fbpx

Синоптиците обявиха обрат: Студената вълна подранява, удря ни навръх Коледа

www.blitz.bg

Местният климат с акумулирания студ от изобилието от застудявания, започнали още от средата на ноември, скрои номер на опитващия се да домогне до нас Азорския антициклон, пише meteobalkans.com.

И вместо да стопли още вчера, по-топлият въздух във височина промени точката на оросяване и направи много гъсти мъгли, богати на влага, че дори започна да ръми от тях, поне в подножието на Родопите бе така. Студът не се дава, топлото с много плах и неуспешен опит за налагане Това стана още в четвъртък, когато студът във височина бе се изнесъл и над страната се настани малко по-топла въздушна маса, от -6 -7 на 1500 метра височина, температурата се повиши на +1 +2, недостатъчно за преодоляване на приземния студ.

Но вместо да се стопли в ниското, стана точно обратното – стана по-студено, дори и в Пловдивското и Старозагорското поле, които до последно със студа във височина държаха над нулата. Първоначалните очаквания бяха до четвъртък да е студено, но впоследствие страната записа още 1 леден ден, благодарение на гъстите мъгли, разбира се, имаше и топли пробиви като Санданско-Петричкото поле и перлата в долината на Арда, както и връх Рожен ги докараха до към +5 градуса, но само толкова.

В Предбалкана топлото пробива

По фьоновите колоси в Предбалкана също имаше наченки на топли пробиви, но толкова слаби, че дори не се заслужават коментара. Над останалата част от страната студът продължи да е доминиращ фактор, с изключение разбира се и на морето, което освен на плахо затопляне от югозапад може да разчита и все още неизстиналата вода, която се задържа над 5 градуса. Предколедното утро и първо за астрономическа зима 2018/19 бе преобладаващо мразовито и зимно с леден колос отново Драгоманското поле с -8, които с наближаването на изгрева станаха на -6, колкото и в Софийското поле.

Столицата трябваше още вчера да стопли до +5 градуса, като за края на предколедната работна седмица, но не. Затова и то заслужава приз и Плевен, на който даваме златния медал, тъй като е на ниско с -7 и ги задържа до изгрева, който разбира се остана някъде над мъглата. Най-високата температура и топли колоси в континентална България бяха Разградските височини и Ловеч, които посрещнаха утрото с положителни температури от +1 градус. На морето най-топло бе на нос Калиакра цели +4 градуса, топло в сравнение с останалата част от страната. Носът е с южно изложение и веднага улавя топлия полъх.

Азорецът разпростира топъл воал, студът поддава

Притокът на по-топъл въздух от юг-югозапад вече се усилва и студените колоси лека полека трябва да започнат да подават. Вече се поразясни над Предбалкана, макар и да има облаци отгоре, Родопите също отхвърлят облачната пелена, Тракия остава в доста гъсти в мъгли. В южните природопски части на Пловдивското поле мъглата е особено гъста, видимостта има няма 200-250 метра, и изобщо не дава признаци да подаде, макар и сутринта да имаше някакви индикации с кратка поява на слънцето.

Но все пак небесното светило с настъпване на астрономическата зима е най-слабо и затова не може да се разчита особено много на него, необходима е по-сериозна топла подкрепа. След като от югозапад не се получи, Азорецът пробва да нахлуе и вкара топло през Източните Родопи и преди обяд топъл колос на Републиката е Враца, която с юг-югоизточен вятър ги подгони 10-те градуса, още е на +8. А другият топъл и фьонов колос Ловеч, подножието на Ботев, също се затопли до +7, Кърджали е още слабо +3, Рожен е по-топло с +4, отколкото долу в долината на Арда. Тракия грам не се подава на топлото още е студена и държи под нулата или около 0, по Струма все още няма грам индикации на затопляне и Санданско-Петричката долина е под нулата.

Топлото се отказа да пробива през Мариконстинския пролом, последният на Струмската долина в България и сега опитва нова тактика от югоизток, затова и в подножието на Врачанския Балкан се раздуха от югоизток и Враца бързо подгони десетака.

