fbpx

САЩ и България си стиснаха ръцете за падане на визовите откази под 3%

Investor.bg

Стимка: МВнР

Захариева и Помпейо са обсъдили сключването на спогодба за социална защита, както и признаването на трудовия стаж на 400 хил. българи
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и държавният секретар на САЩ Майк Помпейо обсъдиха позитивното развитие в отношенията между двете страни и препотвърдиха техния стратегическия характер, съобщиха от Министерството на външните работи.

Отпадането на американските визи за българските граждани е била една от темите, по които е постигнат напредък.

За да се стигне до безвизов режим на пътуване до САЩ, отказите за издаване на визи на българи трябва да спаднат до 3%, обясни Захариева. През последната година те са намалели, но все още са около 14%.

„Майк Помпейо пое ангажимент да работим за това да падне процентът на откази под 3%. Нашата работа пък е да увеличим информираността на българските граждани, които подават документи за визи”, посочи външният ни министър.

Българският вицепремиер постави и въпроса за сключване на спогодба за социална защита. „САЩ имат социална спогодба с редица европейски страни, но не и с България“, припомни тя. „Подобна спогодба ще помогне много на живеещите в САЩ 400 хил. българи. Работим последователно по въпроса и сме облекчили доста процедурите, но сега потвърдихме желанието на България да бъде включена в списъка със страни, с които да се преговаря приоритетно по сключването на спогодба“, посочи Захариева.

По думите ѝ срещата е била отлична възможност да се препотвърди стратегическото партньорство между двете държави, както и отличните контакти.

Тя сподели получената от държавния секретар Помпейо висока оценка за първото българско председателство на Съвета на ЕС.

„Получих благодарности и поздравления за подкрепата на България към нашите съседи и приятели от Западните Балкани. Изразих убеждението ни, че мястото на онези страни от региона, които го искат, е в НАТО и ЕС. Имаме сходни виждания със САЩ по този въпрос“, каза Захариева пред журналисти след срещата, цитирана от БТА.

Събеседниците обсъдиха също стратегическото партньорство в областта на отбраната и плановете за модернизация на българските въоръжени сили.

Сред темите бяха усилията на България за диверсификация на източниците и трасетата на енергийни доставки. „Говорихме за интерконектора с Гърция и за терминала за втечнен природен газ до Александруполис, както и за усилията ни по изграждане на газовия хъб „Балкан“, който ще доведе до конкуренция на доставките по отношение на маршрутите и източниците на доставка на природен газ“, посочи министърът.

Двамата обсъдиха също Близкоизточния мирен процес. „Съгласихме се, че ситуацията в региона на Близкия изток е напрегната и е необходимо да бъде намерено решение на израелско-палестинския конфликт, за което САЩ ще представят своя план до края на годината, както ме увери Майк Помпейо“, каза Захариева.

По време на посещението си тя се срещна и с представители на българската общност в столицата Вашингтон.

Предстоят й разговори със съветника на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност и член на неговия кабинет Джон Болтън, с изпълнителния вицепрезидент на Международния републикански институт Джуди Ван Рест и с регионалния директор за Централна и Източна Европа в Националния демократически институт Робърт Бенджамин.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

Блиц Новини
Киара след изгонването: Губила съм си времето в „Ергенът”

кадри bTV Поредната отпаднала от „Ергенът” хубавица заяви, че след като е изгледала предаването, си е дала сметка, че си е изгубила времето да преследва Алек. Киара Маджарова осъзнала това след като чула коментар от главния герой в шоуто, че не е негов тип човек, въпреки че го привлича по …

Hell's kitchen
Кой ще смени шеф Ангелов в „Хелс китчън”? Всички тръпнат в очакване

кадри Нова телевизия Кой ще води Кухнята на Ада, след като шеф Виктор Ангелов хвърли куртката? Въпросът вълнува всички фенове на шоуто, които видяха драматичния изход на водещия в сряда вечер. Шеф Ангелов се отказа да се занимава повече с кандидатите за наградата от 100 000 лева, след като те …

error: Content is protected !!