fbpx

Синоптик с много лоша прогноза за празника: Гръмотевични бури и силни градушки ще ударят…

През нощта в Южна България валежите бяха интензивни, придружени с гръмотевици. И днес ще се развива значителна купеста и купесто-дъждовна облачност, ще има превалявания от дъжд, придружени с гръмотевици. Има условия и за градушки, пише Блиц.
По-голяма вероятност за значителни валежи има в източната половина на страната, в следобедните часове. Вятърът от запад -северозапад ще се усили, по-чувствително в западната половина на Дунавската равнина и там ще е почти без валежи. Максималните температури ще са между 19° и 24°.

Това съобщи дежурният синоптик Анна Дякова от Националния институт по метеорология и хидрология.

Атмосферното налягане ще се понижи, ще е по-ниско от средното за месеца. Над Черноморието ще се развива значителна купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб до умерен запад-северозападен вятър. Максималните температури ще са 20°-21°. Температурата на морската вода е 17-18°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Над планините ще се развива купеста и купестодъждовна облачност и на много места ще има валежи, придружени с гръмотевици. Вятърът ще е слаб до умерен от северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 12°, на 2000 метра – около 6°.

През почивните дни валежите и гръмотевичната дейност ще намалеят като обхват и интензивност; краткотрайни превалявания ще има в следобедните часове в Североизточна България и планините, на повече места в събота. Вятърът до края на съботния ден ще отслабне, в неделя ще се обърне от юг. Температурите ще се повишат и в неделя в по-голямата част от страната ще са между 24° и 29°.

В понеделник след обяд на места в Западна България отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има валежи, придружени с гръмотевици. Преди обяд, както и в Източна България, където вятърът от юг ще се усили, ще има повече слънчеви часове. Преобладаващите дневни температури ще са между 25° и 30°.

В 16 области на страната е обявен жълт код за валежи от дъжд и гръмотевици на 24 май. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Областите, за които важи предупреждението, са: Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра, Разград, Търговище, Шумен, Бургас, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Смолян, Пловдив, Пазарджик.

По преминаващия студен атмосферен фронт валежите ще продължат, най-интензивни ще са през нощта срещу петък и след обяд в петък. Количества валежи ще са от 20-35 л/кв.м.

Очакват се гръмотевични бури и градушки на повечето места.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Ники Кънчев: Жена ми заплаши, че ще ме остави на улицата

Кадри: бТВ Водещият на „Стани богат“ Ники Кънчев започна по необичаен начин телевизионната игра тази вечер. Той определи себе си като мислител и разкри какво му е заръчала неговата половинка. „Жена ми днес ме изпрати с думите: Не се прибирай, ако не дадеш най-после тези 100 000 лева на някой …

USA news
Do not dye Easter eggs this color

Easter is coming – that means it’s time to think about dyeing eggs. Traditionally, the best colors are red, burgundy and orange. Church does not forbid painting one of the main symbols of Easter in other colors, but it is better to avoid using dark shades. What colors are eggs …

Блиц Новини
Симона между Никол и Митко в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Любовната история между Митко и Симона вълнува и останалите обитатели на общежитието на Хелс китчън. Дори шеф Ангелов подпитва на моменти как вървят нещата между тях. Но Никол е най-близката й приятелка и прави опити да я предпази от разочарование, което евентуално Симона ще изпита след края …

error: Content is protected !!