fbpx

Светослав Иванов: Как ще изглежда България утре

Коментар на водещия на „120 минути“ Светослав Иванов 

Без обща посока и общ път, при липсата на цел, която да гоним заедно, идва общото усещане за несигурност и до голяма степен безпътица

Как си представяме България? Като страна с намаляващо население, която привидно спазва европравилата, за да усвоява фондове, но така и не може да догони стандарта на западните си съюзници? Или като държава, която в момента има историческия шанс най-накрая да формулира обща стратегия, която да даде нова посока на обществото.

Защото без обща посока и общ път, при липсата на цел, която да гоним заедно, идва общото усещане за несигурност и до голяма степен безпътица. Светът е много различен отпреди 20 години, няма нищо общо с планетата преди 10 години и рязко се различава от този преди пет години.

Как си представяме България? Държава, която загуби над 20 процента от населението си в трудоспособна възраст, които отидоха в чужбина. Недалновидни политици, които така и не създадоха условия да задържат хиляди свои лекари, учени, инженери, архитекти и какви ли още не.

Днес кадри липсват почти във всяка индустрия. В някои сфери вече тази липса се усеща особено драматично, а в други тепърва ще разбираме какво е да няма квалифицирани работници, които да произвеждат някаква добавена стойност за българската икономика.

Защото когато дойде един голям чуждестранен инвеститор, той се интересува от законодателство, данъчни регламенти, сигурност, но най-вече – от това какви хора може да наеме. Инвеститорът се интересува от учебните програми в университетите, дали те отговарят на реалността днес или са спрели преди десетилетия. Инвеститорът иска да разбере дали тези университети са в състояние да подготвят кадри, които да се влеят в неговото производство. Ако отговорът е отрицателен, сме обречени на производство с ниска стойност, ниско заплащане и слаба перспектива.

Не е за вярване как заради липса на ясен план, ключови български градове опустяха, въпреки стратегическото си местоположение. И Видин, и Русе, и Силистра са градове, в които има толкова голям потенциал, най-малкото защото са на река Дунав. При правилна политика и ясна стратегия десетки компании биха инвестирали в място, което е на няколко часа по вода от Виена. Но регионът беше разграбен, стана беден. И толкова време беше загубено.

Ако България сега не формулира какво и как иска да произвежда и каква икономика иска да изгради, ако не накара университетите да синхронизират учебните си планове с нуждите на обща стратегия, само след няколко години ще имаме ситуация, при която дори и български фирми ще изнасят производствата си в чужбина поради недостиг на кадри.

Все още не сме видели ясен план – колко лекари ще ни трябват през следващите няколко години, колко инженери, колко програмисти, колко строители, колко учители. Дори и майсторите, които могат да ти оправят колата, стават все по-малко. Голяма част си тръгнаха.

Как говориш например за „Белене”, когато в централата няма да има кой да работи? Дори и в АЕЦ „Козлодуй” вече няма кой да замени пенсиониращите се кадри. Просто няма хора. Как да отвориш нови и модерни болници при положение, че специалистите са ограничени до минимум?

Един месец слушахме дебати по бюджета. Според управляващите той е „щедър”, „богат”, „перспективен”. Но няма значение колко милиарда повече ще изливаш в неработещи системи. Няма кой знае какво значение дали ще повишиш заплатите на администрацията в изборна година, когато тя е все така нереформирана.

Това е загуба на ценно време, основно за нашите деца. С липсата на държавна политика искате да ги превърнете в шепа хора, които ще трябва да работят като за трима срещу заплатата на един, за да плащат данъци, които да се вливат във все същите неработещи системи. Така, както минава животът на нашето поколение, в което дори и не чуваме въпроса – как ще изглежда България утре?

Време е вече млади и стари да изметем статуквото и да си създадем за нас , децата и внуците ни по- добър живот ! От нас всички зависи!

За съжаление, това е САМАТА ИСТИНА ЗА БЪЛГАРИЯ. Всички я знаем, всички сме съгласни и се въртим в омагьосан кръг – като хамстери на едно безкрайно колело. Кога ли колелото ще се откъсне от оста си – може би оборотите трябва да станат повече, но колко и до кога?

