fbpx

Световният автомобилен пазар e на път да се сгромоляса

Продажбите на нови автомобили на най-големите пазари в света започват да се забавят за първи път след финансовата криза през 2008-2009 г. поради насищането им и опасенията за световна търговска война, съобщава The Wall Street Journal, цитиран от Automedia.

Според прогнозата на LMC Automotive продажбите на автомобили в света през 2018 г. ще се увеличат с 1,8%, докато средногодишните темпове на растеж през последните 7 години надхвърляше 5%. Общият обем на продадените тази година автомобили се очаква да бъде 97 млн.

В Китай, най-големият автомобилен пазар в света, се очаква едва 1,2% ръст, сле 2.1% през 2017 г. и 13% година по-рано. През юли продажбите в страната са намалели с 5,9% на годишна база до 1,59 милиона автомобила. Важен отрицателен фактор за Китай беше въвеждането на реципрочни мита върху вноса на автомобили, произведени в САЩ – митническата ставка сега е 40%. Това принути такива автомобилни прозводители като Tesla, BMW и Daimler да повишат цените, което удари по търсенето на продукцията им.

В САЩ, вторият по големина автомобилен пазар, продажбите на автомобили през 2018 г. могат да паднат за втора поредна година, след като достигнаха рекордните 17,5 милиона през 2016 г. Американските власти също обмислят възможността за налагане на мита върху вноса на автомобили от други страни, главно от ЕС. Този аргумент президентът Доналд Тръмп използва при преговорите с европейските политици, като добре знае важността на автомобилната индустрия за икономиката на ЕС и значението на американския пазар за европейските производители на автомобили.

В самата Европа търсенето на автомобили продължава да расте и почти достигна върха преди кризата. През първата половина на годината продажбите на нови коли в ЕС се увеличиха с 2,9%, но темпът на растеж се забави от 4,7% през същия период на миналата година. Отрицателните фактори за европейския автомобилен пазар са възможността за забрана на дизеловите автомобили в някои страни и опасенията по повод излизането на Великобритания от общността.

Като цяло експертите твърдят, че забавянето в ръста на продажбите на автомобили в света се случва в много неподходящо време за производителите, които трябва да увеличат инвестициите в нови разработки, най-важните от които са електродвигателите и автономните технологие. Експертите смятат, че в търсене на нови двигатели на растеж, автомобилните компании ще бъдат по-активни в популяризирането на своите продукти на развиващите се пазари, включително в Африка, в Индия и в страните от Източна Европа.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Hell's kitchen
Симона и Митко се събраха в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Драмата и междуличностните отношения взеха връх в Кухнята на Ада. Вече не се обръща внимание толкова на готвенето. То в повечето случаи се оказва провал и при двата отбора. След един такъв неуспех на вечерна резервация от предаването си тръгна и Славейко, като сините останаха само трима. …

USA news
Horoscope for Friday, April 19: Do not access the Internet through the phone zodiac sign

Pixabay Libra should not go online on April 19. Here is the horoscope of the Lama: Aries Today you can not only have a pleasant time, but also achieve significant changes in your personal life, which will be of a positive sign. Indeed, this will require patience and caution, but …

Блиц Новини
Скандално твърдение в „Ергенът” накара българките да намразят Алек

кадри bTV Има и ли няма „проникване”? Този въпрос тормози феновете на „Ергенът” още от сряда вечер, когато Валерия подлуди имението с твърдението, че любовната игра между нея и Алек от игра си е станала същински акт. На кадрите в анонса на следващия епизод на любовното риалити се виждат разгорещени …

error: Content is protected !!