fbpx

След предложение на депутат! Възможно ли е държавата да финансира само позитивни филми?

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков представи идеята си държавата да финансира само филмови продукции, които представят България в позитивна светлина. Биков направи предложението на заседание на Комисията по култура и медии, където бяха гласувани на първо четене промени в Закона за филмовата индустрия, пише bgonair.bg.

„Политически напътствия какви да бъдат филмите, книгите и картините в нашите глави се свързват с пропаганда. Положителен образ може да се създава и по друг начин – политиката да стане по-добра, по-честна, да е открита пред хората. Това са начините за изграждане на имиджа на страната ни. За киното това е опасно. Единствено положителни могат да са само рекламите“, коментира режисьорът Виктор Чучков в „България сутрин“.

По неговите думи депутатското изказване е много опасно и не е осъзнато какво означава и какво може да се крие зад него.

„Изказването за отрицателни и положителни филми е нелепо. Има качествено и некачествено кино. Световната драматургия се крепи на конфликта между доброто и лошото“, обясни пред Bulgaria ON AIR актьорът Даниел Ангелов.

Според него работата на политиците е да намерят средствата, да оправят законите и да се грижат да се случва изкуството, но други хора да се грижат какво да бъде самото то.

Режисьорът Виктор Чучков беше категоричен, че няма как да се сложат квоти в правенето на филми. По думите му историите, които се пишат, не могат да бъдат контролирани по поръчка, а и не трябва.

Според Ангелов филмите трябва да са гледаеми, а не просто елитарни.

„Аз съм фен на баланса. Така да бъде направен един филм, че да бъде творчески издържан, да бъде докосващ, да има съдържание в него и хората да го гледат и да си купуват билети заради това. То трябва да е заложено в самото създаване на филма“, обясни актьорът в студиото на „България сутрин“.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
„Бягство към победата“ 2 очаква нови приключенци

Кадри „Шоуто на Слави“ архив Едно позабравено шоу от далечната вече 2009 година стартира отново в ефира на БТВ. Тогава то бе част от „Шоуто на Слави“, сега също се продуцира от Евгени Димитров. Кастингът е вече отворен и желаещите да се впуснат в приключението могат да се запишат за …

Блиц Новини
Михаела успя да направи всички свои врагове в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Провал след провал в червената кухня и непрекъснатите караници на висок тон взеха жертва и това е Кирил, който се превърна в поредния елиминиран готвач. Участникът влезе с висока заявка и впечатляваща биография, но така и не показа какво може. Кирил бе сред основните виновници за провалената …

Блиц Новини
Въпрос за планети провали Радо от Сливница в „Стани богат“

Кадри бТВ Радослав Иванов от Сливница достави удоволствие на зрителите с играта си в „Стани богат“ тази вечер. Радо, който изгражда системи за видеонаблюдение и прави исторически възстановки на ключови битки от българската история, не се затрудни с първите пет въпроса и стигна лесно до първата си сигурна сума от …

error: Content is protected !!