България беше административно районирана на четири района за планиране и в този Дунавски район за планиране попадна и област Силистра.В ОБЛАСТНАТА СТРАТЕГИЯ на област Силистра още през 1999 г беше заложено изграждането на Дунав мост Силистра -Кълараш и транспортен коридор №7 Силистра-Лесово.Вече 18 години жителите очакват да се реализира тази инвестиция.Затихват селата и затихва областният център а тировете тормозят жителите на града и от новото райониране има ли светлина в тунела.

Хайде и аз да напиша нещо. Според мен България ще стане след години циганска държава с президент циганин. Има изход и утъпкан път. КИТАЙ. Преди 40 год.те поканиха всички свои учени от целия свят ,като им обещаха същата заплата която получават в чужбина при средна за страната тогава 30$. Може ли у нас са се върнат 100 учени и да им плащаме по 100 000 лв.на месец и на всички ни заплатите да паднат временно (20год) примерно с една трета. Аз съм съгласен, а вие?

Кой да направи?
Кой да да ги върне?Всеки се е вкопчил в мизерната си заплатка и се пази да не остане без нищо.

Дами о господа…..всички ние знаем, че когато нещо се желае истински то се случва….Явно още не желаем истински да заживеем по-добре……когато го пожелаем то ще се случи по един или друг начин.

„Дори и в АЕЦ „Козлодуй” вече няма кой да замени пенсиониращите се кадри. Просто няма хора.“
Това не е така, квалифицирани кадри има но се назначават хора с протекции, необходими са връзки дори и в министерството за да започнеш работа на инженерна длъжност! Ако родителите ти не са някои важни и с нужните контакти, просто нямаш шанс!

Светослав Иванов-отличен журналист. Не мога да кажа същото за Хекимян.

Ей това е истината , а това пък е резултат от тарикатския манталитет на българина – домогне ли се до длъжност да гледа да се прави на голям – уреждане на роднини , близки , приятели , взимайки максимално за собственото си битие апартаменти , коли , пари , въобще с каквото може да се облажи

Трябва да последваме действията наа Французите

ciganite da te ebat,,prost bay ganiyo da ti go nacukam vav gyaurskata usta

Така е но какво да се прави като управляващите са замо за заплати,а компетентността им не отговаря за мястото което заемат!

Това което „констатира“ журналиста Св.Иванов ПУБЛИЧНО, с „две думи“ се изразява с НАСАДИХА НИ НА ПАЧИ ЯЙЦА, и сега ние, не управляващите, се чудим „От кой мях, сирене да вадим“.Станалото при нас, вече не може да се върне, но може да се спре, като се въведе отново смъртноно наказание, временно, докато се изчестят всички виновници за създалото се положение.Очаква се след това да се намерят решения отново да тръгнем в правилната посока и по верния път…Аз съм на 73, пенсионер, инженер с дългогодишен опит и знания в различни области и дейности, но съм избрал да бъда полезен за себе си , за семейството и за тези които имат имат нужда от мен.Вече почти 11 години, работа в производстовото като оператор, настройчик, „програмист“ на стари автоматични стругове, взети от вторични суровини,произведени през1968 г. на които изработвам детайли за военната промишленост, с безкомпромисно качество, но НЯМАМ ПОСЛЕДОВАТЕЛИ и…..Не се оплаквам, но ми е болно???

Сега забелязвам, че неволно, съм допуснал правописни грешки, за което се извинявам, но искам да допълня коментара си.Излишно е да плачем, такава е действителността?Най-важно в случая е, да помислим по какъв „най-икономичен “ начин и бързо, можем да се „измъкнем“ от това положение.Аз предложих ЕДИН!!! Да чуем и други…..

Няма смисъл, защото пак ще бъде циганска държава след 30 или 40 години.

ЖАЛНА НИ МАЙКА-ПРЕВЪРНАХМЕ ДЪРЖАВАТА НИ В ТАРАТАЙКА И НАРОД ДЕТО ВЕЧНО СИ ТРАЙКА! НЯМАМАМЕ НИ СЪБОДИТЕЛИ, НИ ОСВОБДИТЕЛИ…КЪДЕ СА НИ ДНЕШНИТЕ ДАНКОВЦИ ДА СВЕТЯТ СЪС СЪРЦЕТО СИ,А НЕ С ПАРИТЕ СИ!

