fbpx

Синоптиците алармират: Студ, порои и ранен сняг нахлуват в Европа! Идва ли краят на есенната жега у нас (карта)

www.blitz.bg

Вместо зимен летен сценарий за България в края на октомври – студената вълна, която ни даваше глобалният модел като за финал на същинската есен, се превърна в гореща – във колоса на фьона Ловеч вчера максимална стигна до ранноюлски стойности от 29 градуса, пише в популярния сайт за метеорологични прогнози Meteobalcans.com. Това е почти рекорд за финала на октомври – в Предбалакана, а и не само, в Средната и Източната Дунавска равнина се късния октомври се усещаше като късен август. Причината е топлата, почти гореща подкрепа на южняка, който най-силно се усеща в Предбалкана. Страната ни попада между много дълбок средиземноморски циклон и многоцентров източнокаспийски-казахскостепски антициклон, като сме под доминацията на високото налягане.

В неговата северозападна периферия, по която от юг-югоизток се пренася топъл въздух

Късно есенната жега у нас обаче идва не от Сахара, както от обикновено, а от източната част на Средиземно море – Левантийско море, което достига до Израелската крайбрежна низина. Антициклонът засмуква топло от Юдейската пустиня и го затърта през Егейско море и ни го доставя, като най-добре се усеща отвъд Стара планина. Допълнителен фактор за необичайно високите температури у нас е и полярното струйно течение, което във височина също носи топло от Либийската и Алжирската пустиня. Завърта покрай мощния западносредиземноморски циклон, от който плътни облаци покриха почти цяла Западна и дори Централна България. А в Хърватските и Босненските Динари, както и по Адриатическото крайбрежие на Балканския полуостров се създадоха условия и за развитие на купесто-дъждовна област.

Пътешествието на дълбокия западносредиземноморец

Интересна ще е съдбата на този могъщ западносредиземноморец – вместо да поеме на Балканите и добре да напои зажаднялата за дъжд почва, ще се устреми на север, ще докара ранна зима на Франция. След горещото и сухо лято ранни снеговалежи в Елзас и Лотарингия, сняг и Централния френски масив в южната част на страната. Основните валежни количества се очертава да паднат в следващите 72 часа на Апенините – 100 литра и нагоре. Част от тях вече се изваляха, в Алпите, Централния френски масив. В равнинна и хълмиста Германия ще е по-скромно, есенно – до 20 литра в следващите 72-120 часа. По-обилно може да повали само в Ардените. Все пак тези валежи, макар и напоителни, но недосттатъчни, ще посъживят почти пресъхналата река Рейн, а снегът, който ще натрупа в Алпите ще осигури един добър запас за пролетното снеготопене. След като премине премине и овлажни почти цяла Западна Европа циклонът ще навлезе в Северно море, така опасно приближавайки се до своя истински прародител – Исландския минимум, от който ще получи допълнителен заряд и отново ще понижи налягането си. Студът в Западна Европа няма да е траен, а и снегът за Елзас и Лотарингия е под въпрос, все пак топлият Атлантик няма да позволи студените своеволия на Арктика да продължат повече от 24 часа. В Париж днес се очертава най-студеният ден от седмицата с едноцифрена максимална и студен вятър от североизток с тенденция към затопляне. Едноцифрените максимуми обаче са много ниски за френската столица, дори и през ноември по климатична норма трябва да са над 10 градуса.

