Нагряването на храната в микровълновата фурна може да предизвика диабет, затлъстяване, онкологични заболявания и дори да доведе до безплодие, пише Zdrave.to.
В хода на ново изследване, индийски учени разкриха шокиращата истина за увреждането на микровълновата печка. Обичайното загряване на храна в този електроуред може да причини сериозни увреждания на здравето като диабет, натрупване на излишни килограми, онкологични заболявания и безплодие.
Най-опасното при използването на микровълновата печка е да загрявате храната в пластмасови контейнери.
„Претоплянето на храна в пластмасови съдове при използване на микровълновата води до проблеми с кръвното налягане, увеличава риска от безплодие, диабет, затлъстяване и рак“ – се казва в резюмето на експертите, участвали в изследването.
Авторите на изследването твърдят, че пластмасовите съдове, под въздействието на вълните, излъчвани от микровълнова печка, отделят опасни химикали,
Учените препоръчват да се откажете от използването на микровълнови фурни. Вместо това загрявайте храната в печка в тиган или тенджера.