fbpx

Социолог: Борисов рискува с АЕЦ „Белене“, руснаците са ни обидени заради Плевнелиев

Борисов прави рискован ход, като залага на двата проекта – АЕЦ „Белене“ и „Южен поток“. Това е изгодно за България и бих го подкрепил, но не е важно какво аз мисля, а Америка. Това каза в „Денят започва“ по БНТ социологът Андрей Райчев.
Плановете на Борисов може да се схванат от нашите партньори в НАТО като политика против тях, обясни той, цитиран от флагман.бг.

Социологът влезе в студиото на националната телевизия заедно с Антоний Гълъбов, за да коментират постигнатото от премиера Бойко Борисов при срещата му с президента на Русия Владимир Путин в Кремъл.
„Идеята за „Южен поток“ бе големият шлем на Първанов, но вече е малък, защото газта няма да тече през България, а през Турция и това е съществено отстъпление. Това всъщност е подмолен процес. Главното е пукнатината, която се появи между САЩ и Европа. ЕС започна самостоятелна политика. В този контекст премиерът Борисов се опитва да се впише с посредническа роля, т.е. да направи същото, което с Ердоган“, заяви Райчев.
„Целта е да се покаже, че е подходящият човек за един диалог между двете общности, които ще установяват нови отношения. За това е нужно признаване на Крим, махане на санкциите, нормализиране на Украйна“, коментира социологът.
„Срещата е свършила по-бързо, отколкото нашите са предполагали. От руска страна имаше ясна студенина. Причината се казва Росен Плевнелиев. Бившият президент наговори такива работи за Русия, че дори не ми се повтарят. Бяха едни хибридни войни, обвини руснаците във всички грехове, говори за тях като най-антисъветски настроения американец. Това си има цена и сега я плащаме“, заяви Райчев.
„Руснаците са тежко обидени. Видях ясно поведение на обидени хора. Борисов се опита да се извини като каза „Големият прощава“, но не получи усмивка, а му се отговори с реплика „Да, но имаш предвид, че големият плаща“. Имаме сложна ситуация с Русия“, добави той.
„За 200 години сме преминали през какво ли не, но връзката между народите ни не е губена. Сега обаче не ни вярват. Ще ви кажа грубо какво чух: „Държахте се като помияри“. Това с едно извинение не става“, подчерта социологът.
Антоний Гълъбов пък му опонира, като изтъкна, че Еврокомисията защитила българския интерес, спирайки Южен поток. Щяхме да печелим максимум 30 млн. евро годишно от транзит на газ, но проектът на Първанов бе България да се превърне в заден двор на някакви тръби. Тази критична инфраструктура щеше да направи страната ни много по-рискова без икономически ефект за страната. В момента площадката на АЕЦ „Белене“ е българска, както и реакторите“, заяви той.
Излиза, че Еврокомисията ни е „спасила“ от печеливш проект, който сега искаме да реализираме, затапи го Райчев.
„Когато царят размрази проекта на Луканов, ни обясняваха, че централата ще струва само 4 млрд. лева. Тя винаги ще е 12 млрд. лева, но в момента апортната вноска на България е 3,5 млрд. лева, които вече българският народ плаща заради заради подписаните през 2006 г. споразумения“, каза пък Гълъбов.
„Ако мисията на Борисов за сближаване на ЕС и Русия е успешна, проектите имат бъдеще“, прогнозира Андрей Райчев.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

Блиц Новини
Киара след изгонването: Губила съм си времето в „Ергенът”

кадри bTV Поредната отпаднала от „Ергенът” хубавица заяви, че след като е изгледала предаването, си е дала сметка, че си е изгубила времето да преследва Алек. Киара Маджарова осъзнала това след като чула коментар от главния герой в шоуто, че не е негов тип човек, въпреки че го привлича по …

Hell's kitchen
Кой ще смени шеф Ангелов в „Хелс китчън”? Всички тръпнат в очакване

кадри Нова телевизия Кой ще води Кухнята на Ада, след като шеф Виктор Ангелов хвърли куртката? Въпросът вълнува всички фенове на шоуто, които видяха драматичния изход на водещия в сряда вечер. Шеф Ангелов се отказа да се занимава повече с кандидатите за наградата от 100 000 лева, след като те …

error: Content is protected !!