fbpx

Сега гръмна по сайтовете и много хора в България са в ступор: Нинова се издаде, че Лаура Кьовеши е

Лидерът на БСП Корнелия Нинова тайно лобира за подкрепа на кандидатурата на румънката Лаура Кьовеши за главен прокурор на ЕС, твърдят източници на OFFNews.

Tова е поредната гореща тема, по която все по-ясно личи разминаване между позициите на социалистите на европейско и на местно ниво.

До момента нито БСП, нито ГЕРБ официално са коментирали чия кандидатура подкрепят – на бившия антикорупционен прокурор Лаура Кьовеши, на французина Жан Франсоа Бонер или на германеца Андрес Ритер. От публикации в чужди медии стана ясно само, че на правителствено ниво България не е подкрепила Кьовеши, макар тя да е убедителният фаворит на експертите юристи, избрали късата листа от тримата кандидати, както и на двете ресорни комисии в Европейския парламент.

Макар и завоалирано, Нинова за пръв път сама намекнала, че именно румънката е нейният фаворит, по време на среща с леви лидери от страните от Вишеградската четворка в Чехия. Тя заявила пред колегите си, че „най-доказалият се на практика професионалист трябва да оглави европейската прокуратура“. Думите ѝ препращат именно към кандидатурата на Кьовеши, която е смятана за най-опитния кандидат в борбата с корупцията. По традиция Нинова редовно посещава срещата на левите лидери от Вишеградската четворка заради сходните позиции по ключови теми, припомнят запознати. На последната среща в Чехия темата за европейската прокуратура не е присъствала в дневния ред, а била повдигната именно от председателя на БСП.

Кандидатурата на Лаура Кьовеши спечели общественото мнение заради солидната биография и впечатляващите резултати на румънската DNА (антикорупционна агенция), чийто ръководител бе в продължение на години. В лявото политическо семейство на ПЕС обаче отношението към румънката изглежда не е еднозначно. За това говори и фактът, че лидерът на ПЕС Сергей Станишев пропусна гласуването на кандидатурите в ЕП, като официалната причина бе политически ангажимент в ПЕС. Георги Пирински (БСП/ПЕС) пък даде ясно да се разбере, че не е подкрепил Кьовеши. Той обяви в интервю за БНТ, че тя е „зависима“ политически и от службите, действа агресивно и показно.

Бившата ръководителка на DNA разгневи с акциите си румънските социалисти, част от които бяха лично потърпевши. Вероятно затова те срещат съпричастност в ПЕС и засега евролевицата няма единна позиция кого подкрепя за европейски главен прокурор.

Лично мнение може да има всеки, но държавническо, каквото каже Помпата по телефона или Рубинения заяк по видеото. Това е състоянието как Сийке !

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Участничка в „Ергенът“ се оплака от нездравословни условия

Снимки профил инстаграм Дамите в романтичното шоу „Ергенът“ окапват една по една. Много момичета са вече извън формата и разказват за впечатленията и преживяванията си от престоя вътре. Оказа се, че любовта не е единственото, което ги придружава в ежедневието. Явно храненето не им се е отразило добре. Една от …

Блиц Новини
Синдикатите: Риск от бедност грози над 30% от българите

Кадри Нова ТВ Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30% в България. Голяма част от тях не могат да отопляват жилищата си пълноценно – избират дали да живеят на топло, или да се хранят нормално. Това коментира в новините на Нова ТВ главният икономист на КНСБ …

Блиц Новини
Побутването на Мария в Капките започна да дразни зрителите

Кадри Нова ТВ Големият победител в снощния лайв на „Като две капки вода“ е ясен на всички. Актрисата Елена Атанасова наистина даде всичко от себе си и грабна първото място. Тя имаше доста трудна задача да смени“ пола си, за да се превъплъти в образа на германската хеви метъл легенда …

error: Content is protected !!