нещо като торнадо. Не знам точно как да го определя. За няколко минути силно завихряне. Два електрически стълба край селото са счупени, има паднали и няколко тополи”. Това разказа днес кметският наместник на хасковското село Любеново Катя Йорданова.

Бедствието връхлетяло няколко минути след 18 часа вчера. “Беше нещо ужасно. Завихрянето беше толкова силно, че събори градинската фреза на двора. Имам 7-месечен френски булдог – Рая, разгонена е и я бях вързала на двора. Когато започна бурята я развързах, за да се скрие някъде. Животното беше буквално дезориентирано и се луташе сред вихъра. Успях да я грабна и внеса вкъщи, преди виелицата да я отнесе”, разказа селската управничка.

Днес екипи на Енергото бяха струпали тежка техника край селото, за да възстановят електрозахранването. Два електрически стълба, единият от тях метален, са на земята, скършени от паднали тополи. От Енергото уверяват, че до края на деня ще възстановят захранването, каза Катя Йорданова. Тя допълни, че от силния вятър снощи е паднало и дърво на пътя за селото и той бил непроходим. Екип на Пожарната го нарязал и освободил пътя още снощи. Огромна топола пък заприщи пътя за друго село – Брягово. Там платното също е освободено, но кметът на Брягово Делчо Митев ще настоява да се отрежат и други огромни дървета, надвиснали над платното.

Снощната буря удари тежко и близкото село Динево. Там вихрушката съсредоточила сили точно над кметската къща и съборила комина на Тодор Тодоров. Днес селският управник купил тухли и други строителни материали, за да го издигне отново. “Вятърът беше с такава сила, че остатъците от комина са от другата страна на къщата”, разказа кметът. Той допълни, че в селото има доста скършени дървета, няколко отнесени покрива на спомагателни постройки, някои улици, настлани с чакъл, също са отнесени.

80-годишният Хасан Торсун от Динево пък се жалва, че вчера два часа линейка не могла да откара негова съседка в болницата заради отнесен път. “Линейката не можа да стигне до къщата и остана на асфалта. Докато съберем съседи, минаха почти два часа. После на ръце я носихме 50-тина метра до линейката. Съседката беше много зле, забавянето можеше да й струва живота”, разказа бившият шофьор. Той допълни, че комшийката му била настанена в болница, но нямаше информация за състоянието й. “Тази улица, 50-тина метра, все си е така. По изборите кметовете правят челни стойки, насипят чакъл и първият порой го отнася”, допълни той. Хасан Торсун се закани да ходи при общинския кмет Добри Беливанов заради разбитата улица. “И ние плащаме данъци. Макар че градският кмет и той като селския”, маха с ръка възрастният човек.

Според шефа на метеорологичната станция в Хасково Спас Александров за торнадо при нашите климатични условия не може да се говори. Вятърът при снощната буря е бил със скорост около 50 километра в час. Той обаче уточни, че в отделни моменти може да има пориви с много по-голяма мощ.

Общо пет села в общината са останали без електричество от снощната буря. От общинската администрация съобщиха, че “Екопрогрес” ще възстановява отнесената настилка на пострадалите селски улици.

/ПИК

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пълен обрат с Вики след „Ергенът”: Прави много пари от прякора Цър-пър

кадри bTV, Инстаграм/Виктория Асенова Ако Алек ми беше дал роза в последния епизод, щях да му я откажа, това заяви Виктория Асенова, която напусна „Ергенът” след като се превърна в най-обсъжданата участничка този сезон. Тя направи това изказване в подкаста „Надкаст”, където стана ясно, че вече е започнала да капитализира …

Блиц Новини
Илия Луков разтърси ефира на БНТ с баладата за Гунди и Котков

кадри БНТ Народният певец Илия Луков разтърси с емоция студиото на БНТ в предаването на Георги Любенов. Той дойде за интервю, което много бързо се превърна в мини концерт. Луков изпя три песни, като първата беше легендарната балада за Аспарухов и Котков. Певецът не спести нищо от емоцията, която му …

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

error: Content is protected !!