fbpx

Следващият британски премиер може да срине паунда до 3-годишно дъно

Британският паунд може да падне до 3-годишен минимум, ако евроскептик като Борис Джонсън заеме мястото на сегашния премиер Тереза Мей. Това показва проучване на Bloomberg, проведено сред водещи анализатори.

Днес се очаква министър-председателят да подаде официално оставка и да започне надпреварата за следващия лидер на Консервативната партия и съответно за ръководител на правителството.Стерлингът може да поевтинее с над 2% спрямо сегашното ниво и да достигне 1.24 долара за паунд, където се намираше през октомври 2016 г. Все пак експертите смятат, че валутата може да избегне това голямо пропадане, ако парламентът не позволи да има Brexit без сделка. Това изглежда като най-вероятния сценарий според 70% от анкетираните анализатори.

Стойността на британския паунд падна рязко в четирите месеца след датата на референдума за напускането на ЕС през 2016 г. През октомври същата година курсът достигна рекордно ниско ниво от 1.22 долара за лира. През цялата 2017 г. имаше постепенно, но много бавно, възстановяване на стерлинга. Но в началото на 2018 г., когато вече беше ясно, че постигането на сделка с ЕС и последващото ѝ одобрение от британския парламент ще бъде изключително трудно, валутата отново тръгна надолу.

Към днешна дата курсът е около 1.27 долара за лира.Мей не успя да прокара споразумението с ЕС през Камарата на представителите, въпреки че направи три опита. Консерваторите, много от които са евроскептични, ще трябва да изберат нов лидер. Кандидатите вече са над 10, но като най-вероятен заместник на Тереза Мей се спряга името на бившия кмет на Лондон и един от водещите застъпници на Brexit Борис Джонсън. Миналата седмица той обеща да изтегли страната от ЕС на 31 октомври, независимо дали има одобрено споразумение с ЕС или не.

„Премиер, който подкрепя твърд Brexit, не означава непременно, че ще осъществи твърд Brexit“, казва Петър Крпата, главен валутен стратег на EMEA в ING Groep NV. „В Парламента не съществува мнозинство в подкрепа на твърд Brexit, а също така и премиерът, когато бъде избран, може да промени сегашната си твърда позиция на Brexit“, смята той.Консервативните законодатели ще трябва да избират между 11 кандидати за поста на Тереза Мей и един от тях трябва да бъде избран на нейно място до края на този месец. Освен Джонсън, който предупреди, че Торите са изправени пред „изчезване“, ако Brexit се забави, други известни евроскептици са бившият министър за Brexit Доминик Рааб.

Други водещи кандидати са министърът на околната среда Майкъл Гоув и външният министър Джереми Хънт, които са отворени към идеята срокът за напускане да бъде удължен отвъд 31 октомври. Ако това бъде направено, анализаторите очакват стерлингът да достигне ниво от 1.30 долара за паунд.Другият положителен сценарий за паунда ще бъде, ако за лидер на Консерваторите бъде избран кандидат, който има „по-мек“ подход към Brexit. Но според анкетираните шансът за това е едва 30%. Все пак ако стане факт, паундъд може да се вдигне до 1.30 долара.

„Сега виждаме нарастващ шанс, че Великобритания ще бъде принудена да поиска от ЕС допълнително отлагане на Brexit“, каза Марк Хаефеле, главен инвестиционен директор в UBS Wealth Management, като прогнозира, че при такъв сценарий търговията ще се движи между $1.28 – $1.34. „Това на свой ред ще повиши вероятността за извънредни общи избори или втори референдум за Brexit“, казва той.

Един от най-лошия сценарий за паунда е, ако има извънредни избори и те бъдат спечелени от Лейбъристите. Това би сринало стерлинга до 1.20 долара.Всеки, който поеме от поста от Мей, ще трябва да се справи с Брюксел, който не иска да подновява разговорите около споразумението за Brexit. „Новият премиер ще се сблъска с подобни проблеми“, каза Джереми Стреч, валутен стратег в Canadian Imperial Bank of Commerce. „Диапазонът от очаквания и резултати е доста широк, така че е изключително трудно да се предвиди движението на паунда“, каза той.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Шеф Кустев за скандала със Сашо Кадиев: Преди да ме ядоса, да пита майка си!

кадри bTV От няколко дни зрителите на bTV очакват с интерес новия епизод на „Аз обичам България”. Основният им мотив е да видят ще яде ли Сашо Кадиев бой от шеф Кустев. От кадрите в аноннса за играта се вижда, че актьорът и звездата на „Мастършеф” не просто се карат, …

Блиц Новини
Мила Михова вдигна скандал на Криси от „Ергенът” на живо по БТВ

кадри bTV Оперната певица Мила Михова надскочи ролята си на коментатор на любовното риалити „Ергенът” и буквално се скара на една от отпадналите участнички. Това беше Криси Горджъс, която в последните епизоди беше особено заядлива, най-вече към една от останалите „ергенки” – Екатерина. Михова реши да използва студиото на bTV, …

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

error: Content is protected !!