fbpx

След закона за старите коли: В София има 14 „Ламборгини“-та, 110 „Бентли“-та, 248 „Порше“-та. Какъв ще е данъкът им?

 

www.blitz.bg

14 „Ламборгини“-та са регистрирани в София. „Бентли“-та карат 110 столичани, а „Порше“-та – 248. Сред ретроавтомобилите пък има регистрирани 4 автомобила „Чайка“, 177 Трабант-а и 207 Москвича, сочи справка на Столичната община, цитирана от dnes.bg.
Най-масовата марка автомобили в София обаче е „Фолксваген“. Различни модели притежават 50 352 шофьори. След нея се нареждат „Опел“ – 36 019, и „Шкода“ – 12 597.

13 085 са новорегистрираните коли в столицата от януари до началото на септември. Те са с 1641 повече спрямо същия период на 2017 г. – тогава са били 11 444. Повечето са нови и с екостандарт Евро 6 – 12 946, а с Евро 5 – само 17. Общо колите с Евро 6 и Евро 5, регистрирани в столицата, са 103 781, сочат данните на данъчните служби. Електромобилите пък са 254. След промените в Закона за местните данъци и такси, които въвеждат нова концепция за облагането на автомобилите от 2019 г., Столичната община ще избере минималните ставки, предвидени от законодателя. Това предложение ще внесе в СОС зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов. Според закона те са различни за старите и новите коли. При старите до Евро 3 се предвижда увеличение с 10 до 20%, а при тези от Евро 4 нагоре екологичният коефициент налага поевтиняване от 20 до 60%.

Промените на практика ще засегнат всички собственици на коли – за едни налогът ще се повиши, а за други – намали. „Според прогнозите ни на всеки трети автомобил в София ще има намаление на данъка.
Подготвяме онлайн калкулатор, за да улесним собствениците. С него те ще могат сами да сметнат новия размер на данъка“, казва Барбалов пред „24 часа“.

Предварителните сметки показват, че собственик на „Опел Корса“ от 1994 г. без евростандарт и с по-ниска мощност ще плаща вече 32 лв. вместо сегашните 23 лв.
За „Поло“ от 1999 г. без евростандарт вместо 9 лв., данъкът ще стане 32 лв.
За нов „Фолксваген Пасат“ обаче налогът ще се намали – от 482 лв. той ще стане 402 лв. Собствениците на БМВ Х6 пък вместо 2500 лв. ще дължат 1700 лева.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
“Ергенът” разсипа здравето на Васка, получила паник атаки и припаднала

кадри bTV, YouTube/Надкаст Истински кошмар е изживяла любимата ергенка на мъжете Васка. Тоталното игнориране от страна на продукцията я докарало истински срив, разкри тя в подкаста “Надкаст”. Месеци след снимките на “Ергенън”, тя буквално припаднала от това, което видяла да се излъчва по bTV. “В началото бях много разочарована. Отрази …

Блиц Новини
Изгонената Силви към Ергена Алек: Ще си понесе последствията

Кадри БТВ От надпреварата за сърцето на „Ергенът“ отпадна една доста противоречива личност, а именно Силви, която се оказа нехаресвана от никой и дори дамите вътре се страхуваха от нея Не съм очаквала така да стане, беше изключително неприятно. Това бяха интриги, които Криси направи, но това си е за …

Блиц Новини
„Бригадата“ помага на семейство с девет деца

Кадри БТВ Този сезон на „Бригада нов дом“ е обърнат в помощ на многодетни семейства. Такива явно се намират в България, макар да не се срещат често. Хора, които са отдадени на семейството и децата получават и помощ от бригадата. След двойката с шест деца, чийто ремонт проследихме вече, сега …

error: Content is protected !!