fbpx

Светилото на НАСА! Това е българинът, който стои зад кацането на Луната преди 50 години

50 години от полета до Луната отбелязваме тези дни. Но колко хора знаят, че зад тази огромна стъпка за човечеството стои един изключителен български учен?!  Виден Табаков е едно от светилата на НАСА, припомня 365novini. Той изобретява сплав, която издържа на високи температури и предпазва ракетния двигател, благодарение на което е осъществен този исторически полет.

Космическият апарат „Аполо 11“ каца на Луната на 20 юли 1969 г. Първият човек стъпил на естествения спътник на Земята е Нийл Армстронг. Над 800 милиона души гледат на живо полета, който се излъчва по 55 телевизии. Малко от тях обаче знаят, че за да стъпи овешки крак на Луната важна роля е изиграл българин.

Ето и неговата история. Проф. Виден Табаков е роден във видинското село Стакевци, на 14 декември 1919 г. Табаков е първото от трите деца на богат търговец. Средното си образование  завърпва в мъжката гимназия „Цар Симеон Велики“ във Видин.

Едва навършил 20 години записва машинно инженерство в Карловия университет в Прага. След това се прехвърля в германски университет в чешката столица. Дипломира се през 1942 г. и прави докторска дисертация в Берлинската политехника през 1945 г. Завършва предсрочно и аеронавтика през 1946 г.  Забележителните теоретични познания на Табаков не остават незабелязани и в същата година, той започва да преподава аероинженерство в Берлинската политехника.

Следващите години от живота на Табаков са белязани със сътрудничество между него и  Ханс фон Охайн – създател на първия в света самолет с турбореактивен двигател и Вернер фон Браун, главен конструктор на немските ракети „Фау“. Заради блестящата си работа, българинът придобива популярност светкавично и в края на 40-те години на миналия век се заговаря за възможност да продължи кариерата си в САЩ. Отказват му обаче виза, заради това, че е от държава, близка до Съветския съюз.

Така работата в САЩ се отлага, и през 1948 г. Табаков заминава за Аржентина. Там заедно с италиански и немски инженери участва в разработката на първия аржентински свръхзвуков самолет. Успехите му са забележителни и в южноамериканската държава. Там защитава патент за подобряване на охлаждането при хладилниците. 8 години по-късно се връща да работи в Германия. А през 1958 г. най-после успява да замине за САЩ.

Бързо става част от екипа на НАСА и започва опитите около изстрелването на космическите ракети „Сатурн“ (ракети-носители за космически транспорт и извеждане на товари в орбита около Луната и Земята). Създаването на космически кораб по програмата „Аполо“ е върхът в кариерата му.  

Твърди се, че преди полета до Луната самият Армстронг се обърнал към българина с въпрос: „Ще се върна ли жив?“. Получава положителен отговор от Табаков и наистина се връща невредим.

Заслугата на българина е безценна, защото професорът е експерт в разкриване на причините за корозията и уврежданията на турбодвигателите, динамика на газове, топлопренасяне, аерокосмически транспортни средства и подемнозадвижващи системи за тях.

Изследвания на Табаков удължават експлоатацията на двигателите на самолетите от 140 часа по време на войната във Виетнам до 800 часа и спасяват живота на много пилоти (особено военни) и на пътници в самолети.

Табаков създава тунел и за симулация на аеродинамични условия, в който се установява корозията на перките на турбодвигателите. Също така работи по предпазването на космическите апарати от прах или на самолетните турбини от затлачване на двигателите им с пясък.

Над 45 години Виден Табаков е един от ползотворните и активни изследователи на НАСА. Има многобройни успехи и е автор на повече от 400 научни публикации. Член е на Американския институт по аеронавтика и астронавтика и на Американската асоциация на машинните инженери. Преподавал е космическо инженерство в университета в Синсинати (САЩ). Дипломен ръководител е на над 150 магистри и научен ръководител на над 50 докторанти.

На 6 юни 2015 г. Виден Табаков напусна този свят на 95-годишна възраст. Научните му постижения обаче остават в полза на човечеството и продължават да са полезни изучаването на Космоса.

Няма да го знаят защото не е билвБайконур.

ЧУДЕСНО!!! Защо нашите медии спят??? Всичко знаем за престъпниците,но тези светила нищо! Медииииии,събодете се!!!!!

zasto se nadbiagvate da lage edin ot drug po golemi izmislizi pisete ei toa gurnalistite ste golema rabota ili kolkoto e po golema i na kadrena lagata tolka po ee i se piasta pari i tolkoa poee tolkoa poee i se ete lagata ot zapadnite noinarski saitoe se znae e ne sa stapali na lunata amerikanzite ie pisete e sa 50 godini kak sa stapili na lunata na kogo da se era na BG noinite ili na zapadnite niini

3 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Михаела успя да направи всички свои врагове в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Провал след провал в червената кухня и непрекъснатите караници на висок тон взеха жертва и това е Кирил, който се превърна в поредния елиминиран готвач. Участникът влезе с висока заявка и впечатляваща биография, но така и не показа какво може. Кирил бе сред основните виновници за провалената …

Блиц Новини
Въпрос за планети провали Радо от Сливница в „Стани богат“

Кадри бТВ Радослав Иванов от Сливница достави удоволствие на зрителите с играта си в „Стани богат“ тази вечер. Радо, който изгражда системи за видеонаблюдение и прави исторически възстановки на ключови битки от българската история, не се затрудни с първите пет въпроса и стигна лесно до първата си сигурна сума от …

Блиц Новини
Скандалният Емрах Стораро се навърта около Натали Трифонова

кадри bTV, Инстаграм/Натали Трифонова Безспорно най-големият скандал в “Денсинг старс” до момента е целувката, която залепи Емрах Стораро на партньорката си Веселина по време на тангото им. Непозволеният интимен контакт би бил причина поп фолк певецът веднага да изхвърчи от шоуто във всяка страна, но явно не и в България. …

error: Content is protected !!