fbpx

Стана ясно, че закриват телевизия BiT. Спряно е финансирането, няма заплати

Телевизия BiT е пред окончателно закриване. В момента тя няма финансиране, останалите там 20-ина служители с целия технически и друг персонал, не са получили заплатите си за април месец. Собственикът и шеф на телевизията Мирослав Янев рядко се вясва там и при последната си среща със служители е заявил, че не може да разчита на обещаното финансиране за телевизията и ще търси нови инвеститори. В срещата дори е станало дума за обявяване на фалит. От тази среща до днес той не се е появявал в телевизията. Това потвърждават близки до BiT източници, съобщава e-vestnik.bg

Малцината останали там журналисти и служители отказват да говорят какво се случва, защото се надяват поне да си вземат заплатите, иначе вече са изгубили надежда, че BiT има някакво бъдеще.
В момента телевизията излъчва оскъдни новини два пъти на ден и в останалото време върти записи на стари предавания без политика отпреди години и месеци назад.

През март, когато BiT беше продадена от американските си собственици, българите от Чикаго братя Вълневи, обявеният като купувач Мирослав Янев съобщи, че ще прави модерна интерактивна развлекателна телевизия, свързана със социалните мрежи и интернет. И първата му работа беше да спре веднага всички предавания на BiT, благодарение на които телевизията беше се изкачила на четвърто място по доверие след големите три телевизии бТВ, Нова тв и БНТ.

В момента BiT е жалко подобие на себе си. Спирането на предаванията очевидно беше по политическа поръчка, в услуга на управляващите. Някой много е бързал да затвори тази неудобна телевизия, която извоюва рейтинга си благодарение на критични и свободни дискусии по теми от деня, които другите телевизии си спестяват или обсъждат само с подходящи удобни събеседници.

Първата изгонена от BiT беше Диана Радева, водеща на „Код 11 – 13”, дискусионно студио, в което се обсъждаха актуални събития. С това новите шефове дадоха знак, че не са им нужни такива водещи и предавания. Но на тяхно място нищо не предложиха, освен стари записи на предавания, които нямат нищо общо с политика.

Така стана пределно ясно, че телевизията е купена, за да бъде закрита. Тогава в e-vestnik прогнозирахме, че ще я закрият след като приключи българското председателство. Този момент наближи и финансирането е спряно. Както става ясно, то не е и предвиждано да бъде осигурено. BiT е купена от братята от Чикаго, само за да бъде закрита.

Това вече става схема в българските медии – закриване на телевизия. Същото се случи и с ТВ7, за която властта направи всичко възможно да я смачка, отнеха й лиценз, без СЕМ да има право и основание, спряха ефирното й цифрово излъчване, кабелните оператори отказаха да я разпространяват, данъчни и съдии изпълнители изземаха техниката – кредитори вместо да се опитат да я поддържат и да я продадат, иззеха камери и компютри, от които сигурно са спечелили едно нищо.
В случая с BiT няма дългове, няма кредитори, просто искат да я закрият.

Сегашният собственик на BiT Мирослав Янев, представен като продуцент, работил в чужбина и т. н., или е голям наивник, че се е надявал да го финансират да си прави телевизия, или е откровено подставено лице, използвано да закрие телевизията. За което би трябвало да получи възнаграждение, освен ако и за това не са си спестили парите кукловодите, които седят зад сделката. Кои са те конкретно е трудно да се каже, споменава се дежурното име на Красимир Гергов. Но парите, разбира се, са дошли от среди близки до управляващите. У нас има кой да плаща пари за медии, за да им запуши устата.

Както прогнозирахме в e-vestnik, Мирослав Янев ще остане като ликвидатор в българския медиен и шоубизнес. В BiT в последните два месеца са минали на разговори с обещания за работа множество професионалисти от телевизии. Някои от тях са разчитали, че вече ще постъпват. А малцината останали там на работа разчитат поне да си вземат заплатите преди да ги оставят на трудовата борса.

Позорно беше мълчанието на медиите за закриването на телевизия BiT. Все едно, че нищо не се е случило. А на практика това е медиен погром.
Покрай продажбата на BiT други конюнктурни медии услужливо бабуваха на сделката, как новите собственици щели да я изкарат на печалба. И изтъкваха, че BiT била на загуба, което е нормално. Нова тв например беше на загуба около 10 години. Както и в момента са на загуба много медии.

Какво се правите на Умрели Лисици,всички ,станахте 100телевизии ,едни и същи идиотски предавания и искате само пари,ами работете без пари ,или за 510лв ,като не ви харесева в производството и в транспорта търсят работна ръка

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

USA news
Horoscope for Friday, March 29: Your phone should not pick up a sign

Pixabay On March 29, Taurus better not pick up their phone. Here is the horoscope from the Lama: Aries During this day you will find a brother in reason. Or a sister. In other words, you will meet a member of the opposite sex who will think and feel the …

USA news
On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name

On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name On March 29, name day is celebrated by everyone who bears the name Marco. Marko is the ancient Hebrew for wrestler. According to the Latin reading, however, the name is translated as masculine. In the reign of Emperor Constantine the …

error: Content is protected !!