Дъжд и южняци на Бъдни вечер, студ се спуска на Коледа

Сценариите за Бъдни вечер и Коледа се промениха, като студената вълна бе изместена от Стефановден на Коледа, а на Бъдни вечер от северозапад ще се спусне дъждовен фронт и от северозапад на югоизток ще попревали. Вятърът в нощта срещу Рождество ще обърне от запад северозапад и ще се усили. В Средната Дунавска равнина – Плевенския край, изгледите са за пориви до 45-50 километра в час в нощта срещу Стефановден, а във вторник ще духа от умерено до силно. За навечерието на Бъдни вечер, тоест за последния ден на Предколедния уикенд, изгледите според ГФС са вятърът да е от югозапад и да вкарва топъл въздух, като в Софийското поле са възможни до силни пориви със скорост до над 30-35 километра в час на южняка.

Топлото ще продължи да се налага и на Само с вятър топлото има шанс да се прояви, с тези мъгли няма как да се наложи по друг начин, но няма да вдигне повече от 6-7 градуса, в Тракия може и да ги подмине 10. На Коледа все пак има вероятност да прехвърчи някоя снежинка в Дунавската равнина и в Предбалкана, колкото да се отбележи, че е валяло сняг на Рождество.

Дори ГФС дава по-добри шансове за сняг, целият североизток да побелее в малките часове на Коледа. Застудяване със запад-северозападен вятър всъщност е по-скоро затопляне спрямо ледените дни, които отчете по-голямата част от страната след оттеглянето на студа. Вятърът ограничава изстиването на приземните слоеве на атмосферата и затова през деня все пак ще успява да преваля нулата с по няколко градуса, а ако има и слънце с още повече. Сняг и нов студ в уикенда преди Нова година

Сценариите за уикенда преди Нова година засега са студени с възможен сняг в събота със символична снежна покривка до 5 см, на 29. Слънцето може би ще се покаже по обяд на последния ден на 2018. А температурите в Софийското поле през деня ще превалят нулата с няколко градуса, а през нощта ще се спускат малко под нея до -2 -3. Студът се очертава по-скоро местен, поради снежната покривка над голяма част от Източноевропейската равнина. Няма изгледи за ледени инвазии от Сибир засега, по-скоро местни студени нахлувания. В навечерието на Йордановден, на 3.01.2019, снежен атлантически циклон ще надвисне над страната и ще изтика малко студ от североизток към нас, но за кратко, възможно е и малко сняг да попревали.

По-сериозен снеговалеж ГФС дава точно в самото навечерие на Богоявление, към края на първата работна седмица на 2019 и да посрещнем празника с поне 5 см сняг в Тракия. До 15 в Дунавската равнина, 15-20 см в Софийското поле и в котловините по горното течение на Струма, а по планините до 15 см, отделно солидна порция студ във височина -10 -11, но за кратко.

Но и декември вече ни показа реализация на подобни сценарии до 30 см в Западната и Средна Дунавска равнина и Предбалкана и също -10 -11 във височина още в първите си дни, дори в края на ноември.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

Блиц Новини
Киара след изгонването: Губила съм си времето в „Ергенът”

кадри bTV Поредната отпаднала от „Ергенът” хубавица заяви, че след като е изгледала предаването, си е дала сметка, че си е изгубила времето да преследва Алек. Киара Маджарова осъзнала това след като чула коментар от главния герой в шоуто, че не е негов тип човек, въпреки че го привлича по …

Hell's kitchen
Кой ще смени шеф Ангелов в „Хелс китчън”? Всички тръпнат в очакване

кадри Нова телевизия Кой ще води Кухнята на Ада, след като шеф Виктор Ангелов хвърли куртката? Въпросът вълнува всички фенове на шоуто, които видяха драматичния изход на водещия в сряда вечер. Шеф Ангелов се отказа да се занимава повече с кандидатите за наградата от 100 000 лева, след като те …

error: Content is protected !!