fbpx

Северозападна България остава само с една болница

Заради липсата на лекари и достатъчно население процесът по замиране на отделения и цели болници в по-отдалечените и бедни региони става все по-драстичен. Той вероятно ще доведе до това целият северозападен регион да ползва общи болници, а не всяка област – своя, с максимален брой отделения. Това означава, че Видин, Враца и Монтана може да имат общо отделение по педиатрия в единия от градовете, по хемодиализа – в другия и т.н.

Трябва да се премине към комплексно разглеждане на медицинското обслужване на територията на целия северозападен регион, а не на ниво отделни области, сподели здравният министър Кирил Ананиев след среща с директорите на областните болници във Видин, Монтана и Враца. „Това, което искаме да направим, е да подобрим обслужването на населението. Тези отделения и клиники, които са добри в дадената област, ще останат да работят, а тези, които са доказани, че са по-добри в другата област, там ще концентрираме нашите усилия като капацитет. Независимо от това дали говорим за Видин или Враца, това е един регион, в който хората трябва да получат най-доброто обслужване. Тях ги интересува да бъдат здрави и добре лекувани, а не дали това ще се случи в структурата, наречена МБАЛ-Враца или МБАЛ-Монтана. Най-важното, което трябва да знаят, е, че по този начин ще бъде гарантирано комплексно обслужване на населението“, обясни здравният министър, предава Вестник СЕГА.

„Всички на срещата бяхме единни, че обстоятелствата изискват кардинално решение, защото в противен случай болниците ще изпаднат в тежко финансово и икономическо състояние. Още следващата седмица ще направим първата среща, на която да обсъдим преструктурирането на тези три лечебни заведения. Няма време за отлагане“, беше категоричен Ананиев. Той допълни, че е получил подкрепата и на тримата директори за идеята.

Ананиев обясни, че това е и причината за ниските заплати на медицинските сестри, особено във Враца и Видин. „Пари за ръст на възнагражденията има, въпросът е, че те трябва да се изработят“, каза Ананиев. „При демографския срив в двете области, следван от кадровия проблем и дълговете на лечебните заведения, това е трудно“, поясни министърът.

Идеята предизвика реакцията на БСП, чиито представители поискаха Ананиев да обясни в парламента как ще обезпечи медицинската помощ на хората от Северозападна България. От левицата смятат, че така се нарушават поне два принципа. „На първо място това е конституционното право на всеки български гражданин да получи своевременна медицинска помощ, защото ако неврологичното отделение във Видин не е с добри финансови резултати и бъде закрито, пациентите от Брегово трябва да получат медицинска помощ в неврологичното отделение в областната болница във Враца. Това са над 150 километра, при ясно какво състояние на пътищата. На второ място областните болници в България са гръбнакът на българското здравеопазване, те са една система и са многопрофилни – не може да закриеш едно отделение, защото нарушаваш нормалния ритъм на получаване на медицинска помощ и консултации в другите отделения“, гласи декларация на БСП.

ДИРЕКТНА ОПАСНОСТ

От 1 юли инфекциозното отделение в областната болница в Кюстендил се закрива, цитира „Дарик“ общинския съветник в града Огнян Атанасов. Причината е, че специалистът, който е работил там, се премества на работа във ВМА. „В момента отделението е пълно с деца, болни от морбили. Имаме квартал с 11 000 – 12 000 души, което е предпоставка това отделение да се пълни постоянно”, заяви Атанасов. Заради липса на специалист беше затворено АГ отделението в Ямбол, но скоро то отново ще отвори, тъй като болницата там е договорила да бъдат командировани лекари от Университетската болница в Стара Загора.

ходети при Т Живков за акъл при него всичко работише

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Валерия от „Ергенът“ отново се изкара жертва пред Алек

Кадри БТВ Историите на студентката Валерия край нямат. Опитите й да прелъсти най-желания мъж в страната в момента нямат граници. Във вечерта на коктейлите тя сподели на Алек нещо много съкровено за себе си, от което той беше силно изненадан или поне това показа. Последният ми приятел беше пиян, той …

Блиц Новини
„Бягство към победата“ 2 очаква нови приключенци

Кадри „Шоуто на Слави“ архив Едно позабравено шоу от далечната вече 2009 година стартира отново в ефира на БТВ. Тогава то бе част от „Шоуто на Слави“, сега също се продуцира от Евгени Димитров. Кастингът е вече отворен и желаещите да се впуснат в приключението могат да се запишат за …

Блиц Новини
Михаела успя да направи всички свои врагове в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Провал след провал в червената кухня и непрекъснатите караници на висок тон взеха жертва и това е Кирил, който се превърна в поредния елиминиран готвач. Участникът влезе с висока заявка и впечатляваща биография, но така и не показа какво може. Кирил бе сред основните виновници за провалената …

error: Content is protected !!