fbpx

След 9 г.: Съкровищницата на Тутанкамон отново отваря врати

След девет години реставрация, гробницата на Тутанкамон отново отваря врати за посетители.

От откриването си през 1922 г. тя се превърна в една от най-известните туристически атракции в света.

През 80-те години приемаше хиляди посетители всеки ден. Присъствието на много хора обаче започна да оказва ефект.

Въглеродният окис от дишането, излагането на влага и малките натъртвания и драскотини й нанесоха сериозни вреди.

През 2009 г. Getty Conservation Institute си партнира с египетското министерство на антиките, за да завърши най-обстойното проучване на гробницата, откакто е открита преди почти 100 години.

„Основната задача на нашия проект беше да разберем как да управляваме нивото на посещенията и след това да продължим да поддържаме гробницата в добро състояние за бъдещето“, казва Лаури Уонг, експерт по стенописи от Getty Conservation Institute.

Гробницата все още съдържа някои от оригиналните предмети, открити в нея през 1922 г., включително и самата мумия на Тутанкамон, която сега е изложена в камера без кислород.

Посетителите могат да видят и кварцитния саркофаг на фараона, най-външния дървен ковчег и стенописите, които изобразяват живота и смъртта му, съобщава T+L.

Към гробницата са изградени още нова платформа за наблюдение, актуализирана система за филтриране на въздуха и подобрени пътеки, знаци и светлини.

В допълнение към консервационните работи, екипът работи и върху проучването на обекта. Членовете му стигат до заключението, че смъртта на Тутанкамон вероятно е била неочаквана (той е починал на 19-годишна възраст) и че гробницата първоначално не е била предназначена за него.

 

Проектът е толкова скъп, че Getty Conservation Institute отказва да даде информация за това колко струва.

Първоначално е трябвало да бъде завършен през 2014 г., но е забавен няколко пъти поради началото на Арабската пролет през 2011 г. и политическите вълнения през 2013 г.

Вижте малка част от работата на експертите във видеото:

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Дара лудо влюбена в годеника си

Кадри БТВ Вечерта в Денсинг старс бе посветена на много близки хора на участниците. Всеки от тях остави сърцето и душата си на сцената на бляскавото шоу. Тази вечер танцувахте за любимите си хора, не само за точки и престиж. Обичахте и бяхте обичани. Любовта няма граници, няма първи и …

Блиц Новини
Рязката смяна на температурите носи огромен риск

Кадри Нова ТВ От няколко дни синоптиците тръбят за големи температурни амплитуди. След дни със стойности около и над 30 градуса ще застудее изведнъж. Това е като шок за организма и неговата адаптация.Това може да ни може да се изправи пред различни предизвикателства. Едно от основните последствия от рязката смяна …

Блиц Новини
Шеф Токев коментира козунаците от 200 лева: Органичните яйца са много скъпи

кадри bTV „Порше” или „Ферари” не струват колкото един „Фиат”, този коментар направи шеф Андре Токев по повод рекордната цена от 200 лева за килограм козунак по Великден. В „Преди обед” по bTV той обясни, че един майстор трябва сам да си поставя цената, а не клиентите да я определят. …

error: Content is protected !!