fbpx

Санкциите за шофьорите стават още по-жестоки! Взимат книжката доживот, ако…

www.blitz.bg

Шофьор, който направи три от общо седем тежки нарушения в рамките на две години, ще остава без книжка до края на живота си. Тази промяна се планира да залегне в Закона за движение по пътищата след разделянето му на три части, пише „Телеграф”.

Проектите на два от нормативните актове – за движението и водачите, са готови и се очаква до дни да бъдат публикувани за обществено обсъждане. Този за превозните средства се бави. Експертите по пътна безопасност са категорични, че най-опасните прегрешения на пътя са преминаване на червено, превишена скорост с над 50 км/ч в населено място, отнемане на предимство на пешеходец, каране в аварийната лента на магистралата или скоростен път или движение в насрещното на някой от тях, участие или организиране на гонка, както и да седнеш пиян или дрогиран зад волана.

Затова, ако някой бъде спипан да прави три пъти в рамките на 24 месеца едно или повече от тези нарушения, книжката му ще се отнема завинаги. Мине ли отново обучение като кандидат-водач и успешно полагане на изпити, ще може пак да седне зад волана. С новия Закон за движение по пътищата повечето от санкциите ще бъдат фиксирани, като минималната ще стане 30 лв., а не 10, както е сега. Глобата за минаване на червено, която в момента е 100 лв., ще скочи на 150 лв. По 150 лв. ще струват и нарушенията за неправилно изпреварване, опасна маневра и шофиране в насрещното.

Единствената плаваща санкция ще е неправилното паркиране в паркове и градинки – между 50 и 100 лв., заради различното финансово положение на хората в общините. Идеята кметовете да налагат санкции по Закона за движение на пътищата отпада и те ще могат да се разпореждат само за лошо спрели коли.

Шофирането на нерегистрирано возило ще струва на водача му 500 лв. и отнемане на правото да сяда зад волана 6 месеца. 300 лева и месец без книжка ще стане наказанието за влизане срещу знак, който забранява движението поради ремонт. 60 дни без право да се шофира и 200 лв. пък ще е наказанието за шофиране на спрян от движение автомобил. Въвежда се и задължение водачите на коли с чужд номер да го сменят с български до 6 месеца, след като е влязъл у нас.

Не го ли направят, ще отнесат глоба в размер на 500 лв. Със Закона за водачите пък ще бъде спряна порочната практика, при която джигитите с отнети от КАТ книжки учат кандидат-шофьори да карат автомобили. В проекта източно е записана забраната водачи без свидетелства за правоуправление да водят кормуване. Санкцията за преподавател в автошкола, който не отговаря на изискванията, се очаква да е 2000 лв.. При засечено повторно нарушение тя ще скача до 6000 лв. За неизправна кола с табела „У” на покрива от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” планират да лепват глоба в размер на 500 лв. Ако школата за бъдещи водачи не е изрядна по документи пък, ще отнася санкция 3 бона парично наказание.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

USA news
Horoscope for Friday, March 29: Your phone should not pick up a sign

Pixabay On March 29, Taurus better not pick up their phone. Here is the horoscope from the Lama: Aries During this day you will find a brother in reason. Or a sister. In other words, you will meet a member of the opposite sex who will think and feel the …

USA news
On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name

On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name On March 29, name day is celebrated by everyone who bears the name Marco. Marko is the ancient Hebrew for wrestler. According to the Latin reading, however, the name is translated as masculine. In the reign of Emperor Constantine the …

error: Content is protected !!