fbpx

Споделихте ли тази снимка във Фейсбук? А разбрахте ли, че всъщност не е истинска?

На страницата във Фейсбук на Българското рационално общество се появи една снимка, която е много популярна във Фейсбук, често е споделя като невероятно постижение на фотографията. Впечатляващият кадър, на който Слънцето и Луната са заснети заедно в небето между клоните на раздвоено дърво всъщност е направена с „Фотошоп“. И това всъщност би се досетил всеки, не заради познанията си по фотография, а заради елементарните знания по география и астрономия, които се получават в училище… Това обаче не пречи на хората да вярват, че снимката си е съвсем автентична. Ето какво пишат от Българското рационално общество по този повод: 

Споделихте ли тази снимка? Знаете ли, че е дело на д-р Фотошоп?

Снимката като че ли непрекъснато изплува през определен период и винаги става популярна.

„Германският фотограф Зигмунд Ройер е чакал 62 дни, за да хване в кадър Слънцето и Луната, заедно с 16 фото камери. Следващият кадър на това природно чудо е възможно да се види през 2035 година…“

Гласи текстът. Уау…

Но:

1. Няма такъв фотограф. Снимката всъщност е направена от Bess Hamiti и е в интернет от 2012-та. Оригиналът(вляво) е качен в Wikipedia и разбива мита още в самото начало.

2. Най-впечатляващото в снимката са твърденията за невероятните умения на фотографа – 16 камери, 62 дни. Какво му трябва повече на един мозък, за да се заблуди?

3. Не на последно място, снимката е абсолютно невъзможна по чисто физични причини. Въпреки че Слънцето и Луната могат да се виждат в небето по едно и също време през месеца, за да има пълнолуние(както на снимката), то Луната трябва да е точно от срещуположната на Слънцето страна. Тоест, когато Слънцето изгрява – Луната да залязва и обратно. Затова Земята в момента на пълнолуние се намира между Слънцето и Луната.

Това също означава, че само в нощта на пълнолуние, можем да наблюдаваме явлението лунно затъмнение. 1/6 от пълнолунията протичат със затъмнение, през останалото време сянката на Земята не успява да докосне Луната.

Така че… Лоша физика. И лоша логика. Една от задачите на това да имаме „съзнание“ е да го използваме в моменти, точно преди да се впечатлим или уплашим, когато няма нужда.

Е, надяваме се да не сте се впечатлили от тази снимка.

А ако сте… Разбира се, никой не умира от харесване или споделяне, но по същия начин може нещо друго да ви измами с опасни последици. Внимавайте.

 

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Учител шокира Ники Кънчев в „Стани богат“ с признание за бабата на жена му

Кадри: БТВ Учител по история и философия в столично училище се устреми към стоте бона в „Стани богат“. След като седна в стола на богаството, Найден Върбанов не се поколеба да разкрие защо е решил да опита късмета си. „През лятото с бабата на съпругата ми гледахме предаването, и тя …

Блиц Новини
Алек Младенов: Не ме интересуват мненията на хората

Кадри БТВ От както стана ясно решението на Алек Младенов да не избере нито една от двете дами го разкостиха откъде ли не. От социалните мрежи го заливат коментари, както и гости, поканени в телевизията да му искат обяснение. Какво направи бе брат? Изглеждаше, че направи всичко това заради майка …

Блиц Новини
Ергенът Алек Младенов: Съвестта ми е чиста

Кадри БТВ Голяма изненада поднесе Алек Младенов с решението си да не избере нито една от двете претендентки за сърцето му. Зрителите са шокирани, но най-вече дамите, които най-малко са очаквали този развой на събитията. Алек се сбогува с двете дами с емоционално видео, в което поотделно благодари и на …

error: Content is protected !!