fbpx

Спасител с опит: Черно море може да е много по-опасно, отколкото Средиземно или Червено

Черно море, с неговото специфично разположение, е много трудно за опазване и затова водноспасителна дейност тук се провежда в много по-трудни условия, отколкото в Средиземно или Червено море, например. При нас прибойната вълна е много висока и има морски обитатели, които могат да бъдат опасни за плуващите. Това коментира в интервю за Радио „Фокус“ – Варна доброволецът и инструктор Вили Цеков от Водноспасителната служба към Българския Червен кръст във Варна.

Според него именно заради тази прибойна вълна изобретение на българските морски спасители е използването на спасително въже. „Идеята е спасителят да влезе с въжето зад вълната, а неговите колеги да го наблюдават и в момента, в който се хване удавника, да започнат да го дърпат, за да премине по-лесно опасността“, обясни специалистът.

Той е категоричен, че дори човек да е блестящ плувец, не всеки намира призвание в спасителската професия.  „От опит мога да твърдя, че тези, които имат относително по-слаби плувни умения, по принцип са по-внимателни в работата и гледат по-сериозно на задълженията си. Наблюдението и превенцията на инцидента е най-добрият начин да се справим с него. Ако може да се видят нещата в развитие и да се предотвратят, тогава е най-безопасно. Няма възрастова граница – има внимателни и гледащи водата спасители“, коментира Вили Цеков. Според него някои от опасностите, които могат да дебнат летовниците в морето, са морският дракон и медузите. Срещата с тях може да е много опасна, дори и за добрите плувци, тъй като е възможно не само да се изпита дискомфорт от опарването, но и да се изгуби ориентация.

Вили Цеков допълни още, че не може да заяви категорично, че туристопотокът по плажовете ни се развива в положителна посока. Неговите наблюдения сочат, че много хора не преценяват опасностите, които се крият зад иначе красивите морски гледки. Според него, често летовниците не се съобразяват със съветите на спасителите, не спазват ограниченията за влизане във водата, не се информират за това колко време преди плажа трябва да е последното хранене, както и колко време е препоръчително да се стои.

Цеков отбеляза също, че би трябвало всяко дете, особено от морски градове като Варна да получи основно обучение за плувни умения. Той посочи, че много често се случва родители да учат децата си да плуват, без те самите да могат, което е жалко и опасно, особено при плуване в морето, а не в басейн.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Майката на Митко от Цалапица: Започвам безмилостна борба!

Снимки ФБ и кадри БТВ Удар след удар понася борбената майка на Митко от Цалапица. Вече 8 месеца тя води ожесточена борба със съдебната система, от която иска единствено справедливи наказания за виновниците причинили смъртта на сина й. Атанаска Бакалова има и широката подкрепа на близки и не толкова хора, …

Hell's kitchen
Никол оцеля, ще готви в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Инфарктна за участниците резервация беше тази в последния епизод на Хелс китчън. Като водещи на двете кухни застанаха двама от най-добре представящите се, а именно Никол и Славейко. Борбата бе ожесточена и двата отбора завършиха на 2 секунди разлика. Според правилата Никол трябваше да напусне състезанието, но …

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

error: Content is protected !!