fbpx

Стартира процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ „Белене“

btvnovinite.bg

В нея са заложени редица условия с цел максимална защита на имуществения интерес на българската страна.

България стартира процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ „Белене“, съобщиха от пресцентъра на Mинистерството на енергетиката.

Национална електрическа компания отправя покана за избор на стратегически инвеститор за изграждане на АЕЦ „Белене“ в изпълнение на решения на Народното събрание и Министерския съвет.

В рамките на поканата се дава възможност и за заявяване на интерес за придобиване на миноритарно участие в бъдещата проект-компания, както и/или за закупуване на електрическа енергия от бъдещата електроцентрала. Целта на поканата е да предостави определена информация на страните, които желаят да заявят участие в процедурата.

Българската страна ще участва в проектната компания, експлоатираща АЕЦ „Белене“ с апортна вноска на активите, в това число – лицензираната площадка, наличното оборудване, издадените решения, разрешение, лицензии и други документи, свързани с проекта.

В процедурата са заложени редица условия с цел максимална защита на имуществения интерес на българската страна. Българската държава, чрез Национална електрическа компания, си запазва правото на блокираща квота при вземането на решения по определени въпроси от компетентността на общото събрание на акционерите в проектната компания.

Предвижда се изграждането на централата да се реализира на пазарен принцип без сключване на дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия от държавата и предоставяне на държавни гаранции.

Заявление за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор, съответно интерес за придобиване на миноритарно акционерно участие в проектната компания, могат да подават български или чуждестранни юридически лица, както и обединения от такива.

Срокът за получаване на заявления за участие е до 90-тия ден, считано от датата на публикуване на поканата в Официален вестник на Европейския съюз. Индикативният срок за приключване на процедурата е 12 месеца, считано от датата на публикуване на настоящата покана в Официален вестник на ЕК.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Hell's kitchen
Лъчезарната Изи и Сарамандов напуснаха на крачка от финала

Кадри Нова ТВ Трима останаха да се борят за голямата награда от 100 000 лева в „Хелс китчън“. Шеф Виктор Ангелов посочи вратата на последния участник преди финала Сарамандов. При черните куртки стана изключително интересно, тъй като там има два лагера – Лъчезар Чоткин е заедно с Димитър Красенов, а …

Блиц Новини
Сашо Кадиев се издъни жестоко пред годеницата си Ивелина Чоева

кадри bTV, Инстаграм/Александър Кадиев Сашо Кадиев буквално превзе студиото на „Преди обед” в четвъртък. Той нахлу в студиото, докато се коментираше „Ергенът” и буквално открадна шоуто. Емоцията да се върне в предаването, което е водил над 10 години, обаче му дойде в повече. Той допусна огромна грешка и провали много …

Hell's kitchen
Никол: Знаех си, че аз съм най-добрата

Изгонената от Хелс китчън Никол представя себе си със самочувствието, че е спечелила формата. Въпреки множеството издънки, които направи вътре, това не е повлияло на преценката й за самата нея. Знаех си, че аз съм най-добрата, каза за себе си тя, въпреки, че сама се опроверга като сподели, че няма …

error: Content is protected !!