fbpx

„Стандарт“: Гурбетчии се завръщат, за да работят в „Дънди“

12 години след влизането на България в ЕС, евростандартът е на път да влезе и в Източните Родопи, но чрез канадска компания. „Дънди Прешъс Металс“, която е концесионер на рудника на „Ада тепе“, вдигна летвата пред големите работодатели в региона с нивата на възнагражденията си, с грижата за подготовката на кадрите и строгото спазване на безопасните условия на труд и грижа за природата. Това разказва „Стандарт“.

„Няма нищо по-хубаво от това да си вкъщи. 13 години бях далеч. Всяко нещо си има цена, но по-голяма ценност от семейството няма. Много неща пропуснах от живота на децата – не ги видях как растяха, не бях на рождените им дни”. Думите са на Иван Бодуров, който е един от гурбетчиите, завърнали се у дома, защото са намерили работа със стабилни доходи в родното си място. Преди да тръгне на гурбет, Иван бил продавач в хранителен магазин, гледал и тютюн. Но като видял, че не се вадят пари, се отказал. От 2005 до 2018 г. работил на сондите. „Първо година и осем месеца в Челопеч, после в Армения, в Сърбия, малко в Иран, малко в Тунис”, разказва мъжът. Когато научил, че рудникът на Ада тепе ще заработи и се търси персонал, подал документи, одобрили го и започнал работа. „В чужбина бях все по рудници, имам опит. Където и да сме били, има ли рудници, е оживено, има развитие”, казва Иван.

Около 30 души, работили в страни от Западна Европа, вече се върнаха

и се трудят в „Дънди Прешъс Металс”, обяви оперативният директор на компанията в Крумовград инж. Любомир Хайнов. „Те са едни от най-добрите, имат друго разбиране за нещата, по-отговорни са, имат доста умения”, казва инж. Хайнов.
Местните хора, завърнали се от чужбина, споделят, че само за година родният им Крумовград видимо се е променил.


Променя се и животът на семействата на работещите в компанията. Хората са много по-спокойни, защото са с близките си, могат да планират бъдещето си. Виждат перспектива за децата си. А фирмата подпомага и общината, за да има устойчиво развитие в следващите години.
„Живея в кв. „Изгрев“ на Крумовград. Семеен съм, с две деца. През последните 4 години семейството ми беше тук, а аз – на гурбет. Беше много трудно. Една от основните причини да се върна е, че новата ми работа е само на няколко километра от дома ми. Доволен съм и от доброто заплащане. „Когато отидеш в чужбина трябва да пресметнеш ток, вода, квартира, ядене, дрехи. Когато извадиш тези харчове, се получава точно сумата, която получаваш тук. Когато си направиш простата равносметка се оказва, че няма защо да работиш като роб в чужбина за други, а може да си дойдеш в България, да бъдеш близо до семейството си”, споделя друг крумовградчанин. „Сега получавам същите пари и съм добре устроен, със семейството. В България съм, говоря на майчиния си език, приятелите ми са около мен. Много ми се иска хората от чужбина да разберат, че България не е мъртва. България е жива. В България се взимат доста пари, стига да имаш добра работа и необходимите качества”, уверява работникът.
Айдън Исмаил и Ерол Хашим също са от хората, които са загърбили чужбина заради „Дънди”.
Преди това две години работили във Франция за по три месеца, занимавали се със земеделска работа. „Българите заминават за чужбина, за да оцелеят. Но там е само работа – няма събота, няма неделя”, разказват мъжете. „Откакто се върнахме и работим в „Дънди”, нещата са други. Свършваш работа в 17 часа или когато приключи смяната. Можеш да излезеш с жена си или приятели на кафе. Гърция ни е на две крачки, за ден-два ще прескочиш до морето или на минерални бани. Преди години в Крумовград беше мъртвило. Сега има напредък,

хората взимат хубави заплати и пазаруват, а магазините печелят

Все по – често се виждат по улиците и лъскави коли”, рисуват картината Айдън и Ерол.
„Това, което преживяхме в чужбина, не искаме да се повтаря, имахме много трудности, но се научихме на упоритост, да не се предаваме и да постигаме целите си. Да се работи на Ада тепе не е лесно, но има златни правила – без алкохол, много е строго, проверяват ни с дрегери. Всеки носи отговорност, трябва да пази колегата си”, казват мъжете и допълват, че „началниците също са на ниво“. Докато в чужбина се чувствала тънка граница, а мръсната работа била за чужденците. „Който не е излизал в чужбина, той нищо не знае”, заключават бившите гурбетчии.
Красимир Тодоров, който в София работил какво ли не – шофьор, склададжия, електрошлосер, решава да излезе в чужбина. Във Франция монтирал слънчеви инсталации. „Не беше лесно. Живеех по хотели или в буса. Днес съм на едно място, на следващия ден ме пращат на 300 км. Пътуваш, работиш и спиш – така минаваше ежедневието ми. Кандидатствах и ме приеха в „Дънди”. Аз съм електро КиП и А шлосер. Жена ми е от Крумовград, имаме малко дете. Това е първата причина, поради която се върнах. Не бих искал синът ми да ме гледа само на снимка. Сега живеем в къща и много ми харесва. Ако бях ерген, може би щях да остана да работя още в чужбина. Семейството е важно. Не всичко е въпрос на пари. Има много по-важни неща”, убеден е Краси.
В ”Дънди Прешъс Металс” в Крумовград към момента пряко са наети 234 души, а индиректно са заети още 171 човека. Фирмата е наела 66 жилища в града при среден месечен наем от 520 лева. Средната заплата, според ръководството на инвеститора, е 2 200 лева – три пъти по-висока от тази за област Кърджали.
От старта на дейността до момента са подадени 1700 молби за постъпване на работа само от община Крумовград. Близо 90 на сто от работниците са местни хора.
„Инвестирахме и продължаваме сериозно да

инвестираме в обучение на новите ни служители

Активно работим с различни образователни институции”, посочва изпълнителеният директор инж. Илия Гърков.
„Фирмата обръща внимание върху здравната осигуреност на служителите си. Има сключени договори с болници в София, за да може при нужда работниците да се преглеждат безплатно. Лекарствата им също са за сметка на работодателя“, казва Иванка Караколева, лидер на РС на КНСБ Кърджали.
На 26 февруари 2019 г. „Дънди Прешъс Металс Крумовград” получи награда за своята социална политика от Българския форум на бизнес лидерите. През април бе подписано и поредното Споразумение между фирмата и община Крумовград за финансиране на различни общински проекти на стойност 700 хиляди лева. Създаден е и Фонд за подпомагане на малкия и средния бизнес в размер на 5 млн. долара, който ще предоставя заеми на малки и средни предприятия. Могат да кандидатстват само местни хора с фирми, регистрирани в Крумовград. Условието е, че ще бъдат финансират бизнеси, които не са свързани с минната индустрия.

„Искаме след нас да остане устойчив бизнес

и този процес на икономически рестарт, който се вижда сега в района на община Крумовград, да не спира, а да продължи да генерира заетост и приходи за хората“, категоричен е изпълнителният директор на „Дънди Прешъс металс” инж. Илия Гърков.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!