fbpx

Синоптиците бият тревога: През последните дни на януари ни чака дъждовно-снежен циклон и.. (Карта)

Нов циклон, образувал се над Адриатическо море, постепенно обхваща по-голямата част от Балканския полуостров, пише meteobalkans.com. Постепенно валежните зони ще се изнасят на север и ще обхваща нашата страна, като страната ни ще попада под топлия сектор на средиземноморския циклон.

Температурите у нас ще се повишат, с изключение на крайните северозападни части, където ще се създадават условия за образуване на поледици. Днес се очертава топлото да е ограничено доста на изток.
Топло по Струма и Места, студено в Тракия тази сутрин

В тъмни зори по Струма температурите бяха почти 10 градуса и по Места бе доста меко – около 5 градуса, а Тракия също бе на положителна територия, но с едва няколко десети над нулата.

При изгрев бе по линията на студа бе западно от Русе-Търново, където бе под нулата и обхваща крайдунавската низина при Силистра.

Утре топлият вятър ще се усети в по-голямата част от Дунавската равнина и Предбалкана, като студът ще остане ограничен само източно от река Искър, там, където от предходния циклон натрупа снежна покривка.

Валежите у нас ще са предимно от дъжд, като по-значителни количества, се очакват над Западна България – Рило-Родопския масив – до 30 литра в Рила.

В Родопите най-много дъжд до 20-30 литра се очаква да се излее по югозападната част на планина – рида Дъбраш, както и при изворите на река смолянската река Черна, пограничния Кайнадинския рид и в Ардинския дял, както и в гръцката част на Гюмюрджинския снежник.

Най-много над Беласица, където до 1 февруари е възможно да стигнат до 50 литра. В Елено-Твърдишката планина, както и над Сливенския Балкан – до 30-40 литра.
Поледици западно от река Искър

Сутринта и преди обяд днес слаби валежи от дъжд,очакваме да обхванат Западна и Северозападна България .

Ниските температури на земната повърхност и снежната покривка западно от река Искър ще създават предпоставки за образуване на поледици – тази сутрин.

По-малко дъжд и сняг, отколкото при циклона майка

През деня над Западна и Северна България ще превали слаб дъжд, като до обяд валежите ще спират.

Нови валежи , ще обхванат Югозападна и Южна България, като по-интензивни ще са валежите над Родопите – югозападната и южна част на планината, в Пирин и долината на р. Струма – Благоевградското и Санданско-Петричкото поле и както споменахме – над Беласица.

Степен 2 Издаваме за значителни валежи от дъжд , валежите ще надминат 40 – 60 литра на квадратен метър за период от 12 часа, възможни са локални наводнения, поради интензивното снеготопене.

Обилни валежи отдъжд са възможни и над Дунавската равнина, но регионалните модели се разминават с очакваните количества. Един от основните залага на до 20 литра западно от река Искър, а на изток по-скоро символични.

Висока снежна граница и много малко студ

Снежната граница към момента е доста високо около 1800 метра, като днес вечерта ще има опит за навлизане на много крехък студ от северозапад, но във височина 1500 метра температурите ще останат положителни. И едва утре снежната граница се очаква да падне под 1500 метра.

Късно вечерта срещу 30-ти, с навлизането по-студен въздух снежната граница доста ще падне и е възможно да стигне до 1000 метра и дори в Софийското поле, в южната му част да повали сняг, както и западно от река Искър.

Снежна граница над 1600 метра и зимно пълноводие

Валежите от дъжд по планините ще създадат условия и за лавини, придружени и от интензивно снеготопене ще се създадат условия и за значително повишаване на нивата основно на река Арда, тъй като доста ще вали по нейния водосбор.

Възможно е нейният най-западен приток Черна да вдигне значително нивото, както и най-големият ѝ Върбица, която си е типична поройна река.

Очакваните обилни валежи за южната част на Родопите и високата снежна граница е възможно да вдигнат доста нивото на река Девинска, чиито извори са в Девинската планина, част от Велийшко-Виденишкия дял на Родопите, а оттам и на Въча.

В рида Чамлия, от който извира Чаирдере, което дава началото на дясната съставляваща на Въча, също се очертава да вали повече дъжд, затова втората по големина родопска река също е възможно доста да вдигне нивото.

Дъждовете в югозападния родопски рид Дъбраш е възможно да вдигнат нивата и на Места, заради родопските ѝ притоци – най-големият Канина.

Западните части на Източна Стара планина, както и Елено-Твърдишката планина също се очаква да останат под снежната граница или поне в по-голямата си част.

Най-високият връх Чумерна е едва 1536 метра, затова има опасност река Тунджа доста да вдигне нивото в горното си течение и заради най-големия си приток Мътница.

В Средна Стара планина няма толкова сняг, но при тази висока снежна граница в комбинация с обилните дъждове е възможно да се стигне до значително повишаване на река Тунджа.
Малък Сечко започва със слънчево и доста топло време

Валежите от дъжд и сняг се очаква да спрат в малките часове, вече във властта на Малък Сечко, в петък ще се изясни, и температурите ще се вдигнат.

А в първия ден на февруарския уикенд са възможни и стойности над 16-17 градуса на югоизток, но се очертава да е по-често облачно, въпреки доста високите температури. Но до тогава има време, възможно е и да няма облаци.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Hell's kitchen
Сладкарката Стефани се изложи с бъркани яйца

Кадри Нова ТВ Настана радост сред феновете на Хелс китчън след изгонването на Стефани. На всички им бяха в повече скандалите, които провокираше в общежитието с кого ли не. На сбогуване се скара и с Димитър, който опита да защити любимата си Симона от нападките й. До това шеф Ангелов …

Блиц Новини
Дара лудо влюбена в годеника си

Кадри БТВ Вечерта в Денсинг старс бе посветена на много близки хора на участниците. Всеки от тях остави сърцето и душата си на сцената на бляскавото шоу. Тази вечер танцувахте за любимите си хора, не само за точки и престиж. Обичахте и бяхте обичани. Любовта няма граници, няма първи и …

Блиц Новини
Рязката смяна на температурите носи огромен риск

Кадри Нова ТВ От няколко дни синоптиците тръбят за големи температурни амплитуди. След дни със стойности около и над 30 градуса ще застудее изведнъж. Това е като шок за организма и неговата адаптация.Това може да ни може да се изправи пред различни предизвикателства. Едно от основните последствия от рязката смяна …

error: Content is protected !!