fbpx

Скандал тресе Община Варна: Фирми и граждани разказват за запори от ЧСИ без предупреждение

колаж: Petel.bg

Възможно ли е да си осъден без дори да знаеш и без да имаш какъвто и да е шанс да се защитиш? Възможно ли е без каквото и уведомяване да ти запорират пари от банковата сметка и да те оставят да се чудиш защо е станало така? Възможно ли е всичко това да се върши скрито, без обяснение и за задължителната за една публична институция публичност?

Да, възможно. Доказателство за това дават съвместните действия на Община Варна и частен съдебен изпълнител, пише Petel.bg.

Преди дни във Варна омбудсмана Мая Манолова повдигна завесата на една доста порочна практика – общината в морския град ползва услугите на частни съдебни изпълнители, вместо публичните изпълнители, за да събират вземания от граждани, неплатили местните си данъци. Така на практика може да ти обявят имота за продан, без дори да си разбрал за това, стана ясно от думите на обществения защитник.

„Аз не искам да препятствам общините да си събират задълженията. Въпросът е, че всеки гражданин трябва да бъде много ясно информиран за това какво дължи на Общината. Да му бъде даден разумен срок, в който той доброволно да се издължи, а не да бъде пращан директно на частен съдебен изпълнител, който му начислява множество допълнителни такси и запорира сметки“, обясни Мая Манолова.

Потърпевш от тази схема на работа на местната власт във Варна даде някои важни подробности по своя конкретен случай. Той е точно такъв – в един момент фирмата на бизнесмена се оказва със сума, която липса от сметката ѝ, за която никой няма обяснение или информация къде е отишла. Налага се да се прави проверка и така се оказва, че е запорирана от частен съдебен изпълнител. Причината – неплатен данък за имот.

Собственикът на фирмата каза, че дължимите средства са малко и не влияят нито на неговия бюджет, нито пък на бюджета на общината. За няколкостотин лева, които той може да плати във всеки момент, той се оказва едва ли не голям нарушител, та общината да ползва и частен съдебен изпълнител.

Бизнесменът, който пожела да остане анонимен, зададе и няколко въпроса, на които Община Варна е крайно време да отговори.

Първо, защо изобщо трябва да ползва частни съдебни изпълнители?

Второ, колко ѝ коства това, респективно – колко струва на варненските граждани?

Трето, как е избран конкретния частен съдебен изпълнител – с конкурс може би?

Може би най-важният въпрос обаче си остава защо общината предпочита да действа без прозрачност и без да информира гражданите и фирмите. Така тя сама ги превръща в нарушители, без да им даде шанс да бъдат изрядни.

Дали съвместните акции на общината и частните съдебни изпълнители във Варна са масова практика? Това, надяваме се, тепърва вече ще се разплита. След като Мая Манолова заговори за тази практика, се появяват и още сигнали до „Петел“ за нея. Ето какво ни написа наша читателка:

„С мен и съпругата ми се случи същото. За щастие без да бъде обявяван имот за продан. Беше запорирана сметката на съпругата ми, без някой да ни уведоми за каквото и да било. Чак след запора, когато се заинтересувахме за какво иде реч, разбрахме за какво е. Платихме всичко на съдия-изпълнителя още предния месец, но все още не е вдигнат запора, платените вече данъци също не са отразени в нито една държавна инстанция, община, кметство, данъчно или изчислителен център. Отговора беше: Има технологично време. Ако се заведе колективен иск ще се включим!“

 

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Hell's kitchen
Шеф Ангелов предложи работа на Гатьо, а Алекс и Бони се захапаха

кадри Нова телевизия Риалити героят Пеньо Гатевски – Гатьо има възможности на готвач, които да му осигурят работа във всеки софийски ресторант. Този комплимент направи шеф Ангелов на „гладиатора” в „Хелс китчън”, като в думите му нямаше и капка ирония. Похвалата дойде след като бившият рейнджър сготви перфектно месо от …

USA news
Horoscope for April 25 Thursday: Do not enter the Internet zodiac

Libra should not go online today. Here is the horoscope of the „Llama“. Aries Not a bad day, largely conducive to the fulfillment of your wishes. Doubts are possible in the morning, but there will be no trace of them before lunch. This is a good time to systematically expand …

Блиц Новини
Наско от Б.Т.Р. разкри голяма драма с Ал Бано в „Капките”

кадри Нова телевизия Моментът, в който знаменития италиански певец Ал Бано излезе да пее със своето копие в „Като две капки вода”, ще се запомни като един от най-силните в този сезон на шоуто. В интервю за сутрешния блок на Нова телевизия обаче Наско от Б.Т.Р. разкри, че дуетът между …

error: Content is protected !!