Да се опомним и да изберем можещи и знаещи хора,които да заместят НЕЗАБАВНО синекурите в управлението.Има хора, които могат с тазум и компетентност да направят много.

Не мога да повярвам, че БТВ обръща палачинката. Това е знаково, дано „нполитиците“ го разберат!

Ако не се отвърнем от греховете си и не се обърнем към Господа Бога, нашия създател, всички ще погинем и то за винаги.

Как да има в АЕЦ Козлодуй млади кадри, като системата там е типично социалистическа, с кадрово назначаване и пълно с неграмотници, които отблъскват младите. Злоупотребите на местно ниво са неописуеми, а простащината и влашкият местен манталитет се толерират и издигат в култ. Всеки нормален, уващаващ себе си млад човек, няма да издържи дълго, РАДИОАКТИВНОТО ГРОБИЩЕ на България, което около 2021 трябва да заработи!

Точно така, там е ужасна среда, отблъскваща младите хора. Връзки по всички нива на етажите, прогнила социалистическа система и неграмотници под път и над път!

стига с тия недоизказани мисли-на циганите трябва ясно и открито да се заяви че след като не допринасят с нищо за развитието на тая държава не им се полагат никакви права и пари-докога ще търпим това-да ни би в щатите да ги милват спеце -като не разбират от думи да построим повече затвори и да си отработват с труд хляба-и ако трябва закон като в китай-да не раждат повече от едно дете-аможе и неписан закон в ръцете на лекарите….

Много коментари и то все на мислещи хора. Чудя се само как е възможно тези хора да имат такива политици.

Коментарите са на мислещи хора, но какъв процент от хората в България са мислещи? Това е въпросът. Според моето скромно мнение този процент е далеч под 50 и продължава да пада. Гледам, слушам и не вярвам на очите и ушите си, колко хора харесват пожарникаря, как благоговеят пред него, каква неистова радост е за тях този еднокнижник.

основният проблем е в народопсихологията на съвременния българин – ВСЕ НЯКОЙ МУ Е ВИНОВЕН !!!
ВСЕКИ ДОКОПАЛ СЕ ДО ВЛАСТТА – СТАВА ВИНОВЕН !?!
Питам аз: А КОЙ МУ ПОДАВА РЪКА И ПОМОЩ ЗА ДА РЕАЛИЗИРА ОНОВА, КОЕТО ИСКА И МОЖЕ ???
Само чакаме някой малко да сгафи за да го „изядем“…

Всичко казано е една голяма истина но за съжаление малко късно казана.Господин Светослав Иванов трябваше да се появи по-рано.Дано все пак го чуят

26 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Hell's kitchen
Шеф Ангелов предложи работа на Гатьо, а Алекс и Бони се захапаха

кадри Нова телевизия Риалити героят Пеньо Гатевски – Гатьо има възможности на готвач, които да му осигурят работа във всеки софийски ресторант. Този комплимент направи шеф Ангелов на „гладиатора” в „Хелс китчън”, като в думите му нямаше и капка ирония. Похвалата дойде след като бившият рейнджър сготви перфектно месо от …

USA news
Horoscope for April 25 Thursday: Do not enter the Internet zodiac

Libra should not go online today. Here is the horoscope of the „Llama“. Aries Not a bad day, largely conducive to the fulfillment of your wishes. Doubts are possible in the morning, but there will be no trace of them before lunch. This is a good time to systematically expand …

Блиц Новини
Наско от Б.Т.Р. разкри голяма драма с Ал Бано в „Капките”

кадри Нова телевизия Моментът, в който знаменития италиански певец Ал Бано излезе да пее със своето копие в „Като две капки вода”, ще се запомни като един от най-силните в този сезон на шоуто. В интервю за сутрешния блок на Нова телевизия обаче Наско от Б.Т.Р. разкри, че дуетът между …

error: Content is protected !!