fbpx

Руски милиардер и учени ще търсят живот на други планети

Търсенето на извънземен живот е едно от най-сложните, но и вълнуващи предизвикателства пред човечеството. Проектът Breatkthrough Starshot цели да отговори на този въпрос с амбициозна мисия до звездата Алфа Кентавър. Мисията е дело на организацията Breakthrough Initiatives, зад която стоят вече покойният Стивън Хокинг, Марк Зукърбърг и руският милиардер Юри Милнер, пише vesti.bg.

Милнер е основател на Mail.ru, а след това и на фонда DST Global, чрез който инвестира в технологични компании в целия свят. Фондът има инвестиции във Facebook, Twitter, WhatsApp, Snapchat, Airbnb, Spotify, Alibaba и др. От години Милнер живее в Силициевата долина, като е известен с филантропската си дейност за науката и организира и спонсорира множество научни проекти и инициативи.

Заедно с Хокинг създават Breakthrough Starshot, която има бюджет от 100 млн. долара за разработка на технологии за междузвездни пътувания. И докато технологиите все още не позволяват създаването на космически кораби, които да пътуват със скоростта на светлината, то науката има начини да ускорява доста по-малки частици до много висока скорост.

Именно това ще е в основата на новата цел на Starshot – да изпрати стотици, много леки и малки „нанокосмически кораби“, които могат да се ускорят до над 160 млн. км/ч. За целта, базиран на Земята лазер, ще ускорява апаратите чрез техните „светлинни платна“. Това ще позволи на апаратите да достигнат Алфа Кентавър, която се намира на 4 светлинни години от Земята, за около 20 г. Апаратите след това ще могат да изучават както звездата, така и планетите, които я обикалят и да ги проучат за евентуални условия на живот.

Апаратите ще могат да изпращат снимки от планетите, както и да събират множество данни за тях и да анализират дори магнитните им полета. „Проектът ще потърси отговор на един от фундаменталните въпроси на човечеството: Сами ли сме? Ако намерим планета с условия за живот около близка звезда, това ще бъде едно от най-значимите открития на всички времена“, коментира пред онлайн изданието CNET Пийт Уордън. Той е изпълнителен директор на Breakthrough Starshot, като преди това е ръководил центъра „Еймс“ на НАСА.

Той допълва, че апаратите може да са с размери между 90 см и 365 см и да тежат колкото напръстник пълен с вода. Освен това теоретичната им скорост може да е още по висока от първоначално смятаното и да е над 215 млн. км/ч.

Учени вече провеждат опити с концепцията, като дори са пускали малки апарати в орбита. Основното предизвикателство е да запазят „платното“, което ще е между 1м до 4м широко в точната позиция за лазера. Проектът цели да реализира всичко в рамките на 30 г. до 40 г.

Основните предизвикателства са най-вече цените. Макар мощността на лазерите да се удвоява на всеки 20 месеца, а цената им да пада наполовина на всеки 34 месеца, лазерната установка за проекта би струвала около 10 млрд. долара, казва Ави Льоб, който е ръководител на надзорния съвет на Starshot. Нужна е и много енергия – около 100 гигавата. Трябва да се направи и „платно“, което да устои на енергията на лазера, но същевременно да е изключително леко. Третото предизвикателство е намирането на достатъчно лек и ефективен начин за апаратите да могат да изпратят данните обратно до земята.

Льоб обаче казва, че има и още около две дузини по-малки предизвикателства. Например сблъсък на ускорения апарат с водороден атом, може да доведе до експлозия. Неизбежно голяма част от апаратите ще се загубят по пътя, други няма да работят и т.н. За сметка на това те ще са толкова малки, че при подходяща инфраструктура, всеки ден ще могат да се изпращат хиляди в най-различни посоки. Лазерната система пък ще помогне за ускоряване на пътуванията в рамките на Слънчевата система. Друга потенциална полза на лазера би била защита от опасни за Земята астероиди.

За сега обаче всичко това е на поне три десетилетия време, както и ще изисква милиарди долари инвестиции, които ще се търсят както от публичния сектор, така и от правителства. Според учените обаче огромните средства и предизвикателства си заслужават, защото ползите от проекта може да са много големи.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!