fbpx

Спомени от соца: Правила и забрани, които днес звучат повече от абсурдни

www.blitz.bg

Един от феномените на соца бе софийското жителство, което роди куп опити за фалшификации и много нагласени бракове, само и само хора от провинцията да се доберат до столицата. Това си беше ограничение на елементарните права и свободи на човека, пише socbg.com. Сега българинът може да пътува навсякъде. Навремето обаче трудно го пускаха да влезе в много страни. А допреди четвърт век не го пускаха да излезе. Така се родиха митовете за приказния и красив живот на Запад. Ако някой пък заминеше за чужбина и не се върнеше, се превръщаше в невъзвращенец и беглец. Роднините му не само че не можеха да заминат при него, но бяха тормозени и следени. Да, тогава всички можеха да си позволят да отидат на море с карта за почивка за 22 или 34 лева. Там прекарваха по 14 дни в компанията на колегите си и заедно с техните семейства. Много трябваше да се внимава какво се говори, тъй като често някой слухтеше, а политическите вицове бяха забранени. Иначе следваше донос и неприятности. Страховит фактор от онова време бяха активните борци против фашизма и капитализма. Понятието се институционализира от ЦК на БКП като основание за обществена привилегия през 1959 г.Те се ползваха със специални предимства по различни линии. Децата им например получаваха при кандидатстване в университет фиксиран процент, който се добавяше към бала и се изписваше ясно на таблата с резултатите от изпитите. Т.нар. борци имаха и карти за 50 процента намаление при ползване на транспорт, както и безплатно ползване на баните в страната. Соцът забраняваше да се слушат радиостанции, които пускаха „Бийтълс“ и говореха за демокрация. Иначе можеше да те докладват и да си имаш неприятности с хората от ДС. Такива бяха „Свободна Европа“, „Гласът на Америка“. Едно време, когато не всеки имаше телевизор в дома си, хората редовно ходеха на кино. Преди всеки филм се прожектираше задължителният кинопреглед. Тази досада траеше 15 минути и обикновено се говореше как всичко с реколтата върви добре. Това са само някои от абсурдите на времето, в което сме живели. И за разлика от мнозина, никак не си спомням за тях с носталгия.

ТОЧНО. АЗ СЪЩО НЕ СИ СПОМНЯМ С НОСТАЛГИЯ ЗА ОНОВА ВРЕМЕ. АКО СИ СПОМНЯМ, ТО Е ЗАТОВА, ЧЕ СИ ИМАХ МАЙКА И ТАТКО ТОГАВА. НО ЗАБРАВИХТЕ ЛИ ЗА КОНЦЛАГЕРИТЕ? ЗА ХОРАТА, КОИТО ИЗБИВАХА ЗАРАДИ РАЗКАЗАНИТЕ ВИЦОВЕ, СПОМЕНАТИ ТУК. И КАК НЕ ВИ ПРИЕМАХА НА РАБОТА, АКО НЕ ВИ ПРАЩА НИКОЙ ИЛИ НЕ СТЕ ЧЛЕН НА ПАРТИЯТА. И КАК КАТО СЕ СЛУЧЕШЕ ДА СЕ ВЪРНЕ В РОДНОТО СИ СЕЛО НЯКОЙ ВЕЛМОЖА, ОРГАНИЗИРАХА ЦЯЛ ПРАЗНИК В НЕГОВА ЧЕСТ. И КАК НИКОЙ ДРУГ НЕ МОЖЕШЕ ДА СЕ „ДОКОПА“ ДО ЖАЛКИТЕ ПОДАЯНИЯ, АКО НЕ РАЗРЕШИ НЯКОЙ ОТ ПАРТИЙНИТЕ ДРУГАРИ. О, СИГУРНА СЪМ, ЧЕ ИМА ХИЛЯДИ ПРИМЕРИ. АЗ ИМАХ БУЙНА КОСА, КОЯТО ТРУДНО СЕ ПОДДАВА НА ОБРАБОТКА. НО Я ВРЪЗВАХ ВСЕ ПАК. И ЗАЩОТО НЕ БИЛА ВЪРЗАНА НА ОПАШКА КАКТО ТЕ ЗАПОВЯДВАХА В УЧИЛИЩЕ, МЕ ИЗПРАВИХА ПРЕД ЦЯЛОТО „УЧЕНИЧЕСКО ОБЩЕСТВО“ И КАЗАХА: „ЕТО КАК СЕ ИЗПЪЛНЯВАТ ЗАПОВЕДИТЕ“.

Как така си спомняте такива неща , аз съм израснала в среда на средно семейство и не си спомням такива неща аз и брат ми завършихме вишето си образование без такива плюсове и минуси ,за които говорите Вие и вицове е имало и зо политици и за Тодор и Людмила Живкови , как пък един път не ни вкараха в затвора но за сегашното положение виждам много лоши неща като- изоставени и срутени къщи разграбени и унищожени заводи ,продажна медицина, ровещи по кофите , много бедни, бягащи и напускащи страната ни и много други…. ето това да гледате настоящето и геноцида с/у нас .Оставете миналото и на Комунизма не мога да разбера ,защо Ви е трън в очите сигурно защото сега всичко умира!

Много години криха от нас , че дядо ми е бил прибиран не малко пъти за разкрепостеното си мислене, за отричането на абсурда в който сме живели и по късно починал от рак!Този човек аз не съм имала честта да познавам , живял е преди да се родя.Вуйчо ми замина за Франция в годините както горе споменато беше почти невъзможно и цели 5 години не можа да си дойде защото се говореше че е беглец и т. н.Колко шестици съм изкарала по Научен комунизъм и съм осъзнавала че това което говоря е нелепо,нооооо такъв беше РЕДЪТ и ние си го следвахме по принуда.Определено благодаря на демокрацията и не ми се и мисли за онова време!

