fbpx

Северна тангента на София ще се минава с винетка?

automedia.investor.bg

Столична община е против, но АПИ настоява за въвеждане на такса
Северната тангента на София вече е част от новосъздадената магистрала „Европа” и ще трябва да се плаща винетка за преминаване по нея. Това е предвидено с решение на Министерския съвет, с което се приема списъкът на пътищата от републиканската пътна мрежа, за които се плаща винетна такса.
Досегашната автомагистрала „Люлин“ се присъединява към „Струма“ поради малката си дължина – 19,6 км, и факта, че се явява естествено начало на определеното за АМ „Струма“ трасе, обявиха от правителствената пресслужба. Съответно Северната тангента на София е част от новата магистрала и по нея ще трябва да се плаща такса.

От Столична община са категорично против и настояват такси за столичани да не се въвеждат. Сега много жители на София използват тази отсечка на околовръстното шосе, за да стигат по-бързо от единия до другия срай на града. В същото време обаче от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) са на мнение, че през Северната скоростна тангента преминава интензивен и транзитен трафик от тежкотоварни автомобили, и съответно те следва да плащат такси.

Нов разговор по темата ще има утре, като на него трябва да бъде уточнено окончателно как ще се процедира. По закон, околовръстният път е част от републиканската пътна мрежа и за него се изисква винетка. В същото време, според нормативната уредба, началото и краят на населеното място се определят от съответната община и за ползването на пътната мрежа в конкретното населено място винетка не е необходима.

От АПИ вече обявиха, че водят диалог със Столичната община за постигането на консенсус и намирането на работещо и ефективно решение, което не ощетява шофьорите на леки коли, които използват тангентата за бърза връзка между северозападните и югоизточните квартали на София.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Скандално твърдение в „Ергенът” накара българките да намразят Алек

кадри bTV Има и ли няма „проникване”? Този въпрос тормози феновете на „Ергенът” още от сряда вечер, когато Валерия подлуди имението с твърдението, че любовната игра между нея и Алек от игра си е станала същински акт. На кадрите в анонса на следващия епизод на любовното риалити се виждат разгорещени …

Блиц Новини
Козунаци от 2 до 100 лв на пазара

Кадри България он ер. Остава по-малко от месец до светлия празник Великден и темите за козунаци и яйца се завъртяха.  Увеличават се и проверките за качеството и цената на козунаците, казват от Сдружението за достъпна и качествена храна. Ако козунакът от магазинната мрежа е без етикет, е притеснително, тъй като …

Блиц Новини
Стефани останала неразбрана в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Отдавна зрителите на Хелс китчън очакваха сладкарката Стефани да напусне предаването. Непрекъснатите скандали, които заформяше с кой ли не от участниците натоварваха и изместваха фокуса от готвенето. Тя влезе с големи претенции за професионалист и бе сигурна, че ще грабне голямата награда. Дотолкова дотегнаха с крясъци, че …

error: Content is protected !!