fbpx

Руснаците масово разпродават имотите си по Черноморието на половин цена

Източник: БНР

Около 70% от руските ваканционни имоти по българското Черноморие се разпродават, а цените са паднали наполовина. Това твърдят брокерски компании, които работят по морето. Също по преценката на брокери до известна степен компенсация на процесите е ръстът на наемите от руснаци по нашите курорти, но големият печеливш от ситуацията са българските купувачи.

Заедно с намаляващия брой на руските туристи у нас в последните години наблюдаваме и отлив на купувачи на имоти по Черноморието. В пика на продажбите на български ваканционни имоти на руски граждани през 2012-2013 година руснаците изместиха от нашия пазар англичани и ирландци, а заедно с това се наблюдаваха и най-големите пътникопотоци от Русия.

Сега ситуацията е точно обратната, обясни Георги Минчев, председател на Българо-руската търговско-промишлена палата у нас, и уточни, че „това е конюнктурна неблагоприятна икономическа тенденция, свързана с известната стагнация на жизненото равнище – висока инфлация и девалвираща валута“.

„Руското законодателство и практика се промениха, като в това отношение сериозно се ограничиха възможностите на чиновниците да придобиват и експлоатират подобна собственост извън границата, както и да разполагат въобще със съответния апарат – централен, регионален, от определено равнище нагоре“, добави Минчев, според когото именно такъв тип хора са купували преди имоти у нас, но те са били повлияни от създалите се и икономическа, и политическа ситуация – „общият климат на отношения между Русия и ЕС и т.нар. „Колективен Запад“, както и наложените санкции върху Москва, които „са проявление на тази степен на напрегнатост и враждебност, която възникна последните години и тя е точно огледално, обратен образ на това, което беше допреди 2012 година“.

Първите правителствени указания за спиране на изтичането на паричните потоци от Русия са от 2014 година. Именно те засягат държавните чиновници и хората на държавна служба, както и пенсионерите. През 2018-а излиза друг закон, който вече контролира движението на паричните потоци от Русия към чужбина.

„Именно това даде новия тласък на сделките от миналото лято с драстично големите продажби и падането на цените до 50-60%“, уточни експертът по недвижими имоти Антония Вирт.

„На базата на този закон се забранява да се превеждат пари от продажба на имоти и по сметки на съответните физически лица в дадена страна, а директно към Русия. Това е, когато говорим за движението отвътре навънка – от България в случая към Русия, вследствие на което това лято настъпи една паника. Много руснаци – може би едно от 80%, не знаеха за този закон и то не случайно, защото по този начин те веднага попадат в лапите на данъчните. А всички, които узнаха, побързаха да продадат имотите си и ние специално на морето срещнахме големи спънки, защото българите, които купуват, купуват основно с кредити и банката, отпускайки тези пари, не може да ги преведе към руска банка веднага и директно“, поясни Вирт.

„Второто движение на капитали – от Русия навънка: хората – средната класа, която е почти на изчезване в Русия, както и пенсионерите, бяха задължени да декларират в рамките на един месец пред данъчните власти по местоживеене всички сметки, които откриват във всяко едно кътче на Европа, а който не декларира – това може да бъде национализирано, а сумата, която не е декларирана, трябва да бъде платена два пъти в Русия“, добави експертът, според когото руснаците са били притиснати да продават, тъй като „парите, които получават от наеми“, ако отдават имотите си, „реално, ако декларират официално и в България, и в Русия – им се облагат два пъти“.

Така, благодарение на този закон, хората са притиснати да продават, но и бързат да си върнат парите заради поскъпването на живота в Русия. И защото на пазара празно място няма – от ситуацията вече се възползват българите.

„Всички макроикономически фактори в България, цялата стабилизация, ръстът на брутния вътрешен продукт, растежът на заплатите, стабилността, това дава сигурност на хората да инвестират в собствената си държава“, добави експертът по недвижими имоти и изтъкна, че в момента купуват предимно хора в предпенсионна възраст.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Изгонената Силви към Ергена Алек: Ще си понесе последствията

Кадри БТВ От надпреварата за сърцето на „Ергенът“ отпадна една доста противоречива личност, а именно Силви, която се оказа нехаресвана от никой и дори дамите вътре се страхуваха от нея Не съм очаквала така да стане, беше изключително неприятно. Това бяха интриги, които Криси направи, но това си е за …

Блиц Новини
„Бригадата“ помага на семейство с девет деца

Кадри БТВ Този сезон на „Бригада нов дом“ е обърнат в помощ на многодетни семейства. Такива явно се намират в България, макар да не се срещат често. Хора, които са отдадени на семейството и децата получават и помощ от бригадата. След двойката с шест деца, чийто ремонт проследихме вече, сега …

Блиц Новини
Майката на Митко от Цалапица: Започвам безмилостна борба!

Снимки ФБ и кадри БТВ Удар след удар понася борбената майка на Митко от Цалапица. Вече 8 месеца тя води ожесточена борба със съдебната система, от която иска единствено справедливи наказания за виновниците причинили смъртта на сина й. Атанаска Бакалова има и широката подкрепа на близки и не толкова хора, …

error: Content is protected !!