fbpx

Сладкият картоф стабилизира кръвната захар и засилва имунитета

Източник: Hera.bg

Сладкият картоф навлиза все по-бързо и успешно в менюто и е предпочитан продукт от много хора, които се стремят да се хранят здравословно, заради съдържанието му на много полезни вещества и възможността да се включва в разнообразни рецепти, пише списание Hera.bg

Сладкият картоф или батат (Ipomoea batatas) не е точно картоф, но понеже прилича (отвън поне) на картоф, е наречен така. То е многогодишно растение от род Грамофонче на семейство Сладки картофи. Произходът му е в тропическите райно на Централна Америка и Христофор Колумб е този, който е донесъл в Европа от него.

Сладките картофи са богати на много важни хранителни вещества. Те съдържат фибри, както и витамин А, витамин С, манган, минерали.

Ето и кои са основните ползи на сладкия картоф за здравето:

Стабилизира кръвната захар – сладките картофи са отлична диетична добавка за хората с диабет, тъй като е доказано, че спомагат за намаляване и регулиране на нивата на кръвната захар. Всъщност има няколко проучвания, насочени към изучаването на връзката между сладкия картоф и диабета. Каяпо, по-специално, е вид бял сладък картоф, който е проучен обстойно заради неговите антидиабетни свойства. Освен това, сладките картофи са с високо съдържание на фибри, като всеки средно голям сладък картоф задоволява до 15% от нуждите от фибри през целия ден. Фибрите забавят усвояването на захарта, за да предотвратят увеличаването на нивата на кръвната захар;

С високо съдържание на антиоксиданти – антиоксидантите са съединения, които помагат за борба с вредните свободни радикали за намаляване на риска от хронични заболявания и предотвратяване на увреждане на клетките. Освен че са богати на фибри, много важни витамини и минерали, сладките картофи също съдържат и тези полезни антиоксиданти, които могат да предпазват от диабет и сърдечни заболявания. Оранжево-сладките картофи са особено богати на бета-каротин, който е пигментът, отговорен за тяхната характерна оранжева вътрешност. Бета-каротинът е мощен антиоксидант, който може да помогне за добро зрение, да подобри здравето на дихателните пътища и дори да предпазва кожата от вредното влияние на UV лъчите;

Засилва функциите на мозъка – някои изследвания показват, че консумацията на сладки картофи може да спомогне за укрепване на мозъчната функция и за подобряване на паметта благодарение на изобилието от хранителни вещества и антиоксиданти (други храни, които се свързват с подобряване на паметта са авокадо, цвекло, броколи и зеленолистни зеленчуци);

Подобрява имунитета – богатото съдържание на Витамин А в сладкия картоф играе роля в много аспекти на здравето, но е особено важен по отношение на имунитета. Витамин А подпомага стимулирането на производството на имунни клетки, които се борят с болести и инфекции. Получаването на достатъчно витамин А от храни като сладките картофи е от решаващо значение за поддържането на здрава имунна функция. Други храни с богато съдържание на Витамин А са морковите, къдраво зеле, спанак и кайсии;

Подобрява зрението – в допълнение към повишаване на имунитета, витамин А е неразделна част от поддържането на здравословно зрение. Недостигът на витамин А може да доведе до симптоми като сухи очи, нощна слепота, възпаления. Сладките картофи съдържат важни антиоксиданти, които също могат да допринесат за здравето на зрението – бета-каротин, например, може да забави прогресията на възрастовата макулна дегенерация (най-често се проявява с нарушение в централното зрение, благодарение на което виждаме предметите разположени пред нас);

Спомага загубата на тегло – включването на този хранителен кореноплоден в диетата може да помогне и за загуба на тегло. Сладкият картоф е изключително хранителен и съдържащ фибри, което помага да се поддържате сити. Фибрите се движат бавно през храносмилателния тракт, като помагат да се повиши усещането за ситост и да се намали апетитът, което може да доведе и до загуба на тегло.

Сладките картофи могат да бъдат намерени на все повече места – както в големите търговски вериги, така и в по-малките магазини на щандовете за плодове и зеленчуци. Има много възможности за приготвяне на сладкия картоф – супи, печива, салати. Приготвят се като обикновен картоф, но може да се готви с по-малко мазнина. Добре се получава изпечен на скара, пържен или на чипс, придава сладък вкус, затова е добре да се комбинира с пикантни подправки за контраст, както и наситени на аромат пресни подправки от Средиземноморието като мащерка, розмарин, риган.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!