fbpx

След десетилетия под водата мост се показа във Варна

Снимки и автор Нова Варна

Старият мост над река Луда Камчия започна да се показва през август и продължава да разкрива все повече от себе си след десетилетия под водата, като през ноември са се показали и арките му.

Причината за това е драстично спадналия обем на язовир “Цонево”.

“Нова Варна” потърси за информация живеещи в района. Те споделиха, че повече от 30 години не се е случвало старият мост на река Луда Камчия да се показва толкова много, а за последно са го виждали като деца. Предполагат, че намалелият наполовина обем на язовира се дължи на електроцентралата, която изпомпва водата към реката.

В мрежата се появиха множество коментари, снимки и предположения какво се случва с язовира и защо. Според някои от мненията той е изпуснат заради ремонт жп моста.

Според специалисти от Басейнова дирекция “Черноморски район”, с които “Нова Варна” се свърза, по-малкият обем вода е нормален за този период, а искане за изпускане не е постъпвало.

След отправено запитване на 18 ноември какъв е обемът и дали е изпуснат от Дирекцията отговориха следното:

Съгласно извършените контролни проверки по режимните графици за язовира, завиреният обем на 31 октомври е 154 694 000 м³. Максималният обем на язовира е 329 млн. м³. В БДЧР не е постъпвало уведомление по чл. 140 от ЗВ за източване на язовира с цел извършване на ремонт.

По данни на Община Дългопол от 2018 г. язовир “Цонево” е седмият по големина в страната с дължина 28 километра. Той е построен през 1974 година. Тогава е потопен и мостът, свързващ двата бряга на река Луда Камчия. Старото му име на язовира е “Георги Трайков”. В южната му част се намира скалният феномен Чудните скали.

Язовир “Цонево” се експлоатира от “Напоителни системи” ЕАД. Водите му се използват за напояване, промишлено водоснабдяване и производство на електрическа енергия, но не и за питейно-битови цели.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Илия Луков разтърси ефира на БНТ с баладата за Гунди и Котков

кадри БНТ Народният певец Илия Луков разтърси с емоция студиото на БНТ в предаването на Георги Любенов. Той дойде за интервю, което много бързо се превърна в мини концерт. Луков изпя три песни, като първата беше легендарната балада за Аспарухов и Котков. Певецът не спести нищо от емоцията, която му …

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

error: Content is protected !!