fbpx

Статуи в една от най-старите действащи солни мини

Солната мина Величка, намираща се в южния полски град Величка, има уникално място в историята на добива на сол. Построена през 13-и век, тази мина е работела в продължение на 700 години, произвеждайки каменна сол без прекъсване чак до 2007 година, пише pochivka.blitz.bg.

Това е една от най-старите действащи солни мини. Мащабът на мината е огромен – тя представлява комплексен лабиринт от коридори, галерии и зали с обща дължина на 300 км, разположени на няколко нива. Туристите обикновено се допускат до 130 м под земята.

 

Миньорите, които работели там, обаче, правели много повече от това да добиват сол. През вековете тези подземни работници изградили традиция да създават скулптури от камъка, от който се добивала солта.

Така били създадени десетки статуи, три стаи, олтари, барелефи и цяла катедрала, от тавана на която виси каменен полилей. Това е една наистина уникална гледка, която привлича близо милион туристи от цял свят всяка година.

В мината се влиза през дълго стълбище и усещането много напомня на пътуването до центъра на Земята на Жул Верн. Параклисът на Блажения крал – най-големият от всички параклиси, се намира на 1010 метра под земята. Той е дълъг 50 метра, широк е 15 метра и е висок 12 метра.

Той е едно от задължителните места за разглеждане, но не е единственото. Има още няколко по-малки параклиса, включително един от 15-и век, посветен на Свети Антоний.

След това може да се разгледа огромно подводно солено езеро. В мината има още подземен музей и няколко стаи с различно предназначение като санаториум за хора, страдащи от дихателни проблеми, например.

Бурното развитие на минното дело през вековете тук е много добре показано във всичките му фази, благодарение на укрепването и консервацията на старите галерии. Във всяка от тях има инсталация от съответната епоха.

 

Интересна е сравнителната колекция от миньорски сечива от различните епохи, изложена в мината. Тя представлява ценно доказателство за еволюцията на минната технология за дълъг период от европейската история.

От 1978 година Солната мина Величка е включена в списъка за световно наследство на ЮНЕСКО.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Ники Кънчев: Жена ми заплаши, че ще ме остави на улицата

Кадри: бТВ Водещият на „Стани богат“ Ники Кънчев започна по необичаен начин телевизионната игра тази вечер. Той определи себе си като мислител и разкри какво му е заръчала неговата половинка. „Жена ми днес ме изпрати с думите: Не се прибирай, ако не дадеш най-после тези 100 000 лева на някой …

USA news
Do not dye Easter eggs this color

Easter is coming – that means it’s time to think about dyeing eggs. Traditionally, the best colors are red, burgundy and orange. Church does not forbid painting one of the main symbols of Easter in other colors, but it is better to avoid using dark shades. What colors are eggs …

Блиц Новини
Симона между Никол и Митко в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Любовната история между Митко и Симона вълнува и останалите обитатели на общежитието на Хелс китчън. Дори шеф Ангелов подпитва на моменти как вървят нещата между тях. Но Никол е най-близката й приятелка и прави опити да я предпази от разочарование, което евентуално Симона ще изпита след края …

error: Content is protected !!