Абе що не вървите по дяволите с тези измишльотини, на които и гарга не би повярвала!? Убивали за вицове!?! Боже, Господи, още ли не си си прибрал вересиите от грешната земя?

Бях студентка и помня как пред магазините се оставяха през късна нощ ,почти към много ранна сутрин касите с мляко, хляб и др. И нито кучета нито хора ги крадяха защото нямаше бездомни кучета и гладни хора

Какще помниш като не ти отърва:След 8ми клас в средните училища се приемаха с предимство деца на активни борци.При висшето образование също.Къде ги разказвахте тези вицове,по телевизията или по радиото? за

Всичко , изброено в публикацията , отговаря на истината ! Това че някои не приемат истината , само защото е абсурдна , си е техен прблем ! Доводите от рода на „аз и брат ми следвахме и завършихме , без да ползваме привилегии“ нищо не доказват , защото и аз следвах и завърших , без да ползвам привилегии! Но привилегированите отнемаха шанса на мнозина по – способни от тях да заемат заслужено място в живота! А и знам как привилегированите си вземаха изпитите с комсомолски протекции! Това е само една от причините държавата да заема най – ниското стъпало на

Така е. Не помните? Нищо лошо. Но че четете, това е лошо.
А как беше, аз знам. Беше и лошо, и хубаво. Да, нямахме, но имахме образование и знания. Аз боравя със 7 езика и знаех много. И сега знам много, но пак се уча.
Учете се!

Василев, само едно име – Сашо Сладура убит за вицове!

Много добре помня това време и помня как живееха огромен процент от българите. Можеше да липсват разни неща по магазините, да забраняваха други, но най-важното, което имаха хората беше ред, дисциплина, спокойствие за утрешния ден, нямаше бедни и неграмотни, имаше уважение между хората и спазване на етични норми на поведение. Сега магазините преливат от стоки, много от които некачествени и дори опасни за здравето. Пенсионерите гладуват и ровят по кофите, младите масово са неграмотни, агресивни, бездушни егоисти, цари анархия и повсеместна циганизация. Един толериран от политиците етнос бие безнаказано представители на закона, навсякъде корупция, безогледно крадене, убийства, грабежи, пълна липса на правосъдие и законност. Наистина добре, че се отвориха границите, за да могат хората да избягат от този ад. Както се казва: „Внимавай какво си пожелаваш, защото може да ти се случи.“ Ето на, пожелахме си „Демокрация“ и тя се случи, но това е КРИВОРАЗБРАНА демокрация и който не го вижда или е сляп, или пристрастен.

Чети книги,човече,щом не вярваш на ФБ…Райко Алексиев и Сашо Сладура ?

Най-истинният коментар! Отлично г-не/г-жо!

Аз като слушам все едно не съм живял в България.1967г започнах работа ,сред моите колеги и приятели нямаше политически преследвани.До 60г е имало, докато се премахне опозицията..Но след това за един виц не съм чул за преследване.Много сеподдавахме на слухове.Достатъчно да се спомене за терор отстрана на милицията и всички вярваха.

Явно не сте живели по онова време, щом отричате доказани и очевидни неща. Като не знаете какво се било защо си отваряте устата?!

Мене ме викаха в училище, синът ми беше в 1-ви клас и разказал вица за Иванчо дето знаел кой е Човека, естествено беше го чул в къщи от мене и баща му. Учителката ме предупреди да внимаваме какво говорим пред детето, за да нямаме неприятности…Беше 1986 година.

IMASHE,MNOGO NESHTA ,ZA NAI MALKOTO TE PRASHTAXA DA CHUKASH KAMANI NA KARIERATA,AMA TO SE ZABRAVIA ,IZVETRIAVA,TEZI KOITO KAZVAT CHE E NIAMALO TAKIVA NESHTA SA ,MAIKITE I BASHTITE IM ,KOITO SA CHLENUVALI VAV >OFE ORGANIZACIITE,IMASHE SASHTO KVARTALNI OTGOVORNIZI ,KOITO SLUXTIAXA I IZDAVAXA ,XORATA ,KOITO GOVORIAT PROTIV VALSTA,AMA VIJTE TOVA SA MINALI NESHTA,MNOGO NESHTA IMA OSHTE NO NIAMA SMISAL .

Защото милицията прибираше и биеше…и не само, мила госпожо, или по-точно другарке!

18 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пълен обрат с Вики след „Ергенът”: Прави много пари от прякора Цър-пър

кадри bTV, Инстаграм/Виктория Асенова Ако Алек ми беше дал роза в последния епизод, щях да му я откажа, това заяви Виктория Асенова, която напусна „Ергенът” след като се превърна в най-обсъжданата участничка този сезон. Тя направи това изказване в подкаста „Надкаст”, където стана ясно, че вече е започнала да капитализира …

Блиц Новини
Илия Луков разтърси ефира на БНТ с баладата за Гунди и Котков

кадри БНТ Народният певец Илия Луков разтърси с емоция студиото на БНТ в предаването на Георги Любенов. Той дойде за интервю, което много бързо се превърна в мини концерт. Луков изпя три песни, като първата беше легендарната балада за Аспарухов и Котков. Певецът не спести нищо от емоцията, която му …

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

error: Content is protected !!