Порои в Западните Балкани

Западните Балкани попадат в периферията на дълбокия западносредиземноморец, границата между антициклон и циклон е съвсем близо до България. Дори Северозападна България в момента попада в периферията на циклона и затова е възможно слабо да превали. Немският регионален модел дава символични количества от по 1-2 литра до края на месеца, а за останалата част на страната още по-малко – само леко да пръсне. Същевременно за Западните Балкани изгледите са за есенни порои – в Хърватската и Босненската част на Динарите е възможно валежните количества да надминат 100 литра и да стигнат до 150 за оставащите 72 часа до края на октомври. По цялото Далматинско крайбрежие, източният бряг на Адриатика – от Словакия на север до северните части на Албания се очертават есенни порои. А Албанска Адриатика изгледите са да е по-умерено – 40-50 литра, което попада в категорията есенен дъжд. В крайните южни части на Албания – в Северен Епир може да повали малко повече до около 60-65 литра до края на месеца. Температурите не само у нас, но и над Западните Балкани и на Апенините ще останат доста високи като за късен октомври, ранен ноември и снеговалежи не се очакват. Само в Карпатите може да повали малко, но северната ни съседка ще е извън обхвата на циклона, съответно и сериозни валежи не се очакват.

 

Тенденция – последни дни на октомври началото на ноември

След заоблачаването започнало тази нощ утре над почти цялата страна ще е с променлива облачност – сутринта очакваме мъгли и ниска облачност в Тракия. Минималните в Дунавската равнина се очаква да се задържат на майски стойности – от над 10 до 12 градуса. А Горнотракийската низина ще изстива до 6-7 градуса, Софийското поле също ще поддържа високи минимални до 8-9 градуса за късен октомври. През деня на север от Стара планина ще нагрява до над плажни 25 градуса. В Тракия до пролетни 22-23 градуса, като ще полъхва обичайно за този сезон, докато на север от Балкана южнякът ще продължи до вторник и максималните да стигат до 28-29 градуса. Максимални за днес от 21 в Софийското поле до 27-28 градуса в Предбалкана и така ще е поне до петък, през уикенда очакваме леко понижение, но несъществено във височина. Минималните от 6 до 11 градуса, с тенденция към повишение до 8-13 градуса вторник-сряда. Във фьоновите колоси в Предбалкана и южните части на Западната Дунавска равнина минималните е възможно и да задържат до около 20 градуса и затова минималните се очертават в широки граници от 6 до 20 градуса.

В сряда, в последния ден на октомври, вятърът приземя ще започна да преориентира от изток, североизток

Но по същото време във височина страната ни ще попадне в обхвата на висок антициклон, разположен над Егейско море, който ще вкара още топлина и затова в Пловдивското поле очакваме по-високи минимални във вторник и сряда – над 10 градуса. В последният ден на октомври да е и най-топъл за месеца – с над 25 градуса, благодарение на Гръцкия антициклон. За долината на Струма се очертава от умерени до силни южняци – от юг-югоизток, които обаче няма да успяват да стоплят до плажни градуси Санданско-Петричката и Благоевградската котловина, а по-скоро ще държат минималните високи. Но от вторник гръцкият антициклон трябва да ги стопли и максималните да надминат плажни 25 градуса, а минималните да опитат да достигнат до летни – 15 градуса. Южнякът, сякаш ще се засилва по Струма от днес до сряда.

От сряда до края на седмицата късноесенна жега по Струма

С изключение на днес и във вторник, когато се очертава да е една идея по-прилично откъм градуси, но пак може да се очаква градусите да надминат показанията на моделите, няма да е за първи път. Жегата във височина все пак ще започне да изтънява, но много слабо поне до 5 ноември ще остане доста топло като за късна есен с максимални около и над 20 градуса. Все пак ще има известни отстъпления, но с тези над 10 градуса на 1500 метра във височина, а сега и над 15 градуса, това си е голяма жега като за последните дни на октомври.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

Блиц Новини
Проф. Рачев: Хората тръгнаха по любимите ми камизолки заради температурите

Кадри БТВ Няколко дни с високи температури напомниха, че лятото не е далеч, но циклон ни върна в реалността като понижи температурите, дори и под обичайните за това време на годината. Динамично и хладно време, паднаха хубави валежи точно където трябва. Вече не се притесняваме за туризма по черноморието. Как …

error: Content is protected !!