fbpx

След три години може и да не видите Седемте рилски езера, а причината е смайваща

Няма българин, който да не се гордее с красивата Рила планина и уникалните Седем езера. Феноменалната природа ежегодно привлича хиляди туристи както от България, ката и от цял свят.

Оказа се обаче, че е напълно възможно това да бъде прекратено. А причината – проект на Национален парк „Рила“.

Той предвижда да бъде ограничен достъпът на туристи до Седемте рилски езера. Проектът трябва да бъде реализиран в следващите четири години, съобщи БНТ.

Неговата стойност е близо 12 млн. лв., а целта е да бъде опазена природата.

В района на Седемте рилски езера има регламентирани само три пътеки, туристите обаче използват около 20 маршрута. Това води до ерозия на почвата, от която се образува кал в езерата. Затова туристите ще трябва да се движат по предварително маркирана тясна линия.

„Ще се опитваме да изсмукваме и тинята от езерата, съдържанието ѝ е високо на минерали, ще я наслагваме там, където са ерозирали пътеките, и тези, които ще затворим за движение“, обясни Кирил Андонов, директор на Национален парк „Рила“.

От парк „Рила“ предвиждат и монтирането на нова модерна техника, с която ще се засичат и залавят бракониерите, тъй като ловът в защитените зони е забранен.

Тя ще показва локацията там, откъдето произлиза изстрелът. Това ще позволи директно насочване на парковата охрана и реагиране точно на място.

За последните десет години в парка са станали 12 големи пожара, затова ще бъде изградено и противопожарно депо с техника за гасене.

Увеличава се броят на съхнещите гори в планината, засегнати са стогодишни дървесни видове, заради което ще бъдат взети мерки срещу вредителите.

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пълен обрат с Вики след „Ергенът”: Прави много пари от прякора Цър-пър

кадри bTV, Инстаграм/Виктория Асенова Ако Алек ми беше дал роза в последния епизод, щях да му я откажа, това заяви Виктория Асенова, която напусна „Ергенът” след като се превърна в най-обсъжданата участничка този сезон. Тя направи това изказване в подкаста „Надкаст”, където стана ясно, че вече е започнала да капитализира …

Блиц Новини
Илия Луков разтърси ефира на БНТ с баладата за Гунди и Котков

кадри БНТ Народният певец Илия Луков разтърси с емоция студиото на БНТ в предаването на Георги Любенов. Той дойде за интервю, което много бързо се превърна в мини концерт. Луков изпя три песни, като първата беше легендарната балада за Аспарухов и Котков. Певецът не спести нищо от емоцията, която му …

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

error: Content is protected !!