fbpx

Средният доход на човек от домакинство достига 5.9 хил. лв. през 2018 г.

Средният годишен доход на човек от домакинството нараства със 7.5% през 2018 г., превишавайки 5.9 хил. лв., показват данни на НСИ. Увеличението идва основно от по-високите постъпления от работна заплата и пенсии. От друга страна, средното повишение на доходите на едно домакинство като цяло е по-слабо – 4.6% до 13.3 хил. лв. през 2018 г, пише „Капитал“.

Средните разходи на домакинствата все още са по-високи от доходите, но бързо ги настигат. През 2018 г. средните разноски на човек достигат 5.7 хил. лв., което е с 10.6% над нивото от година по-рано. Домакинствата харчат повече за храна и транспорт като тук фактор е и инфлацията. Другият по-висок разход е свързан с дължимите социални осигуровки.

Ключът са заплатите

Очаквано, големият източник на постъпления продължава да е работната заплата, която нараства с 9.8% до 3.3 хил. лв. средно на член на домакинство през 2018 г. Увеличава се леко и делът й в общата структура на доходите- от 55% през 2017 г. до 56.2% година по-късно. Тук е редно да се отбележи, че изчисленията на доходите на човек се разпределят между всички членове на домакинството, независимо дали получават такива или не. Т.е. включени са и децата.

Стимул за увеличението на общите доходи идва и от размера на пенсиите. Постъпленията от пенсии нарастват с 11.2% до 1.6 хил. лв. на човек общо за миналата година. Делът на пенсиите също бавно се увеличава. За справка, ако преди десет години той беше 24.1% от общия паричен доход в едно домакинство, през 2018 г. той достига 27.7%, което е резултат от застаряването на населението.

От друга страна, спад регистрират доходите извън работната заплата – с 49% до 66 лв. на човек. Намаляват и доходите от други социални помощи, докато семейните добавки за деца нарастват.

Годишно на човек от домакинството в лв.

 

 

Разходите – време за отдих и инфлация

Освен, че печелят повече, домакинствата също така харчат повече. Разходите на човек нарастват с 10.6% до 5.7 хил. лв. през 2018 г., като 2.7 пр. п. от увеличението идват от по-високите разходи за храна. Друго перо е транспортът като за него отиват с 19% повече или 419 лв. годишно. Заедно двете потребителски групи правят 42.8% от общия разход на човек от домакинството, което е по-малък дял от отчетения през 2017 г. (44.3%). Това са и стоковите групи, в които инфлацията беше особено силна през миналата година.

Най-голям ръст обаче отчитат разходите за свободно време, култура и образование, които се повишават с 21.3% за година и достигат 279 лв. на човек.

Увеличение на разходите е видимо и по отношение на социалните осигуровки – със 17.3% до 420 лв., докато трансферите към други домакинства леко намаляват.

стига сте
писали глупости средните заплати са500 лева

Ай стига, бе, тия цифри от къде дойдоха, от високите етажи, може би!

Да бе ако смятат доходите на олигарсите и доходите на средният човечец , средно може и така дае . Гербаджийски предизборни глупости отново

Има ли такива дето вярват?!!!!! Явно е ,че лъжат или са включили субсидиите си на партиите си като доходи на населението, къде ти жениците дето си четат стотинчиците да имат такъв доход за година, съжалявам в очите ми не плуват параходи. Ъф

ИМА ЛИ ОЩЕ ХОРА ,КОИТО ВЯРВАТ НА ГЛУПОСТИТЕ НА ТОЗИ ЦИТИРАМ – ЛОШ МАТЕРИАЛ ,КОЙТО СЕ ОКАЗА ,ЧЕ НИ ,,УПРАВЛЯВА,, ? ЗАЩОТО АЗ – НЕ !

И да лъжат, и да не, пак сме най-последни във ЕВРОПА. И след 50години мисля,че няма да бъдем предпоследни

9 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Шеф Кустев за скандала със Сашо Кадиев: Преди да ме ядоса, да пита майка си!

кадри bTV От няколко дни зрителите на bTV очакват с интерес новия епизод на „Аз обичам България”. Основният им мотив е да видят ще яде ли Сашо Кадиев бой от шеф Кустев. От кадрите в аноннса за играта се вижда, че актьорът и звездата на „Мастършеф” не просто се карат, …

Блиц Новини
Мила Михова вдигна скандал на Криси от „Ергенът” на живо по БТВ

кадри bTV Оперната певица Мила Михова надскочи ролята си на коментатор на любовното риалити „Ергенът” и буквално се скара на една от отпадналите участнички. Това беше Криси Горджъс, която в последните епизоди беше особено заядлива, най-вече към една от останалите „ергенки” – Екатерина. Михова реши да използва студиото на bTV, …

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

error: Content is protected !!